octombrie 2011
A Farewell to Fools
Începând cu data de 11 octombrie 2011, actorii şi echipa lui A Farewell to Fools (nume de lucru: Ipu - Convicted to Live) se mută la Bucureşti, unde vor rămâne pentru două săptămâni, până pe 25 octombrie 2011. Filmările vor avea loc în diverse locaţii din Bucureşti, la studiourile Family Film şi în Buftea. După aproape o lună petrecută în cetatea Sighişoarei şi la Saschiz, actorii străini Gérard Depardieu, Harvey Keitel şi Laura Morante vin să cunoască şi Capitala. "Harvey a vizitat ieri, luni, Capitala. I-am dat un «ghid turistic» din afara cinematografiei, să se deconecteze puţin, în timp ce noi, echipa, pregăteam scenografia, ca în zori să ne întoarcem din nou în 1944", spune regizorul filmului, Bogdan Dreyer.
 
Încântat de Sighişoara şi, în general, de Transilvania, Harvey Keitel a insistat să locuiască în cetate, pentru a lua pulsul vieţii oraşului, şi a luat parte la numeroase evenimente locale. Înainte de a veni la Bucureşti, a vizitat castelul Bran. Actorul american are origini româneşti, mama sa fiind din zona Maramureşului: "Sighişoara ne-a găzduit de nota 10. Oamenii, liniştea de acolo şi energia pozitivă ne-au creat condiţii foarte bune de muncă - cred că această amprentă se va simţi pe ecran. Am filmat un basm, într-un orăşel de basm. La un moment dat, se confunda filmul cu realitatea", adaugă Bogdan Dreyer.

 

Echipa a avut norocul unei luni superbe de toamnă, care le-a permis să filmeze neîntrerupt. Circa 1000 de obiecte de recuzită au fost folosite pentru a recrea atmosfera anilor '40. "Am avut parte de vreme bună pe toată perioada de filmare în Ardeal. Mare noroc, având în vedere că povestea noastră se desfăşoară în 22 de ore timp real, majoritatea în exterior, ceea ce înseamnă 25 de zile de filmare pe timp frumos", explică regizorul lui A Farewell to Fools. La Bucureşti se vor filma  scenele de interior ale peliculei.
 
O poveste despre prietenie, adevăr şi dreptate, A Farewell to Fools este o tragicomedie adaptată după nuvela Moartea lui Ipu, de Titus Popovici. Scenariul este semnat de Anuşavan Salamanian şi Bogdan Dreyer, iar dialogurile sunt în limba engleză.

 

Acţiunea se desfăşoară într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Întrucât nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că vor executa câţiva dintre fruntaşii satului dacă nimeni nu se va preda, elita încearcă să-l convingă pe Ipu, "nebunul satului", să-şi asume el vina în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense.

Gérard Depardieu, care a mai filmat în România la începutul anilor '90, are rolul lui Ipu, Harvey Keitel îl interpretează pe preotul satului, iar Laura Morante -   actriţa din filmele lui Bernardo Bertolucci, Nanni Moretti sau John Malkovich -  este Margherita, soţia preotului. În rolul principal, alături de Depardieu, apare Bogdan Iancu, băiatul din perspectiva căruia e relatată povestea.

Distribuţia este întregită de actorul belgian de succes Hubert Damen, de cunoscutul actor italian Lino Damiani, de germanul Uwe Fellensieck şi de actori români recunoscuţi precum Alexandru Bindea, Nicodim Ungureanu, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu, Iulia Boroş şi alţii.

 

Filmul este produs de Family Film (România) şi co-produs de Daniel Zuta Filmproduktion (Germania). Vânzările internaţionale vor fi asigurate de Shoreline Entertainment.
 
Bogdan Dreyer, născut în România şi stabilit în Germania, a studiat regia la Libera Universita del Cinema di Roma, pe care a absolvit-o în 1987. Mediumetrajul său de diplomă, Storia di miracoli, a fost prezentat la Festivalul de la Veneţia în acelaşi an. Şi-a făcut debutul în lungmetraj cu Unde la soare e frig, intrat în selecţia oficială la San Sebastian, în 1990. Cinci ani mai târziu, Thalassa, Thalassa - Acolo unde ochii dor a obţinut cinci premii internaţionale, inclusiv trofeul Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam. Bogdan Dreyer a mai regizat The Last Station (1998) şi Camera ascunsă (2004), cu Rutger Hauer în rolul principal.
 
Directorul de imagine al filmului este Richard Van Oosterhout, membru al Netherlands Society of Cinematographers şi al Academiei Europene de Film.  Scenografia este semnată de Anette Reuther şi Călin Papură, iar costumele - de Nathalie Leborgne. Muzica va fi compusă de muzicianul belgian Joris Van Den Hauwe.
 
Family Film este o casă de producţie independentă care oferă servicii de producţie şi postproducţie. În cei zece ani de existenţă, a realizat sute reclame pentru piaţa internă şi externă, seriale şi show-uri TV, documentare, scurtmetraje şi lungmetraje (Şi caii sunt verzi pe pereţi, de Dan Chişu).



Regia: Bogdan Dreyer Cu: Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu, Nicodim Ungureanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus