noiembrie 2011
Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Braşov, 2011
Un nou spectacol al Teatrului "Sică Alexandrescu" va fi prezentat în Festivalul de Dramaturgie Contemporană, duminică 27 noiembrie, în ziua a cincea a evenimentului. Metoda G (Metoda Grönholm), în regia lui Cristian Dumitru, este cea mai recentă premieră a teatrului gazdă şi are la baza textul unuia dintre cei mai în vogă autori catalani contemporani, Jordi Galcerán. Metoda Grönholm a fost montată la Teatrul Naţional Catalan, în mai 2003, şi a înregistrat, încă de la debut, un succes fără precedent. În 2004, a avut premiera la Madrid şi, timp de o stagiune, s-a jucat cu succes în ambele oraşe. Această piesă a primit numeroase distincţii în Spania, printre acestea numărându-se: Premiul Max, pentru cea mai bună operă, Premiul Ercilla, pentru cea mai bună creaţie dramatică şi Premiul Mayte, pentru evenimentul teatral care s-a evidenţiat cel mai mult. S-a jucat, printre altele, în Mexic, Argentina şi Venezuela. Au avut loc reprezentaţii la Lisabona şi în alte ţări europene. Recent, regizorul argentinian Marcelo Piñeyro a lansat o adaptare cinematografică (Metoda).
 
Seara va continua cu o lansarea de carte: Actorii care ard fără rest de Miruna Runcan, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" - Revista Teatrul Azi, 2011, o culegere de eseuri-portret dedicate câtorva dintre slujitorii scenei actuale din România, de vârste şi stiluri diferite, jucând atât în capitală cât şi în provincie. Pentru publicul braşovean va fi o întâlnire de suflet, trei dintre actorii prezentaţi fiind actori care au făcut istorie în teatrul braşovean: Mircea Andreescu, Dan Săndulescu, Costache Babii.

Ultimul spectacol din seara de duminică va fi prezentat de către Teatrul Odeon, din Bucureşti. Cunoscutul actor de teatru şi film, Ion Sapdaru, a scris acest text, aşa cum mărturiseşte, plecând de la poveştile de viaţă ale unor omeni simpli. Natură moartă cu nepot obez, în regia lui Eugen Făt, se joacă cu mare succes fiind invitat, de asemenea, la numeroase festivaluri din ţară.
 
Ziua a şasea de Festival va începe cu un eveniment inedit pentru spectatorii teatrului din  Braşov. O întâlnire cu una dintre cele mai mari actriţe ale scenei româneşti, doamna Mariana Mihuţ, care va fi prezentă aici pentru lansarea volumului dedicat carierei sale artistice: Cu şi despre Mariana Mihuţ de Mircea Morariu, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" - Revista Teatrul Azi, 2011.

Parte a unei generaţii admirabile de artişti (a câta generaţie de aur a teatrului românesc a fost promoţia anului 1964?), Mariana Mihuţ şi-a început cariera cu o seamă de remarcabile spectacole pe scena Teatrului Giuleşti (azi Odeon), însă a intuit că locul adevăratei, deplinei formări şi realizări profesionale nu poate fi decât marea şcoală, şcoala vie de la "Bulandra"  şi neobositul ei animator, Liviu Ciulei, alături de Lucian Pintilie. Cartea se străduieşte să desluşească chimia acestei relaţii speciale dintre o proeminentă instituţie de spectacole şi o galerie de mari actori. Să pună în evidenţă felul în care aceşti mari actori, călăuziţi de persoana dar, îndeosebi, de spiritul, de pedagogia teatrală specifice lui Liviu Ciulei, şi-au afirmat individualităţile şi profilul creator într-un inegalabil spirit de echipă, de trupă. Gândit sub forma unui dialog comentat cu marea actriţă, volumul porneşte de la impresionanta ei fişă de creaţie (teatrală şi cinematografică), spre a surprinde o devenire deloc la voia întâmplării, perfect controlată de spiritul critic ce o caracterizează. Spre a releva, cu alte cuvinte, credo-ul de viaţă şi crezul artistic al Marianei Mihuţ, caracterul de exemplaritate al unei cariere artistice exemplare.
 
Seara se va încheia  cu un spectacol în afara concursului, Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee, produs de Teatrul de Comedie, Bucureşti. Spectacolul a fost prezent şi anul trecut în Festival, interpreţii principali fiind recompensaţi cu Premiul pentru cea mai bună actriţă (Emilia Popescu) şi, respectiv, Premiul pentru creativitate interpretativă (Ştefan Bănică).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus