octombrie 2011
Joi, 27 octombrie 2011, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", a avut loc cea de-a noua conferinţă - intitulată Modernism and Terrorism -, din seria "Cultura bate criza", organizată de profesorul Sorin Alexandrescu. Invitatul acestei ediţii a fost istoricul Roger Griffin de la Oxford Brookes University, nume prestigios în studiile politice actuale dedicate modernităţii europene. Tradus în 12 limbi, Griffin se bucură ca cercetător de notorietate internaţională, fiind în acelaşi timp şi un profesor foarte apreciat în universitatea britanică.

În deschiderea întîlnirii, dna Mireille Rădoi, director al Bibliotecii Centrale Universitare, a adresat câteva cuvinte de bun venit publicului, salutând reluarea conferinţelor coordonate de Sorin Alexandrescu. Roger Griffin a deschis apoi discuţia despre terorism în mod previzibil, amintind despre evenimentele din 11 septembrie 2001, dar şi foarte incitant, arătând modul în care acestea au fost demonizate, până la difuzarea în mass-media a unor fotografii care par să surprindă silueta diavolului în fumul rezultat în urma exploziilor de la Turnurile Gemene. Deşi este foarte uşor să demonizăm terorismul, consideră Griffin, soluţia pentru a înţelege acest fenoment este totuşi să încercăm să "umanizăm" noi înşine explicaţiile, şi nu doar prin studiul istoric sau politic, ci şi prin studii de psiho-sociologie, de simbologie, de antropologie aplicate lumii multiculturalităţii în care trăim.

În opinia lui Griffin, terorismul adevărat are o dimensiune simbolică, reprezintă un război cu motivaţii meta-fizice. De-a lungul istoriei, actele teroriste au pornit din nevoia oamenilor de a simţi că aparţin complet unei lumi care are scopuri şi sens (nomos). De aceea, atunci când o cultură se află sub ameninţarea unei ocupaţii străine, anumiţi membri ai săi se adună în secte fanatice şi îşi dedică viaţa luptând împotriva duşmanilor uzurpatori. Din moment ce se află într-o relaţie de putere asimetrică cu aceste forţe de ocupaţie, fanaticii sunt nevoiţi să recurgă la tactici teroriste; unul dintre cele mai vechi exemple din istorie este reprezentat de secta Sicarii (sikarioi, gr., "oameni cu pumnal"), extremişti evrei din secolul I, care se opuneau ocupaţiei romane din Iudeea şi care frecventau locurile publice purtând asupra lor pumnale, tocmai pentru a le omorî pe acele persoane care erau de partea Romei.
 
Actele teroriste pot fi folosite pentru a apăra nomos-ul, cum a fost cazul sectei Sicarii, sau pentru a crea un nomos nou. Acest al doilea tip de terorism se naşte din nevoia de a distruge ceva existent pentru a face loc unei culturi noi, iar un bun exemplu îl reprezintă mişcarea nihilistă din secolul al XIX-lea din Rusia ţaristă, ai cărei membri doreau să îl omoare pe ţar pentru a crea o patrie nouă. Cel mai important reprezentant al acestei ideologii a fost Sergei Nechayev, cel care susţinea distrugerea totală a statului şi a societăţii pentru succesul revoluţiei.
 
A doua parte a întîlnirii a fost dedicată, ca de obicei, dialogului dintre invitat şi moderatorul evenimentului, Sorin Alexandrescu, precum şi discuţiei acestora cu sala. Întrebările din public s-au concentrat pe situaţia contemporană, vizând fie modul în care statele ar trebui să răspundă terorismului, fie soluţiile care ar putea fi găsite pentru a elimina astfel de acte de violenţă, fie relaţia dintre terorism, multiculturalism şi capitalismul global.
 
Despre proiect

Seria de conferinţe "Cultura bate criza" propune publicului "oameni şi idei-forţă". "«Cultura bate criza» este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile", susţine Sorin Alexandrescu, organizatorul întîlnirilor.
 
Acest proiect este realizat graţie colaborării dintre Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" (BCU), ca şi a susţinerii de către partenerii media Observator Cultural, Scena.ro, Dilema veche, LiterNet.ro, Metropotam.ro, Radio România Cultural, 24 FUN, Calendar Evenimente, Infocarte.ro, ca şi de către Universitatea din Bucureşti, partener educaţional.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus