ianuarie 2012
Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamţ, 2012
Munte şi filme scurte. Un public tânăr, avid de o formă de artă inaccesibilă şi cvasi-inexistentă până acum 3 ani, cel puţin în Moldova. Ediţia 3.0 a festivalului anual Filmul de Piatra a ajuns la final şi şi-a desemnat câştigătorii. Timp de 4 zile, spectatorii au umplut în fiecare după-amiază până noaptea târziu singura sală din oraş care a putut găzdui anul acesta evenimentul, cea de la Consiliul Judeţean.

Ana Ularu, Andi Vasluianu, Irina Margareta Nistor, Aurelian Nica, Virgiliu Mărgineanu şi Ticu Lăcătuşu au jurizat competiţia care a adunat 55 de scurtmetraje româneşti în categoriile Ficţiune, Animaţie, Documentar, Experimental, Videoclip şi Extrem. Premiile sunt oferite de ICR şi însumează 5000 de euro.

Filmul câştigător la Ficţiune este Hello Kitty în regia lui Millo Simulov. Un grup de prieteni petrecăreţi, o excursie nebună la mare şi o imagine cum rar se vede în filmul românesc au propulsat scurtmetrajul pe podium.

La Animaţie a câştigat The Scream, realizat de Sebastian Cosor, un film ingenios inspirat de celebra pictura Strigătul a lui Edvard Munch. La documentar laureaţii sunt Dragoş Dulea şi Anda Puşcaş, realizatorii filmului Stremţ 89, o abordare amuzantă a revoluţiei din 1989. 


Premiul pentru Cel mai bun film Experimental a fost oferit filmului Vlog 13 regizat de Bădeliţă Alexandru Petru. Ce se întâmplă atunci când părăseşti această lume şi te întorci spre altceva? Există altceva?

La Videoclip premiul a fost adjudecat de piesa Moartea Boxelor a trupei Suie Paparude. Clipul a fost realizat de Anton Groves şi Adrian Aghenitei. La Extrem a fost premiat Horia Măruşcă pentru filmul scurt Mountain Biking.

Premiul special oferit de ICR a mers la Grand Hotel Italia regizat de Rodi Cotenescu, iar Premiul publicului la Dragos Dulea şi Anda Puşcaş pentru Stremţ 89.


Menţiuni speciale au primit şi filmele Maria şi unchiul Giani regizat de Ana-Maria Lemnaru, Planet_RO2012 realizat de Csont Zsombor, Török Tihamér şi videoclipul Paşapoartele albastre al trupei FurioSnails. 

Noutatea festivalului este aceea că selecţia de filme este 100% din România şi Republica Moldova. Un concept care promite să scoata la lumină din ce în ce mai multe producţii româneşti scurte, care sunt din ce în ce mai valoroase. Festivalul este iniţiat de regizorul Andrei Dăscălescu.

Filmul de Piatra va reveni în cel mai pitoresc oraş din Moldova la începutul lui 2013. Până atunci, rămân aplauzele pentru câştigătorii din 2012 şi interesul viu şi crescând al publicului tânăr pentru filmul romanesc şi pentru filmul scurt.

Vă mulţumim!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus