decembrie 2011
Festivalul de film românesc de la New York, 2011
"Cu toate că Festivalul de Film Românesc a ajuns la cea de-a şasea ediţie, pot să spun, cu încântare: bun venit acasă! E o plăcere să lucrăm din nou, în şi mai strânsă legătură decât până acum, cu prietenii noştri de la Institutul Cultural Român din New York. După cum ştiţi, New York-ul are multe institute culturale, unele dintre ele destul de cunoscute şi cu programe foarte bune, însă îndrăznesc să afirm că niciunul dintre ele nu a avut un impact mai mare asupra New York-ului în ultimul deceniu decât Institutul Cultural Român, a cărui activitate este impresionantă. El nu promovează doar cultura română - contemporană sau clasică - ci şi cultura europeană, în sens larg. Aşadar, ICR NY este un spaţiu pe placul nostru, echipa sa este alcătuită din oameni pe gustul  nostru, de aceea e o bucurie să lucrăm împreună la acest proiect, şi sunt convins că o vom face şi pe viitor", a declarat Richard Pena, Director de Programe al Film Society of Lincoln Center în deschiderea galei Festivalului de Film Românesc de la New York, ediţia 2011.
 
Un moment foarte emoţionant al deschiderii, marcat în intervenţiile lor de către Scott Foundas, Corina Şuteu, Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu, a fost dedicarea acestei ediţii criticului de film Alex Leo Şerban. Personalitate intelectuală intensă, ieşită din comun, cosmopolită prin excelenţă, o gândire şi un demers individual dincolo de canoane şi de graniţe, Leo întruchipează cel mai bun "patron" al unei astfel de manifestări, consideră Corina Şuteu.
 
În acelaşi timp iubit şi admirat de către organizatorii festivalului, Leo a lăsat, prin prezenţa sa spirituală, o preţioasă moştenire de conectare a culturilor pe care cei prezenţi s-au angajat să o ducă mai departe.
 
Cu o selecţie atent şi inspirat realizată, ca în fiecare an, de directorul artistic al Festivalului de Film Românesc de la New York, Mihai Chirilov, evenimentul a câştigat în această ediţie o importantă dimensiune prin programele speciale dedicate lui Liviu Ciulei, Radu Muntean, celor 10 ani de la prima proiecţie a filmului Marfa şi banii, Academiei Itinerante Andrei Şerban, personalităţii artistice a Irinei Petrescu şi dezbaterii critice în jurul fenomenului Noului Val.
 
Sute de spectatori au umplut sala Walter Reade de la Lincoln Center pentru a urmări pelicule româneşti recente precum: Morgen (r. Marian Crişan), Şcoala noastră (r. Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma) sau Mănuşi roşii (r. Radu Gabrea) în primele două zile de festival.  
 
Cea de-a treia zi, dedicată filmografiei lui Liviu Ciulei, cuprinde peliculele: Erupţia (1957) care va fi proiectat de la ora 15.45,  cu o introducere făcută de criticul Scott Foundas; Pădurea Spînzuraţilor (1964) - de la ora 18:00, într-o proiecţie prezentată de criticul de film Magda Mihăilescu şi Valurile Dunării (1959) - în prezenţa Irinei Petrescu, de la ora 21:00. În aceeaşi seară este organizat şi unul dintre evenimentele originale ale ediţiei, cel aflat sub patronajul MARA Society din New York şi realizat în beneficiul proiectului-cadru al ICR NY Academia Itinerantă Andrei Şerban. Pentru mai multe detalii despre Academia Itinerantă vizitaţi: http://www.icrny.org/d33-1-Andrei_Serban_Traveling_Academy.html

Weekend-ul continuă cu alte evenimente speciale.

 

Sâmbătă, 3 decembrie 2011, de la ora ora 14:00, la Elinor Bunin Munroe Film Center, Festivalul de Film Românesc de la New York a programat o Conversaţie cu Irina Petrescu, moderată de Corina Şuteu. Spectatorii, jurnaliştii şi invitaţii vor putea, astfel, afla mai multe despre cariera lui Liviu Ciulei în film şi teatru, dar şi despre cariera Irinei Petrescu, una dintre cele mai prolifice şi mai apreciate actriţe ale scenei şi ecranului românesc.
 
Tot sâmbătă rulează trei lungmetraje româneşti recente, cu succes de critică şi de public. În premieră la New York, Bună! Ce faci? (2011), comedia romantică regizată de Alexandru Maftei, deschide proiecţiile în prezenţa Anei Popescu, interpreta unui rol secundar extrem de apreciat. Aducându-l pe protagonistul Vlad Ivanov la Walter Reade Theater, Principii de viaţă (r. Constantin Popescu, 2011) rulează în premieră în Statele Unite, în a patra zi de festival, de la ora 19:30. Ziua de proiecţii este încheiată de cel de-al doilea lungmetraj semnat Cătălin Mitulescu: Loverboy (România - Suedia - Serbia, 2011), pentru prima dată într-o sală de cinema din New York.
 
Duminică, 4 decembrie, de la ora 13:00, la Walter Reade Theater, regizorul Bogdan George Apetri prezintă Periferic (2010), unul dintre filmele româneşti cele mai premiate în 2010, avându-i ca protagonişti pe Ana Ularu, Mimi Brănescu şi Timotei Duma (Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii).
 
În a cincea zi de festival, la Elinor Bunin Munroe Film Center, de la 13:00, respectiv 15:00, rulează, în premieră în New York, Kapitalism: Reţeta noastră secretă (România - Franţa, 2010), curajosul documentar stilizat al lui Alexandru Solomon despre câteva dintre figurile-cheie ale capitalismului românesc postdecembrist.
 
Marfa şi banii (2001), filmul lui Cristi Puiu care a marcat naşterea Noului Cinema Românesc şi unul dintre cele mai aşteptate titluri din programul Festivalului de Film Românesc de la New York, rulează într-o proiecţie aniversară duminică la ora 15:30. El va constitui punctul de pornire pentru masa rotundă New Romanian Cinema: The Tipping Point, la care vor lua parte, ca principali invitaţi, criticii de film Jay Weissberg (Variety), Magda Mihăilescu, Scott Foundas, Director Asociat de Programare al Film Society of Lincoln Center şi Mihai Chirilov.

 

Două pelicule proiectate în premieră în Statele Unite completează programul celei de-a cincea zile. Furia (2003), lungmetrajul de debut al lui Radu Muntean, cu Dragoş Bucur şi Andi Vasluianu în rolurile principale, actorul Andi Vasluianu şi regizorul Radu Muntean - invitat special al acestei ediţii a festivalului - urmând să participe, la finalul proiecţiei, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. În acelaşi cinematograf rulează, de asemenea, unul dintre cele mai discutate lungmetraje româneşti ale anului, Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim), urmat de o întâlnire cu protagonistul Gabriel Spahiu.
 
Cel mai amplu şi durabil eveniment dedicat cinematografiei româneşti peste hotare, Festivalul de Film Românesc de la New York, ajuns în 2011 la cea de-a şasea ediţie, se desfăşoară in perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2011, fiind organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Film Society of Lincoln Center, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
 
Iniţiat şi prezidat de Corina Şuteu, director al ICR New York, comitetul de selecţie al Festivalului de Film Românesc îi mai include pe Mihai Chirilov, Director Artistic, Scott Foundas, Director Asociat de Programare al Film Society of Lincoln Center, şi Oana Radu, Director Adjunct al ICR New York.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus