octombrie 2011
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2011
Ceremonia de premiere a celei de-a 11-a ediţii a Astra Film Festival (25-30 octombrie 2011) are loc sâmbătă, 29 octombrie 2011, începând cu orele 19:00, în Sala John Marshall a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. O parte dintre filmele premiate la cel mai mare festival de film documentar din România vor putea fi văzute, în reluare, duminică, în Sala Mircea Săucan a aceleiaşi Case de Cultură.

Gala de decernare a premiilor AFF 2011 aduce publicului două mari surprize. În primul rând, actriţa, regizoarea şi activista britanică Tracy Worcester va primi noul Premiu de Excelenţă pentru regizori femei care luptă pentru viitorul planetei, oferit de revista The One, din mâinile unei autentice vedete de televiziune din România, Andreea Esca - cea mai iubită prezentatoare de ştiri din ţara noastră.

În al doilea rând, ceremonia de premiere va fi acompaniată live de către muzica unei formaţii apreciate în întreaga lume, Dikanda. Numele trupei înfiinţate în 1997, în oraşul polonez Szczecin, înseamnă "familie" într-unul dintre dialectele africane, termenul fiind în consonanţă cu spiritul grupului - componenţii săi trăiesc şi lucrează precum membrii unei familii mici şi iubitoare. Pasiunea pentru muzica tradiţională, ambiţia şi perseverenţa i-au ajutat să-şi creeze propriul stil şi un sound cu totul original. Cântecele acustice semnate de Dikanda au fost inspirate de folclorul polonez, cultura orientală şi balcanică, (în special Macedonia şi România). Stilul tipic al formaţiei constă în crearea unor cuvinte şi sensuri noi în melodii lente, precum şi în cântece populare tradiţionale. Dikanda a lansat până acum cinci albume, a susţinut sute de concerte, inclusiv în cadrul unor importante festivaluri europene, şi a obţinut numeroase premii prestigioase. Concertele grupului reprezintă o călătorie unică prin muzica lumii, o întâlnire spontană, plină de energie, carismă, pasiune autentică, bucurie şi emoţie, pentru public şi deopotrivă pentru trupă. Dikanda concertează pentru prima dată în România cu ocazia AFF 2011. Pe lângă formaţia poloneză, cu ocazia galei de închidere a Festivalului, Fanfara Transilvania va încălzi atmosfera pe străzile Sibiului şi în Casa de Cultură, la fel cum a mai făcut-o la ceremonia de deschidere.

În 2011, Astra Film Festival lansează ECOcinematogrAFF, un program complex, în care publicul este întâmpinat nu doar cu filme (patru lungmetraje documentare diferite tematic şi stilistic, dar în egală măsură captivante şi provocatoare, care vor fi proiectate duminică în Sala John Marshall), ci şi cu muzică şi un Târg de bucate tradiţionale, care se va desfăşura, în zilele de sâmbătă şi duminică, în faţa Casei de Cultură. Programul special ECOcinematogrAFF are rolul de a-i conştientiza pe spectatori, într-o manieră accesibilă, asupra unor teme legate de hrană, de mediul înconjurător şi resursele sale, şi implicit, asupra viitorului societăţii umane.

Mai mult ca la alte ediţii, AFF 2011 pune accentul pe producţia autohtonă de documentare şi prezintă o serie de premiere mondiale ale unor filme româneşti. Seria se va fi încheia, duminică, cu unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti români, care îşi lansează la Sibiu cel mai recent film. În închiderea ediţiei a 11-a, Astra Film Festival oferă publicului său premiera mondială a unui film cu intense şi vii reverberaţii atât pentru sibieni, cât şi pentru români în general. În seara de 30 octombrie 2011, de la orele 19:30, Nicolae Mărgineanu - unul dintre cei mai importanţi regizori de film români - îşi va prezenta, în Sala John Marshall şi în prezenţa a numeroşi invitaţi speciali, proaspătul documentar Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu.

Graţie unor numeroase mărturii, filmul reconstituie portretul personalităţii ecleziastice care-i dă titlul. Figurile clericale care l-au cunoscut, oamenii pe care i-a spovedit sau pur şi simplu sfătuit, dar şi credincioşii care îl cunosc doar prin prisma scrierilor şi picturilor sale sau prin intermediul istorisirilor despre el, au ceva în comun atunci când vorbesc despre Arsenie Boca: toţi îl consideră un trimis special al lui Dumnezeu, înzestrat cu puteri miraculoase de a salva viaţa oamenilor sau de a-i ajuta să se întoarcă spre credinţă. Filmul documentar semnat de Nicolae Mărgineanu recreează portretul preotului care a absolvit studii teologice la Sibiu, alternând o serie de mărturii emoţionante cu imagini de arhivă sau documente istorice.

Astra Film Festival este organizat de Astra Film din Sibiu şi Muzeul Astra, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român.
Parteneri: Deventer, Discovery Channel, Fundatia Ratiu, Productions Maj, Kodak, TNRSS, Gedeon Programmes, Grupul Editorial Corint si Atrium.
Parteneri media: TVR, TV5 Monde, HBO, Magic Fm, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Formula As, The One, Tribuna, Sibiu 100%, RRA, RRC, Zile şi Nopţi, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, Sapte Seri, HipMag.ro, Art Act Magazine, Eveniment Tv, TV Sibiu, Antena 1 Sibiu.
Sponsor principal: Sony
Sponsori: Empire Video Production, HBO, Hidroelectrica.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus