octombrie 2011
Prezenţa României ca invitat de onoare la actuala ediţie a Târgului Internaţional de Carte LIBER, desfăşurat la Madrid în perioada 5-7 octombrie 2011, este salutată într-un articol semnat în cotidianul spaniol El Pais de scriitorul şi publicistul Ignacio Vidal-Folch. Printre scriitorii elogiaţi în articolul intitulat "Influenţa şi puterea literaturii române" se numără Norman Manea, Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu şi Filip Florian.

Târgul Internaţional de Carte LIBER, manifestare ajunsă la cea de-a 29-a ediţie, a fost inaugurat în seara zilei de marţi, 4 octombrie 2011, la centrul IFEMA, printr-o ceremonie la care au participat Angeles Gonzalez-Sinde, ministrul Culturii din Spania, Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, Antoni Comas, preşedintele Comitetului Organizator al LIBER şi preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Editorilor din Spania, Jose Alavarez del Manzano, preşedintele al consiliului director IFEMA, Fernando Salazar, vicepreşedinte al Institutului pentru Comerţ Exterior din Spania, Ignacio Gonzalez, vicepreşedinte al Guvernului Regional al Comunităţii Madrid, Pedro de Andres, preşedinte executiv CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos), Alicia Moreno, responsabil pentru cultură în cadrul Primăriei Madrid şi Luis Eduardo Cortés, preşedinte executiv IFEMA.

Reprezentată pentru a cincea oară consecutiv la această manifestare printr-un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român, România are, în premieră, statutul de ţară invitată de onoare a Târgului Internaţional de Carte LIBER.

La standul României - o construcţie amplă, cu un design special (www.icr.ro/romania_liber_2011 ) - sunt expuse  peste 1300 de titluri apărute la 30 de edituri din România, precum şi cele peste 40 de traduceri din limba română publicate de edituri din Spania cu sprijinul programelor derulate de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii.

Joi, 6 octombrie, de la ora 11.00, în cadrul LIBER, Bogdan Stănescu, director editorial al Editurii Polirom şi Carlos Pardo, scriitor, director al librăriei "Antonio Machado" din Madrid au participat la o masă rotundă cu tema Piaţa de carte din România: o necunoscută cu mai multe variabile. Discuţia a fost moderată de Luminiţa Marcu, director adjunct al ICR Madrid. De la ora 12.30, EUNIC Spania a organizat o prezentare a programelor de subvenţii pentru traduceri literare în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

Printre evenimentele asociate prezenţei României ca ţară invitată la LIBER 2011 se numără şi întâlnirile  Scriitori români inediţi în Spania (joi, 6 octombrie, ora 19.00; invitaţi: Cezar Paul-Bădescu, Adriana Babeţi şi Adrian Oţoiu) şi Scriitori români în limba spaniolă (vineri, 7 octombrie; invitaţi: Ana Blandiana, Filip Florian şi Dan Lungu), organizate de ICR Madrid la  Círculo de Bellas Artes. Discuţiile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. La sfârşitul întâlnirii de pe 7 octombrie va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă acordat de ICR Madrid cu ocazia Centenarului Cioran.

Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcţii strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de Institut "Anul literaturii române în Spania".Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.

Programul complet al evenimentelor organizate de ICR Madrid cu prilejul Târgul Internaţional de Carte LIBER poate fi consultat pe site-ul ICR Madrid: www.icr.ro/romania_tara_invitata_la_liber_2011; http://www.icr.ro/madrid-1

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus