octombrie 2011
Moto: Cultura costă, dar incultura costă şi mai mult.

Aţi auzit de proiectul Clasic e fantastic? O iniţiativă a Filarmonicii GEORGE ENESCU şi al Asociaţiei Clasic e fantastic prin care 10.000 de copii şi tineri au beneficiat anul trecut de concerte şi spectacole menite a-i introduce în universul cu adevărat fantastic al muzicii clasice (vezi www.clasicefantastic.ro). Mulţi dintre ei, copii dar si părinţi, au intrat pentru prima oară în Sala Mare a Ateneului Român şi au fost puternic impresionaţi de frumuseţea acestui edificiu de peste 120 de ani simbol al culturii româneşti. Aici au făcut cunoştinţă şi s-au împrietenit cu Mozart, Beethoven, Bach, Vivaldi şi alţi mari compozitori a căror muzică le-a mers la suflet. Cea mai bună dovadă - la fiecare concert sala a fost arhiplină iar aplauzele nu mai conteneau. Ca o recunoaştere supremă, proiectul a fost distins cu Premiul I la Gala societăţii civile din primăvara lui 2011.

În noua stagiune Filarmonica GEORGE ENESCU încearcă să continue proiectul Clasic e fantastic cu o nouă serie de opt concerte programate lunar, din noiembrie 2011 şi pană în iunie 2012. Şi-au confirmat disponibilitatea orchestrele inginerilor şi medicilor, patronate de Filarmonica, formaţii de muzică veche, camerale şi de jazz, corul Filarmonicii.... DAR! Un astfel de concert... este costisitor. Din lipsă de sponsori, proiectul se află în pericol. Sumele necesare nu sunt mari, aproximativ 3.000 Euro / concert. Apoi, cu cât bugetul este mai mare, cu atât concertul poate deveni mai bogat, cu invitaţi speciali, decoruri şi costume, transformându-se astfel într-un spectacol strălucitor. Filarmonica va contribui pe cât este posibil la susţinerea acestui proiect pe care îl consideră deosebit de important dar... fondurile de care dispune nu sunt de ajuns. Ajutorul sponsorilor este imperios necesar. Deşi cuvintele EDUCAŢIE şi CULTURĂ sunt zilnic invocate de cei care îşi doresc o Românie cu o viaţă mai BUNĂ, mai FRUMOASĂ, mai SENSIBILĂ, mai CINSTITĂ... un astfel de demers îşi găseşte necrezut de greu susţinători. Pentru binele tuturor sperăm să îi găsim în timp util şi să putem duce la bun sfârşit această nouă stagiune de concerte pe care o punem sub semnul cuvintelor rostite în 2010 de dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi: Cultura costă, dar incultura costă şi mai mult.

Dr.Cristina Bohaciu Sârbu, director de proiect
[email protected]
Mobil: 0748 110 667

PS: Toţi sponsorii şi donatorii vor avea ca partener unic Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus