decembrie 2011
Articole diverse
Asociaţia Colectiv A vă invită miercuri, 21 decembrie 2011 la o nouă reprezentaţie a spectacolului X mm din y km, în regia Gianinei Cărbunariu. Aceasta va avea loc de la ora 19:00 în Sala Studio a Fabricii de Pensule din Cluj. Spectacolul a avut premiera pe data de 18 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional Temps D'Images, bucurându-se de reacţii pozitive atât în rândul publicului amator, cât şi profesionist. A atras şi atenţia presei internaţionale, apărând articole în L'express, Le Parisien, The Independent, China Post, Arab Times etc. 
 
X mm din Y km e un proiect care a apărut din dorinţa de a înţelege în ce măsură istoria recentă s-a întâmplat ieri sau acum foarte mulţi ani. Ce sunt dosarele Securităţii: documente care ne-ar putea ajuta sa descifrăm trecutul? un adevăr parţial? o saga cu multe ramificaţii şi cu un autor colectiv - poporul român? o maculatură? o bombă care ar putea exploda în fiecare moment? o moştenire ciudată pe care o ducem cu noi fără să ştim ce să facem cu ea? jurnale ale vieţii de zi cu zi ţinute fără ca cei care au fost personaje să-şi fi dorit aceste jurnale? Câtă ficţiune şi câtă realitate? Ce e de făcut acum şi de acum încolo?
 
Acestea încearcă să le afle artiştii implicaţi în proiect, construind un întreg spectacol pe baza unei stenograme ce conţine discuţia până în cele mai mici detalii pe care a avut-o scriitorul Dorin Tudoran cu reprezentanţi ai Comitetului Municipal de Partid în anul 1985.
 
"Am luat decizia de a lucra pe acest "material" pentru că el este o mărturie a unei atitudini singulare în epocă (aşa cum au fost şi atitudinile altor dizidenţi: Doina Cornea, Vasile Paraschiv, Radu Filipescu), fiind în acelaşi timp o mărturie a unui context în care norma era lipsa de solidaritate, schizofrenia cotidiană, lipsa de atitudine.

Din păcate, replici din "Scenariul" transcris în 1985 sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, de reacţie, aroganţa puterii faţă de cetăţeni, oportunismul relaţiei intelectualilor cu această putere - sunt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi. " (Gianina Cărbunariu)
 
Preţul unui bilet cu reducere pentru studenţi este de 7.5 lei, iar întreg 15 lei.
Pentru rezervări, va rugăm să ne scrieţi pe adresa [email protected].
Va aşteptăm!
Echipa Colectiv A

Un spectacol de Gianina Cărbunariu
Video: Ciprian Mureşan
Asistent de regie: Alexandra Felseghi
Distribuţia: Mădălina Ghiţescu, Paula Gherghe, Rolando Matsangos şi Toma Dănila
Producţie: Colectiv A
Proiect finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles%7Cdetails?articleID=26260
http://www.lexpress.fr/actualites/1/culture/le-theatre-s-empare-d-une-transcription-de-la-police-politique-roumaine_1053087.html

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus