noiembrie 2011
Domestic
O poveste despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care îşi trăiesc viaţa. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. După Pescuit sportiv (2007) şi Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011), mult premiate de festivaluri internaţionale de prestigiu, Adrian Sitaru a început zilele acestea filmările la cel de-al treilea lungmetraj, Domestic, cu Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora, Clara Vodă şi Sergiu Costache în rolurile principale. Un proiect care mixează umorul negru şi drama, o poveste cu elemente absurde, la care râzi şi te emoţionezi în aceeaşi măsură, într-un decor stilizat şi plin de culoare.

Filmul urmăreşte povestea a trei personaje principale - Domnul Lazăr (48 de ani, profesor şi actualul preşedinte al asociaţiei de locatari a blocului său), Domnul Mihăeş (40 de ani, taximetrist) şi Toni (un tip de 25 de ani) - şi a animalelor lor, toţi forţaţi să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Fiecare dintre cele trei personaje completează povestea celuilalt, influenţând-o într-o anumită măsură.
 
"Îmi doresc un film simplu, uşor de digerat, amuzant şi emoţionant", spune regizorul Adrian Sitaru. "Toţi am avut animale şi le-am iubit. Toţi avem familii mai mult sau mai puţin disfuncţionale", spune Adrian Sitaru despre motivul pentru care vrea să facă povestea aceasta. "Toţi am fost copii şi majoritatea avem copii. Toţi avem responsabilităţi faţă de cei pe  care-i iubim şi alături de care convieţuim, şi toţi facem greşeli. Toţi suntem oameni şi suntem amuzanţi chiar şi când ne comportăm defectuos."
 
Primele idei ale filmului Domestic apăreau în 2007, iar scenariul a fost finalizat în 2009. În 2010, proiectul a câştigat concursul de finanţare al Centrului Naţional al Cinematografiei, fiind de asemenea selectat în cadrul programului Cinelink al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, unde a primit un feedback foarte bun, atrâgând atenţia prin potenţialul sugestiv al poveştii şi maniera de abordare a regizorului.
 
"Domestic este un proiect care se încadrează numai bine stilului inconfundabil al lui Sitaru, sensibilităţii sale neevidente faţă de personajele pe care le crează. Tema principală a filmului este responsabilitatea, fie în familie, fie faţă de cei dragi sau faţă de animalele pe care le aducem în casă", spune producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan despre proiectul la care lucrează în prezent.


Filmările la lungmetrajul Domestic au început pe 3 noiembrie 2011 şi se vor încheia pe 3 decembrie 2011. Director de imagine este Adrian Silişteanu, scenografia îi aparţine lui Cristian Niculescu, iar montajul este semnat de Andrei Grogan. Realizat în Studiourile MediaPro şi în câteva locaţii de filmare în Bucureşti, Domestic este o producţie româno-germană, susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei şi realizată cu finanţare din partea Eurimages, TVR şi HBO România. 
 
Adrian Sitaru este regizor, scenarist şi producător. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, a primit în vara aceasta premiul pentru cel mai bun regizor şi premiul pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. Festivalul internaţional de film de la Salonic a acordat, în 2008, două distincţii lungmetrajul său de debut, Pescuit sportiv: Premiul special al juriului şi Premiul pentru cea mai bună actriţă (Ioana Flora şi Maria Dinulescu, ex-aequo), iar Festivalul internaţional de Film de la Palm Springs, premiul New Voices, în 2009. Sitaru a câştigat, printre altele, Leopardul de Aur al secţiunii Leopards of Tomorrow, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în vara lui 2007, pentru scurtmetrajul Valuri şi premiul DAAD la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2010, pentru Colivia.
 
facebook.com/pages/Domestic/297385682439

contact:
anca romanescu | pr | 0727 731 552 | [email protected]

Regia: Adrian Sitaru Cu: Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora, Clara Vodă, Sergiu Costache

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus