decembrie 2011
Zilele Filmului Cubanez, 2011
 9-11 decembrie 2011, Cinemateca - Sala Union, Str. Ion Campineanu, nr. 21
 
 PROGRAM
 Vineri, 9 decembrie, ora 19:00
Los dioses rotos / Zei căzuţi
Regia: Ernesto Daranas, Cuba, 2008, 96 min, dramă

Sinopsis: Laura este o profesoară universitară care face o cercetare despre faimosul proxenet cubanez Alberto Yarini y Ponce de León, asasinat prin împuşcare de rivalii lui francezi, care controlau piaţa prostituţiei în Havana începutului de secol XX. Preocupată în a-i face dreptate legendarului personaj, se cufundă într-una dintre zonele cele mai complexe ale realităţii din Havana zilelor noastre.

Dar dincolo de anecdotica lui, Los dioses rotos este o poveste despre confruntarea valorilor, o reflecţie în jurul perspectivei etice şi morale a unui grup de personaje - din toate straturile socioculturale -, asupra cărora etichetele clişeistice de "pozitiv" şi "negativ" nu pot fi pera uşor lipite. Drama socială, suspansul şi melodrama se amestecă într-o istorie ce-şi doreşte să pară distractivă, universală şi fidelă realităţii din care se inspiră.

 

 Sâmbătă, 10 decembrie, ora 16:00
La muerte de un burócrata / Moartea unui birocrat
Regia: Tomás Gutiérrez Alea, Cuba, 1966, 85 minute
Sinopsis: Un muncitor exemplar este înmormântat cu cartea lui de muncă, drept recunoştinţă pentru meritele sale, dar văduva nu poate încasa pensia fără acest document. Nepotul decedatului trece prin aventuri halucinante pentru a recupera cartea de muncă din mormântul unchiului. "Bufnitura unui sicriu în pământ este ceva cât se poate de serios", scria Antonio Machado, şi aşa este, câtă vreme cadavrul nu-şi ia cu el actele de identitate în mijlocul unei morişti birocratice, fiindcă atunci se dezlănţuie absurdul. Filmul e o satiră socială care amuză denunţând un vechi neajuns, consecinţele şi ramificaţiile lui, cu lejeritatea ce caracterizează umorul creol şi caraibian.

 

 Sâmbătă, 10 decembrie, ora 18:00
Ciudad en rojo / Oraşul roşu
Regia: Rebeca Chávez, Cuba, 2009,  90 minute,  dramă
Sinopsis: Ciudad en rojo propune o reflecţie asupra violenţei din perspectiva celor care nu au vocaţia violenţei, a celor care se văd împinşi la violenţă. Când violenţa este impusă, pentru a redobândi liniştea, uneori nu mai rămâne altă opţiune decât un răspuns la fel de violent, o violenţă care s-ar putea considera legitimă şi protectoare, dar rămâne tot violenţă şi lasă urme în fiinţa umană. Această reflecţie nu evoluează în abstract, ci se desprinde din recitirea personajelor şi a acţiunii romanului Bertillón 166 şi a înseşi istoriei oraşului Santiago de Cuba.


 Sâmbătă, 10 decembrie, ora 20:00
El premio flaco / Premiul cel mic
Regia:  Juan Carlos Cremata, Cuba, 2009, 104 minute, comedie, dramă
Sinopsis: Iluminada trăieşte într-un cartier foarte umil, iar situaţia ei e una precară. Soarta i se schimbă dintr-odată când găseşte un răvaş câştigător înăuntrul unui săpun marca Rina, prin care i se oferă o casă nouă.

 

 Duminică, 11 decembrie, ora 16:00
Las doce sillas / Douăsprezece scaune
Regia: Tomás Gutiérrez Alea, Cuba, 1962, 94 minute
Sinopsis: Un aristocrat decăzut odată cu triumful revoluţionar şi fostul lui şofer caută cu disperare un scaun în care au fost ascunse diamantele familiei. În competiţie cu preotul satului, încunoştiinţat de secret, personajele trec prin situaţii dintre cele mai neprevăzute, după ce setul de 12 scaune a fost vândut la mezat de Ministerul pentru Recuperarea Bunurilor şi au ajuns pe mâini diferite.

 
 Duminică, 11 decembrie, ora 18:00
Lisanka
Regia: Daniel Díaz Torres, Cuba,  2010,  110 minute
Sinopsis: În Veredas, sat imaginar din Cuba începutului anilor '60, sunt amplasate rachete sovietice. Doi tineri, Sergio şi Aurelio, îşi dispută iubirea Lisankăi, cea mai frumoasă şi dorită fată din regiune. Criza Rachetelor e pe cale să înceapă, iar în zonă soseşte un "grup" de soldaţi sovietici; printre ei, Volodea, care devine un rival periculos pentru Sergio şi Aurelio. Viaţa de zi cu zi a satului şi cea a Lisankăi se schimbă iremediabil.


 Duminică, 11 decembrie, ora 20:00
La anunciación / Buna Vestire
Regia: Enrique Pineda Barnet, Cuba, 2009, 110 minute, dramă
Sinopsis: O familie destrămată, un testament, un oraş magic. Ceea ce le desparte e şi ceea ce le uneşte. Havana, 2006: Amalia, bătrână spiritistă, îşi cheamă familia împrăştiată ca să le citească Testamentul Moral al soţului ei, recent decedat. Fiii săi: Ricardo, inginer revoluţionar, Margarita, arhitectă, stabilită în Statele Unite, şi Mayito, boem, muzician şi poet. Trăiesc în lumi separate. Reuniunea familială îi ajută să-şi depene poveştile de viaţă.
 
 

Organizatori: Ambasada Cubei în România, cu sprijinul Institutului Cubanez de Arta si Industrie Cinematografica (ICAIC), în colaborare cu Instituto Cervantes de Bucarest.

v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus