martie 2003
Premiile Oscar! Spectacolul cel mai fascinant de la Hollywood - un moment în fiecare an în care sute de milioane de telespectatori din toată lumea urmăresc în transmisiune directă decernarea Premiilor Oscar oferite de Academia de Artă Cinematografică. Este seara în care toată lumea bună a Hollywood-ului face câţiva paşi pe celebrul covor roşu (anul ăsta se pare că o să sărim peste asta - vezi celălalt articol despre Oscaruri). Este seara limuzinelor şi a rochiilor realizate de marii creatori de modă, seara legendelor ecranului şi a steluţelor aflate în ascensiune, a numerelor muzicale spectaculoase şi a secvenţelor din filme care se dovedesc întotdeauna a fi prea scurte. Este seara în care o mare parte a lumii este cuprinsă de vraja cinematografului.

Este şi mai important faptul că în această seară, industria cinematografică recunoaşte şi răsplăteşte cele mai bune creaţii ale unor regizori, actori, monteuri, compozitori, scenarişti, precum şi ale altor specialişti de mare talent care colaborează la realizarea unui film.

Iar tensiunea care însoţeşte anunţul "The Oscar goes to ..." e datorată în parte şi celor care se "îndeletnicesc" cu numărarea voturilor şi cu păstrarea secretului rezultatelor: PricewaterhouseCoopers, acum, la a 75-a ediţie a Oscarurilor, la fel de aproape de Academie şi de procesul de votare ca şi în oricare din ultimii 69 de ani.


Nu, nu îi împuşcăm pe cei care numără voturile...

PricewaterhouseCoopers păstrează cu atât de mare sfinţenie secretul cu privire la întreg procesul de exprimare şi numărare a voturilor, încât Bob Hope a spus odată în glumă că, pentru a asigura confidenţialitatea rezultatelor, firma "le împuşcă pe secretare." Chiar dacă, din fericire, acest lucru nu s-a confirmat, este adevărat că numele câştigărilor Premiilor Oscar reprezintă probabil cele mai bine păzite secrete ale Hollywood-ului - nici măcar membrii din conducerea Academiei nu au nici cea mai vagă idee cine urmează să fie desemnat câştigător înainte de deschiderea plicurilor sigilate. Acordarea Premiilor Oscar este considerată rezultatul "celor mai cinstite alegeri organizate în toată lumea."

... dar îi ţinem sub cheie

Voturile pentru cele 24 de categorii ale Premiilor Oscar sunt numărate într-un loc secret, cunoscut doar de către membrii micii echipe a PricewaterhouseCoopers. Biroul în care se numără voturile exprimate este încuiat tot timpul, şi în el nu poate intra - absolut niciodată - nimeni în afara membrilor echipei PricewaterhouseCoopers. La sfârşitul unei zile obositoare de numărare a voturilor, toate buletinele de vot şi materialele folosite pentru numărare sunt încuiate într-un seif, împreună cu rezultatele voturilor şi orice observaţii scrise făcute în legătură cu acestea.

Şi, ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, numărătoarea finală pentru premiile de la categoriile cele mai importante se amână până când nu mai rămân decât o zi-două până la ceremonia de decernare. Astfel cei doi parteneri de la firma PricewaterhouseCoopers care coordonează procesul de numărare a voturilor - Greg Garrison şi Rick Rosas - vor cunoaşte rezultatele votării un timp cât se poate de scurt. Ca o măsură suplimentară de precauţie, Greg şi Rick memorează rezultatele, după care îşi pun reciproc întrebări de verificare, pentru a se asigura că au ţinut minte toate numele şi toate premiile. La urma urmei, ei sunt singurii oamenii din lume care ştiu cine sunt toţi câştigătorii....

Pentru a păstra secretul şi mai mult, plicurile cu rezultatele finale nu sunt pregătite decât în ziua decernării premiilor. În 1941 s-au folosit pentru prima dată plicuri căptuşite, prin care nu se vede, care sunt sigilate cu ceară roşie, singura schimbare fiind că astăzi ceara este înlocuită cu autocolante roşii. De fapt, sunt pregătite două seturi de plicuri, care sunt duse personal, pe trasee diferite, de Greg şi Rick la locul de desfăşurare a ceremoniei. Cei doi sunt duşi la ceremonia de decernare cu maşina de bodyguarzi înarmaţi, care rămân cu ei până când este deschis şi ultimul plic.

Deşi aceste măsuri de securitate par să fie mult prea stricte pentru o operaţiune care nu are caracter militar, ele nu reprezintă decât o materializare a angajamentului PwC de a respecta confidenţialitatea.

Cine şi pentru ce votează

Buletinele de vot pentru nominalizări au fost trimise celor 5800 de membri ai Academiei pe data de 10 ianuarie. Aceştia au avut la dispoziţie câteva săptămâni pentru a returna buletinele cu nominalizările, înainte ca acestea să fie anunţate, pe data de 11 februarie.

Fiecare membru al Academiei, cu excepţia celor asociaţi şi retraşi, poate vota pentru cel mai bun film, însă la celelalte categorii, membrii Academiei pot selecta nominalizările doar în ramura Academiei căreia îi aparţin - regizorii nominalizează regizori, directorii de imagine nominalizează directorii de imagine, şi aşa mai departe.

Nominalizările sunt stabilitate prin aşa-numitul sistem al preferinţelor, ceea ce înseamnă că fiecare membru al Academiei îşi exprimă voturile pentru filme şi pentru realizări individuale în ordinea preferinţei. Numărătoarea finală se face foarte simplu - câştigă nominalizarea care înregistrează cele mai multe voturi la o anumită categorie.

Cea mai fascinantă activitate contabilă

Greg Garrison şi Rick Rosas ar fi probabil primii care să afirme că au de realizat cea mai fascinantă - şi interesantă - muncă pe care o poate avea un contabil. Totuşi, după cum va recunoaşte tot Greg, "supravegherea evenimentului şi munca în culise reprezintă o experienţă cu totul diferită."

Greg Garrison conduce departamentul Assurance and Business Advisory al firmei PricewaterhouseCoopers. Pe parcursul celor 27 de ani petrecuţi în cadrul firmei, Greg a coordonat activitatea din domeniul industriei de divertisment şi mass media, furnizând servicii de contabilitate şi consultanţă unor importanţi clienţi - firme multinaţionale din industria divertismentului şi a produselor de larg consum. Greg este lead partner în relaţiile firmei cu Academia de Artă Cinematografică din anul 1995.

În 2002, Rick Rosas, partner specializat în industria de divertisment şi mass media la PricewaterhouseCoopers, a fost desemnat noul partener al lui Garrison în echipa de numărare a voturilor. Rick lucrează în domeniu de peste 15 ani, iar din 1996, când a început să lucreze la firmă, a oferit servicii de consultanţă fiscală Academiei, precum şi altor companii importante din industria de divertisment.

Astfel, în ziua de 23 martie 2003, Greg Garrison şi Rick Rosas se vor găsi în culisele sălii Kodak Theatre din Los Angeles, pentru a înmâna din nou plicurile cu numele câştigătorilor celor care prezintă ceremonia de decernare a Premiilor Oscar.

Iar firma PricewaterhouseCoopers va mai adăuga un an la parteneriatul său de şapte decenii cu Academia - un parteneriat care ancorează firma în domeniul industriei de divertisment.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus