România Liberă / ianuarie 2005
Cristian Mungiu nu va fi prezent la Berlin doar în calitate de producător al scurtmetrajului Bucureşti-Berlin de Anca-Miruna Lăzărescu, nominalizat la Premiul Berlin Today 2005, ci şi în calitate de realizator. Scurtmetrajul său Turkey Girl/Curcanii nu zboară va fi prezentat alături de alte cinci filme din Europa Centrală şi de Est, grupate sub titlul Lost and Found, în deschiderea secţiunii International Forum of New Cinema, ajunsă la a 35-a ediţie. Anunţul a fost făcut ieri de biroul de presă al festivalului, care precizează că proiecţia, în premieră mondială, va avea loc pe data de 11 februarie.

Lost and Found este un proiect finanţat de fundaţia culturală "Relations" din Germania şi produs de compania germană Icon Film şi a demarat la scurtă vreme după precedenta ediţie a Berlinalei. Realizatorii - Cristian Mungiu, Mait Laas (Estonia), Nadejda Koseva (Bulgaria), Jasmila Zbanich (Bosnia-Herzegovina), Kornel Mundruczo (Ungaria) - au participat în 2004 la secţiunea Talent Campus, iar Stefan Arsenijevic a câştigat în 2003 Ursul de aur pentru scurtmetraj. Toţi au primit finanţare germană, au scris scenariile, a filmat fiecare în ţara lui, iar postproducţia s-a făcut în Germania. Din cele şase filme patru sunt de ficţiune, unul e documentar iar al cincilea desen animat. Toate filmele din program sunt legate printr-un singur fir - ideea de generaţie.

Turkey Girl este povestea dulce-amară a unei fete de la ţară venite la Bucureşti pentru a-şi vizita mama bolnavă şi în spital. Fata vine, normal, cu ploconul - un curcan. Din distribuţia filmului românesc fac parte Ana Ularu, Valentin Popescu, Luminiţa Gheorghiu, Marian Adochiţei, Alexandru Papadopol, Julieta Strâmbeanu, Ion Bechet, Valeriu Andriuţă, Dan Burghelea, precum şi curcanul Năstase, care a avut un tur de forţă filmând pe un trafic dezlănţuit în faţa Casei Poporului. Imaginea e semnată de Oleg Mutu, filmul fiind produs de Hanno Hoefer.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus