martie 2012
Festivalul de Film Documentar One World România, 2012
E mult mai mult în lumea nouă a lui Jaan Tootsen decât o atitudine eco friendly sau o simpatie pentru arta urbană contemporană în toate formele şi culorile ei. Lumea nouă este de fapt un tărâm în care zăbovim mai toţi, măcar în intenţie şi unde carnet de membru poate avea orice visător, care speră să schimbe lumea şi să fenteze frumos regulile jocului. Pentru unii e vorba doar de nişte nostalgici hipioţi, care îţi pot aminti de tinereţe, pentru alţii sunt tineri gălăgioşi şi leneşi care aşteaptă să le pice ceva din cer.

Dar în Lumea nouă se luptă pentru idealuri chiar dacă asta implică să protestezi parcând biciclete în locul maşinilor sau să cânţi la pian pe stradă, într-o remorcă. Privirea camerei nu judecă aspru, precum unii dintre vecini, dar nici nu tremură atunci când Erko, liderul tinerilor estonieni din Tallinn care încheagă comunitatea Lumea Nouă dispare într-o zi fără urmă.

Pe tot parcursul documentarului m-am gândit la Nés en 68 (r. Olivier Ducastel, Jacques Martineau). Numai că, spre deosebire de Laetitia Casta care-şi cultiva în linişte legumele bio, tinerii din Tallinn trebuie să scrie rapoarte sau să strângă fonduri pentru a supravieţui în formula pe care şi-au propus-o.

La finalul zilei nu poţi visa decât moderat şi responsabil; realitatea pândeşte după colţ, ca şi iarna în care intri cu o gaură imensă în acoperiş.
 
Uus Maailm / Lumea nouă, regia: Jaan Tootsen, Estonia, 2011

Descarcă broşura One World Romania, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus