octombrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Una dintre cele mai aşteptate competiţii de la Anim\'est, cea dedicată producţiilor autohtone, are prima proiecţie miercuri, de la ora 19:00, la Sala ArCuB. Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi adjudecat de unul dintre cele 20 de titluri româneşti. Selecţia din acest an cuprinde şi filme realizate de animatori care nu se află la prima prezenţă în cadrul festivalului, precum The Dog and a Little Bird şi Travelling With My Thoughts Full of Hope, realizate de Adrian Băluţă; Fresca - Blestemul lui Dragulea - scurtmetrajul lui Ion Octavian Frecea, care a avut premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima de la Bruxelles, Action Movie - regizat de Bogdan Mihăilescu, nominalizat anul trecut la Premiul Gopo Tânără Speranţă pentru Grand Cafe, Clinica al lui Török Tihamer, Euro potentia est, cel mai nou scurtmetraj al lui  Tamas Szocs, Suntem europeni!?, regizat de Fekete Szabolcs, Wake Up al lui Florin Drăgoi, Visul ciulinului - semnat Nina Mihăilă, It's a Living  al Cristinei Zoica-Dumitru şi câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film de Animaţie la Festivalul de Film Anonimul 2011, Growing, al Roxanei Benţu, unul dintre cei şase membri ai echipei de animaţie a lungmetrajului Crulic - Drumul spre dincolo.
 
Sebastian Cosor, cu The Scream, producţia MediaPro Magic care reprezintă România şi în cadrul competiţiei Balkanimation, Klára Balázs, cu Dansul, Ana Tomescu, realizatoarea scurtmetrajului Evoluţie Cromatică, Radu Gaciu, cu IRA, Vlad Sandu, regizorul lui [klun], Andra Berilă, cea care semnează Mr. gRAPE, Zoltani Levente, regizorul lui The Sphere; Octavian Ureche, cu Voxelboy sunt numele noi pe care le aduce în atenţia publicului Anim'est selecţia Competiţiei Româneşti din 2011. Dodo şi Tic, regizat de un alt debutant în Competiţia Naţională, Gabriel Vasiliu, este o altă prezenţă notabilă în festival: pilot al unui viitor serial de animaţie autohton, acesta va face şi obiectul unei prezentări la Cinema Union, în cadrul festivalului.
 
Animatorul român recompensat în acest an cu Premiul Anim'est pentru Întreaga Activitate este Isabela Petraşincu. Aceasta va fi prezentă miercuri, de la ora 18:00, la Cinema Union, la proiecţia a opt dintre scurtmetrajele sale. Doamna Petraşincu şi-a început activitatea în filmul de animaţie ca scenograf şi desenator în cadrul Studioului Animafilm, trecând apoi la regia de film. A regizat  zeci de filme de animaţie cu cartoane decupate şi păpuşi. Pentru Parada cifrelor (1979) a fost răsplătită cu Marele Premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar Poveste cu gheme de lână (1987) a fost selecţionat în Competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy. Ambele filme vor fi proiectate în programul care îi este dedicat, la Cinema Union.
 
Cinema Patria devine, miercuri, gazda proiecţiei primului film de animaţie cehesc 3D, selecţionat în Competiţia pentru Cel mai Bun Lungmetraj de la Anim'est 2011: Fimfarum - a treia oară-i cu noroc va fi proiectat de la ora 18:30. Ultima parte a trilogiei inspirate de poveştile lui Jan Werich este alcătuită, la rândul ei, din trei părţi: Cum au pierit căpcăunii în munţi - despre o expediţie în munţii Šumava din sudul Boemiei, pentru a afla dacă pădurile încă mai sunt locuite de căpcăuni sau dacă aceştia au locuit vreodată acolo; Pălăria cu pană de gaiţă - povestea plină de nostalgie a unui rege ce hotărăşte să îi lase coroana aceluia dintre fiii săi care-i va aduce pălăria uitată într-un han, demult şi Raţiunea şi Norocul - cele două virtuţi se întrec în a dovedi care dintre ele este mai presus, dar sfârşesc prin a-şi uni forţele pentru a învinge Prostia şi Ghinionul, schimbându-i viaţa porcarului Ludovic. 
 
Cei care doresc să afle mai multe despre una dintre cele mai renumite şcoli de animaţie din lume, Animation Workshop din Danemarca, sunt invitaţi miercuri, 12 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union, la o prezentare cu intrare liberă, susţinută de Peter Dyring Olsen - Project Manager la Animation Workshop. De la ora 20:00, tot la Cinema Union, publicul va putea urmări un program de proiecţie a celor mai importante scurtmetraje realizate în cadrul şcolii.
 
Nu în ultimul rând, de la ora 14:00, la Cinema Union, belgianul Gerlando Infuso, membru în Juriul Competiţiei de Scurt şi Lungmetraj Internaţional, dă întâlnire invitaţilor şi spectatorilor Anim\'est.
 
Gerlando Infuso a urmat studiile Şcolii superioare de arte vizuale La Cambre din Bruxelles. Primul său scurtmetraj, Margot, realizat în anul trei, a câştigat Premiul Junior al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy. În 2009, Milovan Circus a fost recompensat cu mai multe premii, dintre care cel al publicului de la Festivalul Anima din Bruxelles. În luna iunie a anului 2009, a fost contactat de cântăreaţa franceză RoBERT, care îi propune să regizeze videoclipul pentru melodia ei Ange et Démon, coloana sonoră a noului parfum de la Givenchy.
 
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.
 
Parteneri instituţionali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Primăria şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti,
Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Televiziunea Poloneză, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei, Centrul Ceh, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Cultural al Republicii Ungare
Parteneri: AXN, Sony, Groupama, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, ODS, AVIS, TNT, Senior Interactive, Mindshare, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, IntraBit           
Transportator oficial: Tarom
Maşina oficială: Opel
Clubul festivalului: Control-Shift
Bilete prin: Ticketfan.ro
Parteneri media principal: Pro Cinema
Susţinut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro
Parteneri media: Music FM, 24FUN, Evenimentul Zilei, Cocor Media Channel, Ring, Kamikaze, Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, Revista Arte şi Meserii, BeWhere!, Cărtureşti, TATAIA, OOPS Media
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, 121.ro, b365.ro, Veiozaarte.ro, Cinemazing.ro, animationmagazine.eu, tilllate.com, raluk.ro, Daazo.com

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus