martie 2012
Poziţia copilului
Regizorul Călin Peter Netzer a început filmările la noul său lungmetraj, intitulat Poziţia copilului. Filmările vor dura 30 de zile şi se vor desfăşura în Bucureşti şi în împrejurimile Capitalei. 

Producţia Poziţia copilului vorbeşte într-o manieră personală, cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult. Poziţia copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

În acelasi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii (poliţie şi justiţie) şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
 
Rolurile principale sunt interpretate de actorii Luminiţa Gheorghiu (câştigătoare a Premiului pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi la Festivalul de Film de la Namur pentru rolul din Moartea domnului Lăzărescu în regia lui Cristi Puiu)  şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din Din dragoste cu cele mai bune intenţii de Adrian Sitaru). Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţii actori Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. 


Scenariul filmului este scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică iar sunetul este semnat de Cristian Tarnovetschi.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate în numeroase festivaluri de film. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, Maria, a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea şi premiat de Academia Europeană de Film, de Festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus.

Călin Peter Netzer a realizat lungmetrajul multi-premiat Medalia de onoare. Producţia a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul "Scuola Holden" pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului "Silver Alexander", Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună regie si Cel mai bun actor în rol principal). 
 
Poziţia copilului este o producţie Parada Film în co-producţie Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. 

Regia: Călin Peter Netzer Cu: Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus