octombrie 2011
Les Films de Cannes à Bucarest, 2011
Les Films de Cannes à Bucarest, 2011 a ajuns la final, după şase zile în care mii de spectatori au vizionat filmele aduse în premieră de la Cannes. În ultima zi, festivalul aduce pe ecranele din Bucureşti alte două pelicule memorabile şi invită publicul la o întâlnire cu doi dintre cei mai apreciaţi tineri actori români: Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol.
 
Evenimentul se va încheia în această seară, de la 22.30, la Cinema Studio, cu proiecţia filmului-surpriză al festivalului, Once Upon a Time in Anatolia (2011), în regia lui Nuri Bilge Ceylan, care a obţinut al doilea mare trofeu din palmaresul anual al Cannes-ului, ex aequo cu Le gamin au vélo al fraţilor Dardenne. Publicaţia Screen International descria Once Upon a Time in Anatolia ca fiind unul dintre cele mai impresionante şi mai complexe titluri din competiţie, în timp ce alţi critici străini îi găseau influenţe din Poliţist, adjectiv şi Aurora.

Un procuror, un comisar de poliţie şi un doctor legist conduc o echipă care încearcă să descopere locul unei crime undeva în vastul podiş al Anatoliei. Doi oameni purtaţi în cătuşe par să fi mărturisit o crimă, însă nici unul nu îşi aminteşte unde şi-au îngropat victima. Extrem de atent la detalii şi superb filmat, policier-ul lui Nuri Bilge Ceylan este o meditaţie despre crimă, vinovăţie, viaţă şi banalitatea morţii.

 
De la 14.30 la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi de la 20.30, la Studio, în premieră în România va rula Route Irish, în regia lui Ken Loach, un film din selecţia 2010 a Festivalului de la Cannes. Regizorul britanic premiat cu Palme d'Or pentru The Wind that Shakes the Barley (2006) chestionează metodele brutale ale armatei, crimele comise în numele statului şi felul în care soldaţii tratează populaţia irakiană. În film, un contractor privat în Irak încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu prietenul său, mort în condiţii suspecte. Titlul vine de la numele drumului - periculos - care leagă Zona Verde din Bagdad de aeroport.


Marfa şi banii, în regia lui Cristi Puiu, încheie rotund seria de proiecţii de filme româneşti care au fost la Cannes în ultimii 10 ani. La Noul Cinematograf al Regizorului Român, după proiecţia de la 19.30, Alexandru Papadopol şi Dragoş Bucur, protagoniştii peliculei lansate în 2001 la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, vor discuta cu spectatorii despre film, despre prima călătorie la Cannes şi despre începuturile carierelor lor.


Joi, 20 octombrie 2011
Cinema Studio
13.30 - Mâna lui Paulişta (1999, 15') şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, regia Cristian Mungiu (2007)
16.00 - La vie de Jésus, regia Bruno Dumont (1997)
18.00 - Le Havre, regia Aki Kaurismaki (2011)
20.30 - Route Irish, regia Ken Loach (2010)
22.30 - Once Upon a Time in Anatolia, regia Nuri Bilge Ceylan (2011)
NCRR
14.30 - Route Irish, regia Ken Loach (2010)
17.00 - Play, regia Ruben Ostlund (2011)
19.30 - Înainte de micul dejun (1995, 15') / Marfa şi banii, regia Cristi Puiu (2001) Invitaţi: Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Cinema Studio, la preţul de 12 lei, şi de la NCRR, la 10 lei. Intrarea este liberă la filmele româneşti.

Evenimentul este organizat, între 14 şi 20 octombrie 2011, de către compania de distribuţie Voodoo Films.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus