noiembrie 2011
Festivalul de film românesc de la New York, 2011
Cea de-a şasea ediţie a celei mai importante manifestări dedicate  filmului românesc peste hotare, Festivalul de Film Românesc de la New York, va avea loc în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2011, la Film Society of Lincoln Center. Organizată de Institutul Cultural Român din New York şi Film Society of Lincoln Center, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, aceasta va fi dedicată memoriei criticului de film Alex Leo Şerban.
 
După ce primele cinci ediţii, găzduite de Tribeca Cinemas, s-au bucurat de un mare succes, festivalul se mută, începând din 2011, în epicentrul vieţii culturale newyorkeze: Lincoln Center of Performing Arts cuprinde celebrele Metropolitan Opera House; David H. Koch Theater (gazda Baletului din NY şi a New York City Opera); Avery Fisher Hall, sala de recitaluri a New York Philarmonic; Alice Tully Hall (sala de reşedinţă a The Chamber Music Society of Lincoln Center) sau Walter Reade Theatre, cinematograful-reşedinţă al Film Society of Lincoln Center, care găzduieşte şi proiecţii din cadrul Festivalului de Film de la New York, şi care va fi locaţia principală pentru festivalul care aduce în prim-plan cele mai importante filme româneşti ale anului, precum şi titluri de referinţă din istoria cinematografiei autohtone.
 
Fondat în 1969, Film Society of Lincoln Center este unul dintre principalii promotori de peste Ocean ai cinematografului independent american şi mondial, şi este activ implicat în susţinerea tinerilor cineaşti de pretutindeni. Pe parcursul ultimelor patru decenii, Film Society a prezentat portrete şi retrospective pentru monştri sacri ai cinematografiei, precum François Truffaut, Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Pedro Almodóvar sau Martin Scorsese. În fiecare an, Societatea organizează câte o Gală dedicată unui cineast contemporan exponenţial: printre cei care au urcat pe scena acesteia pentru a fi premiaţi se numără Federico Fellini, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Laurence Olivier, Billy Wilder, Robert Altman, Clint Eastwood, Jack Lemmon sau Al Pacino. Film Society of Lincoln Center este gazdă a Festivalului de Film de la New York şi editor al revistei Film Comment
 
Corina Şuteu, directorul ICR New York, iniţiator şi preşedinte al Festivalului Filmului Românesc, declară: Nu există recompensă sau recunoaştere mai importantă decât invitaţia din partea Film Society of Lincoln Center de a deveni parteneri în organizarea festivalului, începând din acest an. Faptul că munca noastră constantă în jurul operei notabile a Noului Val a primit o asemenea legitimare instituţională mă face foarte încrezătoare. De asemenea, cred că acesta este doar începutul.
 
Primirea Festivalului de Film Românesc la Lincoln Center dă senzaţia unei întoarceri acasă. În 2008, Film Society a avut plăcerea de a lucra împreună cu ICR la o retrospectivă exhaustivă dedicată cinematografului românesc clasic şi contemporan, şi suntem încântaţi să putem prezenta, acum, un nou program dinamic, dedicat aniversării a 10 ani de Nou Val Românesc spune Scott Foundas, Associate Program Director al Film Society.

 

Festivalul din acest an nu înseamnă doar schimbări la nivelul locaţiei şi a parteneriatelor, ci şi la nivelul obiectivelor şi structurii. Dacă ediţiile precedente ale festivalului aduceau în prim-plan cele mai bune filme româneşti recente, cea de-a şasea ediţie merge ceva mai departe, prezentând, în premieră pe durata unei săptămâni, atât filme recente, precum Morgen (r. Marian Crişan), Principii de viaţă (r. Constantin Popescu), Loverboy (r. Cătălin Mitulescu), Periferic (r. Bogdan George Apetri) sau Mănuşi roşii (r. Radu Gabrea), cât şi o gamă largă de programe speciale menite să ofere o perspectivă ceva mai amplă asupra cinematografului românesc.
 
Directorul Artistic al Festivalului Filmului Românesc de la New York, Mihai Chirilov, declară: Selecţia de filme noi din acest an arată că în filmul românesc există loc pentru inovaţii, dincolo de estetica ultra-cunoscută şi premiată a recentului val de filme autohtone. Într-un fel sau altul, personajele din aceste filme sunt provocate să meargă dincolo - de graniţe, de rutină, de realitatea imediată, chiar şi de ele însele. Alături de aceste filme, în program se regăsesc titluri valoroase din trecut, care merită să fie redescoperite, pentru a completa imaginea cinematografului românesc de astăzi.
 
Programul festivalului include o primă retrospectivă americană dedicată regizorului Liviu Ciulei, personalitate de referinţă a cinematografiei autohtone, laureat al Premiului de Excelenţă la TIFF 2010, precum şi o secţiune dedicată lungmetrajelor regizate de Radu Muntean.
 
Marfa şi banii, filmul regizat de Cristi Puiu, care marchează naşterea Noului Cinema Românesc, va fi prezentat într-o proiecţie specială, cu ocazia aniversării a 10 ani de la premieră.
 
Din programul de scurtmetraje prezentate fac parte Bora Bora (r. Bogdan Mirică), câştigător al Premiului pentru Cel mai Bun Scurtmetraj din cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc la TIFF 2011; Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), cel mai premiat scurtmetraj autohton al anului; Stopover (r. Ioana Uricaru), filmul produs şi scris de Cristian Mungiu, cu Monica Bîrlădeanu şi Damian Drăghici în rolurile principale; Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), recent nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film din 2012; Draft 7 (r. Luiza Pârvu), selecţionat la TIFF, dar şi la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi Strung Love (r. Victor Dragomir), nominalizat la două Premii Gopo în 2011.
 
Festivalul de Film Românesc de la New York a fost iniţiat în 2006, sub forma unui parteneriat între Institutul Cultural Român din New York, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Tribeca Cinemas. Parteneriatul cu cel mai important festival de film din România a ajuns să cuprindă, dincolo de organizarea festivalului newyorkez, prezenţa, facilitată de ICR, a unor importanţi profesionişti americani la precedentele două ediţii ale TIFF, precum şi editarea AperiTIFF Special - o publicaţie anuală dedicată promovării cinematografiei româneşti contemporane. Aceste iniţiative vor continua şi se vor dezvolta în anii viitori.
 
Din comitetul de selecţie al Festivalului de Film Românesc fac parte, pe lângă Corina Şuteu, iniţiatoarea festivalului şi directorul ICR New York, Mihai Chirilov, Director Artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Scott Foundas, Associate Program Director al FSLC şi Oana Radu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus