februarie 2012
Articole diverse
Vineri, 3 februarie, sâmbătă, 4 februarie, şi marţi, 7 februarie 2012 British Council vă propune o călătorie în fascinanta lume a personajelor lui Dickens, aducând pentru publicul român ecranizări celebre din anii '20 până în 2002, considerate a fi printre cele mai reuşite adaptări cinematografice după opera scriitorului. Proiecţiile au loc la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi la sediul British Council, în incinta bibliotecii British.

Oliver Twist, face un portret edificator al Londrei secolului XVIII, un oraş periculos, înţesat cu hoţi, găinari şi copii orfani. Acesta este şi cazul lui Oliver. Rămas singur pe lume, el luptă pentru a supravieţui, se alătură unei bande criminale compusă din copii şi condusă de Fagin, antagonistul lui.

Pe umerii lui Nicholas Nickelby rămâne responsabilitatea de a-şi întreţine mama şi sora după moartea neaşteptată a tatălui său. Îndreptându-se pentru ajutor spre unchiul Ralph, singura rudă, viaţa lui Nicholas se schimbă, şi, din confruntarea cu vicisitudini, oameni josnici şi tot felul de pericole, este greu de crezut că eroul nostru va ieşi învingător.

Clasica poveste a avarului Scrooge, care îşi schimbă total viaţa după ce, în noaptea de Crăciun, este vizitat de trei fantome care îl avertizează că nu va sfârşi bine dacă nu se îndreaptă, cunoaşte o distribuţie excepţională în această peliculă intitulată Scrooge: A Christmas Carol.

A Tale of Two Cities a mai fost adaptat de cinci ori înainte de a cunoaşte versiunea lui Ralph Tomas din 1958, cu toate că varianta sa este considerată drept cea mai fidelă romanului. Bogarde impresionează în această adaptare a clasicului lui Dickens în rolul unui om căruia îi lipseşte încrederea în lume şi care îi surprinde pe toţi cu gestul său de sacrificiu din actul final al filmului.

Great Expectations oferă un echilibru aproape perfect între emoţie şi grandoare vizuală. Una dintre cele mai bune adaptări cinematografice făcute vreodată după romanele lui Charles Dickens, regizată spectaculos de David Lean (legendarul regizor britanic al unor filme clasice precum Lawrence of Arabia), Great Expectations se bucură de o distribuţie de necontestat şi de o reprezentare extraordinară a poveştii lui Pip.

Dickens 2012 este o celebrare internaţională a vieţii şi operei lui Charles Dickens, cu ocazia bicentenarului naşterii sale. British Council susţine un program în 50 de ţări din întreaga lume pentru a coordona o serie de evenimente culturale şi educaţionale celebrând bicentenarul unuia dintre cei mai prolifici şi influenţi romancieri britanici: Charles Dickens.

Programul proiecţiilor
 
Vineri, 3 februarie 2012
Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea, Intrarea Monetăriei, nr. 3
18:00 - Oliver Twist (Frank Lloyd, 1922 - film mut)
20:00 - Nicholas Nickelby (Douglas McGrath, 2002)

Sâmbătă, 4 februarie 2012
Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea, Intrarea Monetăriei, nr. 3
15:00 - Scrooge: A Christmas Carol (Brian Desmond Hurst, 1951)
17:30 - A Tale of Two Cities (Ralph Thomas, 1958)
20:00 - Great Expectations (David Lean, 1946)

Marţi, 7 februarie 2012
British Council (biblioteca British), Calea Dorobanţilor, nr. 14
20:00 - Scrooge: A Christmas Carol (Brian Desmond Hurst, 1951)

Intrarea la serile de proiecţii este gratuită.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus