februarie 2012
Jean-Pierre şi Luc Dardenne, doi dintre cei mai apreciaţi regizori din lume la ora actuală, vin în România pentru avanpremiera celui mai recent film al lor, Le gamin au vélo / Băiatul cu bicicleta. Proiecţia specială din 5 martie 2012 va avea loc la cinema Studio şi este organizată de Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, cu ocazia celor 10 de ani de prezenţă şi activitate în România. Lungmetrajul va intra în cinematografe din 9 martie 2012, distribuit de Independenţa Film. Evenimentul va avea invitaţi speciali, dar va fi deschis şi publicului.

Fraţii Dardenne au influenţat puternic cinematografia românească de azi. La început un nume de referinţă pentru filmul românesc contemporan, astăzi Jean-Pierre şi Luc Dardenne colaborează cu regizorii români Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu. În 2006, la Cannes, ei îi înmânau premiul Camera d'Or lui Porumboiu pentru A fost sau n-a fost?. În 2012, compania Les Films Du Fleuve, casa de producţie a lui Jean-Pierre şi Luc Dardenne, co-produce cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu.
 
Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt printre cei mai cunoscuţi fraţi din cinematografia mondială. Pentru că au scris, regizat şi produs filme împreună încă de la debutul carierei lor cinematografice, fraţii se auto-caracterizează ca fiind "o singură persoană cu patru ochi". Au început prin a realiza o serie impresionantă de documentare cu miză socială. Primul lungmetraj de ficţiune semnat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne intra în cinematografe la sfârşitul anilor '80 (Falsch, 1987). De atunci, fraţii au câştigat de două ori Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes, o dată în 1999, pentru Rosetta, şi a doua oară în 2005, pentru lungmetrajul L'enfant, urmate de foarte multe distincţii la festivaluri internaţionale de renume. În 2002, tot la Cannes, pelicula Le fils le aduce premiul Juriului ecumenic şi Premiul pentru cel mai bun actor, lui Olivier Gourmet. Lungmetrajul Le silence de Lorna avea să primească, tot la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2008. Aproape în fiecare an, fraţii sunt invitati de onoare ai Festivalului de la Cannes, unde filmele lor participă cu regularitate în competiţia internaţională.
 
Le gamin au velo, al optulea lungmetraj de ficţiune realizat de fraţii Dardenne, a avut premiera oficială la ediţia din 2011 a Festivalului de la Cannes, în cadrul competiţiei internaţionale şi a primit Marele premiu al juriului. Scris, regizat şi produs de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Le gamin au vélo îi are în rolurile principale pe Cécile de France, Thomas Doret şi Jeremie Renier şi spune povestea emoţionantă a unui copil de 12 ani ce încearcă cu disperare să îşi redescopere tatăl care îl abandonase într-un cămin de orfani. Filmul a câştigat de asemenea premiul pentru cel mai bun scenariu la ediţia din acelaşi an a European Film Awards, iar Thomas Doret a primit de curând Premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai bună speranţă masculină.
 
"Ne gândeam demult la o poveste despre o femeie care ajută un băieţel să se elibereze de violenţa ce îl ţine prizonier. Imaginea de la care am plecat a fost cea a băiatului, acest bulgăre de nervi, pacificat şi eliberat datorită unei alte fiinţe umane", spune Luc Dardenne despre ideea acestui film.
 
Cyril, un băiat ce se apropie de vârsta de 12 ani - interpretat de Thomas Doret - urmăreşte cu încăpăţânare un singur gând: să îşi regăsească tatăl de care s-a despărţit când acesta l-a dat unui cămin de copii. Cyril aleargă tot timpul, căutând cu disperare ceva ce îi lipseşte. "Îl vedem adeseori pe bicicletă. De fapt, acest băiat fuge tot timpul, fără să îşi dea seama, după iubire." (Jean-Pierre Dardenne). Cyril o întâlneşte din întâmplare pe Samantha (Cécile de France), proprietara unui salon de coiffure din oraş, şi care, într-un act de bunătate neaşteptată, acceptă să îl găzduiască în casa ei în weekend-uri. Cyril, care iniţial e interesat doar de ajutorul pe care Samantha i-l poate da în încercarea de a-l regăsi pe tatăl său, nu vede decât târziu afecţiunea pe care noua sa prietenă i-o poartă. Cei doi se vor apropia însă din ce în ce mai mult.
 
"Ceea ce defineşte cel mai bine stilul fraţilor Dardenne este simplitatea. Această poveste a unui băieţel care vrea să îşi reîntâlnească tatăl este demonstrativă. Forţa e întotdeauna subterană şi se foloseşte de sugestie. Cinema-ul fraţilor Dardenne nu dă lecţii, refuză maniheismul şi şantajul sentimental. Şi acest lucru mi-a plăcut enorm", povesteşte Cécile de France despre cel mai recent film în care joacă.
 
Thomas Doret, interpretul rolului principal, în vârstă de numai 13 ani, este la primul său rol într-un film. Fraţii Dardenne mărturisesc că au fost impresionaţi de intensitatea privirii sale şi de aerul încăpăţânat care îl face să intre foarte uşor în pielea personajului, precum şi de capacitatea sa neobişnuită de a reţine texte lungi şi de a reuşi să îşi păstreze concentrarea pe durata repetiţiilor şi a filmărilor îndelungate. "Thomas a descoperit spontaneitatea personajului său mult mai repede decât mine", spune Cécile de France.
 
Într-o recenzie publicată în revista americană de specialitate Variety, criticul de film Peter Debruge scrie: "Fraţii Dardenne fac filme care îţi reamintesc faptul că cele mai captivante poveşti se petrec exact în faţa ferestrei tale, mai degrabă decât în cosmos, în trecuturi îndepărtate sau în orice alte locuri unde ne poate purta cinema-ul. Dar, departe de a reduce acest mediu de comunicare, fraţii îl ridică, aşa cum fac şi cu Le gamin au vélo, un nou film neorealist arthouse care scoate la suprafaţă încă o dată stilul observaţional profund umanist al realizatorilor săi."

Fraţii Dardenne vin în România la invitaţia Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti, reprezentanta diplomatică a Guvernelor belgiene francofone: al Comunităţii franceze şi al Regiunii valone. Ea are misiunea de a asigura relaţiile diplomatice bilaterale şi de a face cunoscute bogăţia şi diversitatea Belgiei francofone, şi de a sprijini parteneriate şi proiecte concrete de cooperare bilaterală sau multilaterală. Cu ocazia aniversării a 10 ani de la deschidere, Delegaţia Valonia-Bruxelles propune un program special de activităţi pe tot parcursul anului 2012. Pentru a lansa acest program special, Delegaţia i-a invitat la Bucureşti pe celebrii regizori belgieni francofoni Jean-Pierre şi Luc Dardenne, excelenţi ambasadori ai legăturilor strânse dintre cinematografia belgiană francofonă şi cinematografia românească.

"Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt cei mai buni ambasadori ai cinematografiei belgiene francofone şi ai legăturii strânse cu cinematografia românească. Este o mare bucurie că au acceptat să vină la Bucureşti pentru a prezenta Le gamin au vélo şi pentru a lansa cea de-a zecea aniversare a Delegaţiei Valonia-Bruxelles", spune doamna Fabienne Reuter, Şefa Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti.
 
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Independenţa Film, TV5 Monde şi Uniunea Cineaştilor din România.
 
contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus