ianuarie 2012
Zilele Filmului Chilian, 2012
Trei zile dedicate cinematografiei chiliene, cu o selecţie alcătuită din cinci lungmetraje de debut semnate de cineaşti chilieni care urmează, comentează, subminează şi sfârşesc prin a reconstrui tradiţia filmului sud-american. Poveşti despre fascinaţia opiului contemporan al fotbalului, cine-vérité cu mize sociale şi psihologice, blesteme ascunse între notele unei partituri muzicale, parfumul nostalgic al radioului de demult - toate într-un regal cinematografic cu aerul proaspăt al unui continent nu foarte îndepărtat.
 
Organizatori: Ambasada Chile şi Institutul Cervantes Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii din Chile şi al Arhivei Naţionale de Film a României

Filmele se prezintă în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză. Biletele se pun în vânzare la casa de bilete a Cinema Union, Str. Ion Câmpineanu 21.
 
PROGRAM
 
 Fuga
Vineri, 27 ianuarie 2012, ora 19:00
Chile, Argentina, 2005
Regia: Pablo Larraín
Durata: 110 min.
Sinopsis: Montalbán este un muzician prins în capcana unei compoziţii neterminate. Pe când era copil, a fost de martor la uciderea surorii lui care se afla la pian, iar din acest omor, în mod accidental, a rezultat o compoziţie. Eliseo Montalbán se transformă într-un muzician obsedat, zdruncinat mental, închis în bucla acelei bucăţi muzicale: compozitorul unei muzici fatale, avangardiste. După mulţi ani, un alt compozitor încearcă să recupereze simfonia originală, fără să ştie ce pericole se pot afla în spatele acestui demers. Ricardo Coppa este un muzician mediocru şi fără talent, dar care pretinde recunoaştere şi succes; un Salieri al tuturor timpurilor. Împreună cu un grup de muzicieni, pornesc în căutarea lui Montalbán şi a creaţiei lui muzicale, uitată, cu scopul de a transforma acea muzică într-o compoziţie proprie.
 
 Radio Corazón, Historias del Chacotero Sentimental
Sâmbătă, 28 ianuarie 2012, ora 18:00
Chile, 2007
Regizor: Roberto Artiagoitía (Rumpy)
Gen: Comedie
Durata: 100 min.
Sinopsis: Recreând cel mai de succes program radiofonic din istoria radiodifuziunii chiliene, filmul prezintă trei poveşti amuzante, controversate, senzuale şi romantice, bazate pe experienţe reale povestite lui Rumpy de către ascultătorii săi.
 
 La Sagrada Familia
Sâmbătă, 28 ianuarie 2012, ora 20:00
Chile, 2006
Regia: Sebastián Lelio
Gen: Dramă
Durata: 99 min.
Sinopsis: Masa de Paşte, cu familia în formaţie completă, întoarce pe dos weekendul amfitrionilor, în această sofisticată comedie dramatică. Este Vinerea Mare: începutul unui cataclism familial.
 
 Sábado
Duminică, 29 ianuarie 2012, ora 18:00
Chile, 2003
Regia: Matías Bize
Gen: Dramă
Durata: 65 min.
Sinopsis: Filmul relatează o oră din existenţa unei tinere care află, cu câteva minute înainte să se căsătorească, că logodnicul ei are o amantă. Îmbrăcată în rochie de mireasă şi furioasă, tânăra aleargă prin tot oraşul cu dorinţa de a se răzbuna. Pe durata acestui periplu, un cameraman va înregistra tot ce se întâmplă fără să taie ceva din film.
 
 Historias de Fútbol
Duminică, 29 ianuarie 2012, ora 20:00
Chile, 1997
Regia: Andrés Wood Montt
Gen: Comedie
Durata: 90 min.
Sinopsis: Unei vedete a echipei de fotbal dintr-un cartier al oraşului Santiago de Chile i se oferă o mită şi posibilitatea de a intra în circuitul profesionist de fotbal. Însă el nu realizează că riscă să trădeze ceva mult mai important chiar şi decât loialitatea faţă de echipa din care face parte...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus