ianuarie 2012
Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamţ, 2012
Filmul de Piatra revine cu scurtmetraje şi sporturi de iarnă între 5 şi 8 ianuarie 2012
 
A treia ediţie a festivalului Filmul de Piatra şi-a încheiat selecţia şi se pregăteşte de competiţia finală. Cele 313 scurtmetraje înscrise au fost urmărite de echipa festivalului, iar 55 dintre ele au intrat în concursul final. Ana Ularu, Andi Vasluianu, Irina Margareta Nistor, Aurelian Nica, Virgiliu Mărgineanu şi Ticu Lăcătuşu sunt cei care vor juriza cele 55 de filme selectate. E vorba despre 15 filme la categoria Ficţiune, câte 10 la Animaţie, Experimental şi Videoclip, 9 la Documentar şi 8 în noua categorie dedicată sporturilor extreme. Va exista şi o secţiune necompetiţională, cu 14 filme.

Evenimentul este singurul de gen dedicat exclusiv filmelor produse în România sau Republica Moldova. Iniţiat şi coordonat de regizorul Andrei Dăscălescu, acesta spune că ediţia 3.0 este de departe cea mai prolifică de până acum, cu un record de scurtmetraje înscrise, dar şi cea mai competitivă: "Nivelul filmelor înscrise a fost neaşteptat de bun, semn că din ce în ce mai mulţi tineri sunt inspiraţi să se exprime prin imagini şi sunet. Selecţia este una eterogenă, de la tematică la stilistică şi mijloace tehnice" a mai spus Andrei Dascalescu.

Teatrul Tineretului, gazda tradiţională a festivalului este în renovare, aşa că ediţia 3.0 de la începutul lui 2012 se va desfăşura la sala Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean Neamţ. Intrarea la toate programele este liberă, cu excepţia festivităţii de închidere, la care intrarea se face pe bază de invitaţie sau acreditare.

Pe lângă secţiunile din competiţie, evenimentul va mai include concerte (Partizan, URMA, Electric Fence), petreceri cu proiecţii multimedia (Matze şi Dan Basu) şi o întâlnire-eveniment cu Draga Olteanu Matei, moderată de criticul de film Angelo Mitchievici. Spectatorii se vor bucura de  secvenţe din filmele cele mai îndrăgite în care actriţa a fost protagonistă.

Filmul de Piatra 3.0 va aduce şi cele mai bune scurtmetraje de la festivalurile prietene Next, Anim'est, ShortsUP şi BIEFF, dar şi filme de groază de la TIFF "Umbre" sau filme pentru copii de la Kinodiseea.

Pe lânga programul oficial, invitaţii şi participanţii se vor mai bucura de mini-evenimente la patinoar şi pe pârtia de schi, de plimbări cu telegondola şi de un concept unic în România: Sauna Party.
 
Despre membrii juriului:
 Ana Ularu - şi-a început cariera de la o vârstă foarte fragedă, în două coproducţii româno-franceze. A devenit cunoscută publicului datorită rolului din Italiencele, film regizat de Napoleon Helmis (membru al juriului la ediţia 2.0) iar recent a avut rolul principal în filmul lui Bogdan George Apetri, Periferic.

 Andi Vasluianu - este unul dintre cei mai talentaţi şi mai prolifici actori ai tinerei generaţii, lucrând cu mai toţi marii regizori, dar şi cu numeroşi studenţi. Are în palmares aproximativ 60 de filme, printre care şi Youth Without Youth, regizat de Francis Ford Coppola.

 Aurelian Nica - născut în Piatra-Neamţ, Aurelian are o experienţă de 16 ani în producţia de film. În prezent este producător la HBO România, iar printre numeroasele sale premii se numără un prestigios EMMY pentru filmul Lumea văzută de Ion B.

 Irina Margareta Nistor - vocea de legendă de pe casete video, a dublat un număr incredibil de filme şi desene animate. După cum era de aşteptat, cu timpul s-a specializat în critica de film, colaborând în prezent cu festivaluri de film, publicaţii şi emisiuni.

 Virgiliu Mărgineanu - producător de film din Republica Moldova, director al OWH Studio şi iniţiator al festivalului Cronograf, singurul festival de film documentar din Moldova. Virgiliu este şi coproducător al filmului Nuntă în Basarabia, proiectat la Filmul de Piatra 2.0.

Ticu Lăcătuşu - invitat de onoare la ediţia 2.0, face acum parte din juriul special al noii secţiuni dedicate sporturilor extreme. În peste 20 de ani de activitate, alpinistul Ticu Lăcătuşu a stabilit numeroase premiere, fiind şi primul român care a "cucerit" Everestul.

Detalii pe www.filmuldepiatra.ro sau la [email protected].

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus