martie 2012
Aristoteles Workshop, 2011
Documentarul de scurtmetraj Gutuiul japonez, produs de Aristoteles Workshop (AW) în 2011, a fost selectat, din peste 60 de filme înscrise, în competiţia pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Gopo. Regizat de Mara Trifu, Gutuiul japonez este portretul doamnei Grosu, care la 90 de ani îşi retrăieşte intens şi cu multă savoare amintirile unei vieţi pline. 2012 este al doilea an în care o producţie Aristoteles Workshop ajunge în selecţia oficială a Premiilor Gopo.
 
Selecţia vine după ce anul trecut două dintre filmele produse de AW fuseseră nominalizate la două importante premii Gopo - Rebel, Rebel, semnat de Alexandru Belc şi Mihai Bauman, selectat în competiţia pentru cel mai bun scurtmetraj şi Căutare, semnat de Ionuţ Piţurescu, participant în competiţia pentru cel mai bun documentar.

Documentarul regizat de Mara Trifu - imaginea Radu Gorgos (Republica Moldova); montajul, Paula Oneţ (România); coordonator de producţie, Biljana Dolevska (Macedonia) - a câştigat menţiunea specială a juriului la ediţia din 2011 a workshopului de film documentar AW.


Filmările pentru Gutuiul japonez au fost realizate la Câmpulung, în casa doamnei Grosu, printre lucrurile şi obiectele sale, ce devin adevărate personaje în film. "Am vrut să realizăm un portret intim al acestei femei extraordinare şi al filozofiei sale de viaţă", spune regizoarea Mara Trifu despre doamna de 90 de ani care doreşte să îşi doneze colecţia de cărţi celor care merită, bucată cu bucată. "Am încercat să înţelegem de ce a ales să ne împărtăşească tocmai nouă gândurile ei despre viaţă, moarte, despre orice." Prezentă în sală la proiecţia finală a filmului, doamna Grosu, a cărei sinceritate este emoţionant de brutală atât pe ecran cât şi în viaţa reală, a mărturisit după vizionare, că tinerii cineaşti şi filmul lor au reuşit sa o facă să se simtă cu 10 mai tânără.
 
Din 2006, filmele produse în cadrul workshopului au reuşit să situeze AW în circuitul internaţional. Între timp, AW a depăşit statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat ca producător de filme documentare de excepţie. Filmele finaliste în selecţiile oficiale ale celor mai mari festivaluri ca, de pildă, Cannes şi Locarno, aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, au transformat treptat AW într-un punct de referinţă. Lista este extrem de lungă, aceasta este doar o selecţie a celor mai importante premii şi prezenţe internaţionale:
Nu te supăra, dar..., al Adinei Pintilie a făcut înconjurul lumii şi a adus acasă foarte multe premii: The Golden Dove de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, 2007, Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Hungary 2008, Best Woman Director, FICCO International Film Festival, Mexico, 2008
Sibiu Stories al Corinei Radu, Best Documentary, l'Alternativa Film Fest, Barcelona, 2008
Independenţa, al lui Rastko Petrovic, Astra Film Festival, Sibiu, 2007.
Ciobanul Zburător, al lui Cătălin Muşat, Menţiune Specială, Locarno 2009.
Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman, First Steps, Visions du Réel, Nyon, Elveţia 2010.
Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, 2010, The Most Audacious Film, premiul secţiunii SFR, Quinzaine des Réalisateurs, Menţiune Specială la Festivalul Internaţional Huesca, Spania, iunie 2011.
Femei pe Pânză, regizat de Otilia Babără, Menţiune Specială, Astra Film Festival, Sibiu 2010.
 
Anul trecut, AW a avut loc între 25 iulie - 28 august 2012 în Vama (Suceava). După o săptămână de warm-up sub îndrumarea tutorului Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE / FRANCE) şi a lui Jeroen Berkvens, un documentarist olandez de exceptie, cele patru echipe participante la workshop au avut la dispoziţie aproximativ o săptămână de filmare şi 18 zile pentru montaj.

La ediţia din 2011 a atelierului, echipele au fost îndrumate de tutorii Rafi Pitts (Iran/UK, Franţa), Simon Brook (Franţa/UK) şi Nino Kirtadze (Georgia/Franţa), iar marele premiu acordat de catre ICR, pentru al patrulea an consecutiv, a fost câştigat de filmul Momente, semnat de Veronika Janeckova (regie, Republica Cehă), Inese
Tikmane (imagine, Lituania), Gabi Basalici (montaj, România) şi Eliza Zdru (producţie, România).
 
Ediţia a şasea a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 26 martie 2012. Evenimentul, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, premiază valorile cinematografiei româneşti actuale.
 
Despre Aristoteles Workshop
 
Programul Aristoteles Workshop (AW) oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. AW 2011 a fost co-finanţat de Canalul ARTE/France, Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Administraţia Fondului Cultural Naţional, susţinut de AVIS, iStyle şi de Institutul Cultural Român.
 
Experţii şi tutorii care au susţinut ateliere şi au îndrumat echipele în realizarea documentarelor pe parcursul celor cinci ediţii precedente au fost, printre alţii, Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody), Dominique Gros (scriitoare, a produs şi regizat peste 60 de documentare, câştigătoarea Tucan-ului de Argint la Rio şi a Premiului Special la Tokyo), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Alex Szalat, Elizabeth Hulten şi Emelie De Jong (commissioning editors la ARTE/France), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos (de la Binger Institut Amsterdam) şi regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (director general timp de 15 ani), André de Margerie si Jean-Francois Pellier (director relaţii internaţionale).
 
contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| [email protected]

1 comentariu

  • promovare
    corina petruse, 20.05.2012, 12:17

    Sunt o amatoare de filme ,am vizionat la Timisoara festivalul.Cel care a obtinut marele trofeu este f emotionant, o realitate romaneasca.De fapt toate au fost placute.Mi-ar placea sa ne mandrim cu ele la mai multe festivaluri.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus