noiembrie 2011
Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Braşov, 2011
Ziua a 7-a de Festival va începe cu un spectacol lectură, după un text contemporan polonez, apărut, în 2011, în volumul Psihoterapolitica - antologie de teatru polonez contemporan (Editura ART). Este vorba de Absint de Magda Fertacz, în traducerea Luizei Săvescu. Această lectură este preambulul unui spectacol ce va fi produs de teatrul gazdă, în regia lui Claudiu Goga şi scenografia Liei Dogaru. "În textele Magdei Fertacz pândeşte cel mai grav dintre pericole, imposibil de ocolit: capcana existenţei, inexorabilă şi implacabilă", scrie criticul de teatru Piotr Gruszczyński, în articolul ce prefaţează volumul de dramaturgie poloneză. "Textele acestea vorbesc cu propria lor voce, te poartă într-o călătorie intimă, uneori amăgesc şi se hrănesc cu empatia sau naivitatea noastră. Dar acesta este dreptul lor, totul numai şi numai pentru a ne orienta arătându-ne, mai devreme sau mai târziu, că nu mai există cale de întoarcere."


Ultimul spectacol în concurs, Elling, este o dramatizare realizată de Axel Hellstenius şi Petter Naess, după romanul Fraţi de sânge, parte a unei teatrologii scrise de Ingvar Ambjørnsen: "Nu aveam nici un gând să scriu o serie despre Elling", mărturiseşte autorul. "Vroiam să scriu o carte despre un om care îi manipulează pe cei din jur. În schimbul lui a apărut Elling, un erou de roman complet diferit de cel la care mă gândisem iniţial. De ce am scris mai multe cărţi? Pentru că nu am scăpat de el." După Fraţi de sânge s-a realizat scenariul filmului de succes intitulat Elling, care a primit o nominalizare Oscar pentru cel mai bun film străin în 2002, dar şi alte 13 premii şi 3 nominalizări. La Teatrul de Comedie, acest text poartă semnătura regizorului Vlad Massaci.

Ultima seară de Festival, seara de miercuri, 30 decembrie 2011, va începe cu decernarea Premiilor Festivalului. Juriul, format din criticii de teatru Florica Ichim, Doina Papp şi regizorul Radu Alexandru Nica vor acorda, în tradiţia Festivalului, şase distincţii: Premiul pentru regie, Premiul pentru cel mai bun actor, Premiul pentru cea mai bună actriţă, Premiul pentru scenografie, Premiul special al juriului  şi Marele Premiu. Va urma, apoi, Spectacolul de Gală: Măscăriciul, după A.P. Cehov, un spectacol cu Horaţiu Mălăele (cel care semnează şi regia) şi Niculae Urs. Un succes confirmat şi reconfirmat de multe ori până acum, din 2005 de când a avut premiera, şi care, cu siguranţă, va încânta şi publicul braşovean. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus