octombrie 2011
Les Films de Cannes à Bucarest, 2011
Prima zi la Les Films de Cannes à Bucarest îi este dedicată regizorului Radu Muntean, care se va întâlni cu spectatorii după proiecţia filmelor sale, programată la ora 19.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR).
Focus Bruno Dumont. Trei dintre filmele sale pot fi vizionate vineri: Flandres, L'humanité şi Hors Satan, acesta din urmă în premieră în România
Festivalul se deschide oficial la 20.30, la Cinema Studio, cu o comedie despre lumea Vaticanului, venită direct de la Cannes - Habemus Papam, în regia lui Nanni Moretti
 
Primul film proiectat în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest  - vineri, 13.00, la NCRR - este cel care va şi închide, rotund, festivalul: Marfa şi banii, în regia lui Cristi Puiu. Acum 10 ani, pelicula deschidea seria de selecţii la Cannes a unei noi generaţii de regizori, celebraţi anul acesta în festival sub titulatura De la film de şcoală, la film de Cannes. Un scurtmetraj de şcoală realizat în Elveţia, Înainte de micul dejun (1995), va preceda lungmetrajul.
 
Un calup de scurtmetraje româneşti adună, de la 15.00, la NCRR, câteva dintre producţiile premiate în ultimii ani la Cannes:
Trafic (Cătălin Mitulescu - Palme d'Or, 2004)
Călătorie la oraş (Corneliu Porumboiu - Premiul II Cinefondation, 2004)
Marilena de la P7 (Cristian Nemescu - Semaine de la Critique, 2006)
Megatron (Marian Crişan - Palme d'Or, 2008)
Interior, scară de bloc (Ciprian Alexandrescu - Cinefondation, 2008)
Radu Muntean, selecţionat de două ori la Cannes, cu Boogie (Quinzaine des Réalisateurs, 2008) şi Marţi, după Crăciun (Un Certain Regard, 2010), va vorbi despre participarea sa la cel mai mare festival din lume, despre experienţa din şcoală, trecerea la lungmetraj şi cel mai recent film al său. Înainte de Marţi, după Crăciun va rula scurtmetrajul Ea (UNATC, 1994), filmul de absolvire al regizorului. Q&A-ul va avea loc după proiecţia de la 19.00, la NCRR.
Intrarea este liberă la filmele româneşti.
 
Unul dintre cele mai simpatice filme din selecţia pe 2011 a Festivalului de la Cannes deschide oficial Les Films de Cannes à Bucarest la 20.30, la Cinema Studio: Habemus Papam, în regia lui Nanni Moretti. Cardinalul Melville (celebrul Michel Piccoli) este ales Papă, spre surpriza şi spre uşurarea celorlalţi cardinali din conclav, care se roagă în gând să nu primească cel mai dificil job din lume. Paralizat de ideea că nu va putea duce în spate asemenea povară, cardinalul nu se poate arăta mulţimii din piaţa San Pietro pentru a confirma alegerea. Un psiholog (Moretti) îi este adus special pentru a trata atacul de panică, însă noul Papă fuge din Vatican, lăsând în suspans întreaga Romă. Filmul este distribuit în România de Independenţa Film.
 
Focus Bruno Dumont. Trei dintre filmele unuia dintre profunzi şi originali cineaşti ai momentului - şi unul dintre preferaţii regizorului Radu Muntean - vor rula în prima zi de festival: Flandres (Marele Premiu al juriului, Cannes 2006), L'Humanité (Marele Premiu al juriului, Premiul de interpretare feminină ex aequo, Premiul de interpretare masculină - Cannes 1999) şi Hors Satan, selecţionat în Un Certain Regard la Cannes 2011. Regizorul lucrează cu actori neprofesionişti şi nu scrie scenarii, ci proze după care îşi realizează filmele realiste, emoţionante şi incomode.
 
În Hors Satan, un bărbat duce o viaţă bizară undeva în afara unui oraş, în apropierea unui râu şi a unor mlaştini. Se roagă, meditează, aprinde focuri. O fată care trăieşte la o fermă din vecinătate îi aduce de mâncare şi-i poartă de grijă. Petrec timpul împreună şi fac ritualuri ciudate pe marginea unui iaz. Când un cuplu este omorât în apropiere, poliţia începe o investigaţie, însă cei doi rămân complet detaşaţi, în lumea lor. Hors Satan rulează în premieră în România.
 
După filme, urmează petrecerile: la 23.00, Nea Vasile & Taraful de la Mârşa vor cânta la Clubul Ţăranului (str. Monetăriei, nr. 3). Intrarea este liberă.
 
Program vineri, 14 octombrie 2011

Cinema Studio
13.00 -  Înainte de micul dejun (1995, 15') şi Marfa şi banii, regia Cristi Puiu (2001)
15.00 - Calup de scurtmetraje româneşti premiate la Cannes
18.00 - Hors Satan, regia Bruno Dumont (2011)
20.30 - Habemus Papam, regia Nanni Moretti (2011)

Noul Cinematograf al Regizorului Român
14.00 - Flandres, de Bruno Dumont (2006)
16.00 - L'humanité, regia Bruno Dumont (1999)
19.00 - Ea (1994, 7') şi Marţi, după Crăciun, regia Radu Muntean (2010). Invitat: Radu Muntean
 
Programul Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat şi pe site-ul www.filmedefestival.ro. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Cinema Studio, la preţul de 12 lei, şi de la NCRR, la 10 lei. Evenimentul este organizat, între 14 şi 20 octombrie 2011, de către compania de distribuţie Voodoo Films.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus