martie 2003
În luna martie a acestui an, istoria mondială a operei a marcat o importantă aniversare: 150 de ani de la premiera absolută a unuia dintre cele mai iubite spectacole de operă ale tuturor timpurilor, opera Traviata de Verdi. Operă în 3 acte de Giuseppe Verdi pe un libret de Francesco Maria Piave după Dama cu camelii de Alexandre Dumas Fils, La Traviata a fost prezentată în premieră absolută la teatrul La Fenice din Veneţia, la 6 martie 1953.

La Traviata este ultima operă din celebra trilogie populară a lui Verdi, după Rigoletto şi Trubadurul. Originalitatea majoră a acestei opere constă în primul rând în transpunerea pe scena lirică, mai tradiţională decât cea a teatrului vorbit, a unui subiect contemporan şi a unei lucrări literare recente. Romanul lui Dumas-fils fusese scris la 1848, iar piesa a fost extrasă din acesta pentru a fi prezentată scenic la Paris la data de 6 februarie 1852, aşadar cu doar 13 luni înainte de prezentarea Traviatei. Pentru a menaja convenienţele, subiectul a trebuit transpus în secolul al XVIII-lea (ceea ce nu a împiedicat căderea iniţială a operei la premieră, eşec datorat - se pare - în primul rând mediocrităţii interpretării). Operă intimă, al cărei succes va veni de-abia la 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneţia, operă etern contemporană, La Traviata se sprijină aproape în întregime pe personajul ei principal, care trebuie să fie jucat de o tragediană lirică şi o cântăreaţă excepţională, aşa cum au fost, în istorie, Bellincioni, Storchio, Dalla Rizza, sau mai aproape de epoca noastră Magda Olilvero sau Maria Callas.

Această aniversare a fost marcată în această perioadă în întreaga lume, iar acum iată că a venit şi rândul Bucureştiului. După simpozionul dedicat acestui subiect, Universitatea Naţională de Muzică organizează un cuplu de manifestări rezervat publicului bucureştean. Astfel, vineri 28 martie, ora 18.00, sunteţi invitaţi în sala "George Enescu" a Universităţii de Muzică pentru a urmări Dama cu camelii de Al. Dumas fiul, lectură dramatizată a piesei care l-a inspirat pe Verdi, în prezentarea studenţilor Universităţii Naţionale de Teatru şi Film. Una dintre atracţiile distribuţiei este apariţia marelui actor Florin Zamfirescu în rolul Georges Duval şi a fiicei lui, Ştefana Zamfirescu, în partitura Margueritei Gautier, cărora li se va alătura Ionuţ Kivu în rolul masculin principal, regia fiind semnată de prof. Adriana Popovici.



(Ştefana Zamfirescu)


Luni, 31 martie, de la ora 19.00, în aceeaşi sală va fi prezentată La Traviata de Verdi, operă în concert, avându-i în rolurile principale pe studenţii clasei de canto a lui Ionel Voineag - soprana Raluca Oprea, tenorul Răzvan Săraru şi baritonul Ioan Hotensche -, alături de orchestra şi corul de studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică, dirijor Dumitru Goia. Va exista şi un al doilea spectacol Traviata, pe 2 aprilie, la ora 19.00, cu aceeaşi distribuţie, dar cu altă interpretă în rolul principal.



(Raluca Oprea)


Dacă succesul acestei prime acţiuni comune a celor două importante instituţii va fi pe măsură, nu este imposibil ca la sfârşitul stagiunii să putem vedea şi montările celor două remarcabile lucrări.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus