ianuarie 2012
Festivalul de film B-EST, 2012
Prezentată în premieră mondială în competiţia de la Cannes 2011, coproducţia franco-belgiană La source des femmes va fi proiectată în deschiderea celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti în prezenţa autorului, regizorul francez de origine română Radu Mihăileanu.

La source des femmes este povestea unor femei care locuiesc într-un sat dintr-o regiune deşertică, ce se hotărăsc să facă o grevă a sexului pentru că soţii lor refuză să le facă viaţa mai uşoară şi să aducă apa în sat. Povestea este inspirată dintr-un fapt real din Turcia, dar filmul a fost realizat în Maroc, deoarece reprezintă, într-o anume măsură, "povestea de iubire" a autorului cu această ţară.

Potrivit publicaţiei americane The Hollywood Reporter, filmul lui Radu Mihăileanu este "o nouă mostră de world cinema cu succes la public, o fabulă modernă care arată emanciparea femeilor în lumea arabă". La rândul său, Variety a subliniat că "filmul are un farmec aparte, amestecă comedia cu melodrama şi exotizează Orientul Mijlociu". Regizorul adaugă: "Se vorbeşte despre vălul femeilor musulmane, dar nu despre ele ca fiinţe. De când am auzit povestea asta, care se întâmpla în Turcia, m-am gândit că trebuie să găsesc un subiect universal, şi astfel să le aduc un omagiu".


Mihăileanu - care va susţine, în timpul vizitei sale la Bucureşti, şi un masterclass -  a debutat în lungmetraj cu Trahir, laureat cu Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu cel de-al doilea film, Trenul vieţii / Train de vie, care a primit Premiul FIPRESCI la Veneţia şi Premiul publicului la Sundance. Radu Mihăileanu şi-a reconfirmat talentul şi dragostea pentru temele sale favorite - exilul şi identitatea naţională - cu Trăieşte! / Va, Vis et Deviens, recompensat cu Label Europa Cinemas şi Premiul publicului secţiunii Panorama în cadrul Festivalului de la Berlin  şi cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original în cadrul Galei César 2005.

În 2009, Mihăileanu a scris şi a regizat ConcertulLe Concert, nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, premiat cu César-ul pentru Cel mai bun sunet şi Cea mai bună coloană sonoră şi laureat al Galei Gopo 2010 la categoriile Montaj, Scenografie, Machiaj / coafură şi Muzică originală. Cel mai recent film semnat Radu Mihăileanu, La source des femmes, este distribuit în România de Independenţa Film.
 
Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 19-25 martie 2012.


Descarcă broşura Festivalului Internaţional de Film "Bucureşti", 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus