martie 2012
Festivalul de Flamenco, 2012
Se întâmplă uneori să ajungem în locuri în care nu am intenţionat niciodată să ajungem. Să cunoaştem oameni pe care nu i-am căutat. Să experimentăm sentimente pe care nu le-am intuit că ar exista. Şi totuşi, pe principiul "nimic nu este întâmplător", m-am trezit la Sala Radio într-o duminică simplă, 11 martie 2012, care nu anunţa nimic spectaculos.

Un festival de muzica flamenco. Un spaniol cu un nume incert (Pablo Sáinz Villegas), care nu îmi spunea nimic. O muzică despre care nu ştiu nimic. Un artist despre a cărui existenţă nu ştiam nimic. Fără aşteptări.

Am savurat ritmurile necunoscute mie cu ochii închişi. Ca să nu fiu atrasă de stimuli externi. Am vrut doar să simt muzica, vibraţia. Şi ce surpriză! Mi s-au derulat prin faţa ochilor imagini exotice din filme văzute demult, arome şi parfumuri intense, poveşti citite şi uitate. Fără date tehnice. Doar un sentiment real de abandon în faţa noului. Doar trăire.

Cred că îmi dau seama cum a reuşit Pablo să ne încânte aşa. Ne-a invitat în lumea lui. L-am simţit modest, trăind şi bucurându-se la maxim de acel moment împreună cu noi. Fără zorzoane.

Acest concert nu mă va transforma într-o consumatoare de flamenco. Doar am învăţat ceva: că există frumuseţe în noi şi lângă noi, dacă deschidem ochii şi privim.

Pentru mine muzica de calitate înseamnă Bach şi Beethoven. Şi Ceaikovski pe ici pe colo. Pian obligatoriu. Şi deodată, un om şi o chitară schimbă ceva în mine. Mâine mă (re)întorc la Bach sau...?

Mergem pe cărări bătătorite pentru că sunt cunoscute şi facile? Sau privim alături şi încercăm şi alte variante?

Până la urmă... nimic nu este întâmplător!


1 comentariu

  • Da ...
    CristiN, 13.03.2012, 10:05

    ... adevarat. Dar ar trebui mentionat ca perceperea experientelor noi depinde in primul rand de starea noastra sufleteasca din acel moment, daca suntem pregatiti sa receptionam "noul", sa-i acordam o sansa.
    Pe cand experientele vechi au deja creata o rutina in mintea noastra, un mod predefinit de a reactiona, la cele noi primul contact este in general definitoriu.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus