ianuarie 2012
ShortsUp - Scurtmetrajele prind viaţă
"Vai de mine, e Revoluţie! Era aşa un balamuc plutitor!" Astfel descriu personajele documentarului Stremţ 89 (r. Dragoş Dulea, Anda Puşcaş, România, 2011) situaţia de acum 20 de ani din satul de munte uitat de lume. Filmul va fi inclus în programul ShortsUP Comedy Night, de aproape 3 ore, alcătuit integral din comedii scurte premiate. Evenimentul are loc sâmbătă, 21 ianuarie 2012, de la ora 20.00, la cinematograful Scala din Bucureşti.

Sătenii pitoreşti din Stremţ povestesc cum aşteptau cu sufletul la gură tancuri, teroristi şi glorie. "Punem mâna pe furci şi topoare şi plecăm la primărie!" Scurtmetrajul s-a întors de curând de la Festival de scurtmetraje Filmul de Piatra, 2012 cu marele premiu pentru documentar şi cu premiul de popularitate oferit de public.

Filmat în totalitate în 4 zile, cu buget zero, Stremţ 89 a ieşit exact aşa cum sunt sătenii de acolo: autentic. Oamenii au fost generoşi cu detaliile amuzante despre revoluţia lor, de la intenţia de a începe cu câteva perechi de palme date primăriţei până la descrierea colorată a atmosferei: "Unii fumau, alţii beau din damingene, alţii erau serioşi... Revelionu' l-am făcut cu automatul sub biroul secretarului de partid şi încărcătoarele la cizmă!" Abordarea aminteşte de celebrul film al lui Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost?, iar cei doi tineri realizatori mărturisesc că nu şi-au dorit un film-document, cu valoare istorică, ci un portret al unor oameni simpli, prinşi în mijlocul unor evenimente extraordinare.

Astazi, parţial uitat, parţial imaginat, trecutul este mai clar. Iar felul în care un sătean rezumă revoluţia, "trecerea puterii dintr-o mână în alta, ca la tarabă" pune faptele într-un context esenţializat şi din cand în când readus în actualitate.  

Evenimentul ShortsUP de sâmbătă va mai include comedii premiate sau nominalizate la Oscar, la Cannes şi la Clermont-Ferrand, precum şi o expoziţie cu obiecte şi afişe realizate cu grafică înainte de apariţia computerului de echipa cărţii Grafică fără computer. Caricatură live şi alte surprize demne de o seară de comedie 100% îi mai aşteaptă pe bucureşteni sâmbătă la Scala.

Biletele se vor pune în vânzare cu o oră înainte de eveniment, la cinema, la preţul de 20 de lei. Detalii despre program, fotografii şi video găsiţi pe www.shortsup.ro.

ShortsUP este un proiect generat de Asociaţia Oricum care aduce în atenţie cele mai valoroase scurtmetraje din lume într-o platformă de expunere unică, ce îmbină filmul scurt cu artele conexe cinematografiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus