martie 2012
Invitaţi la avanpremiera românească a celui mai recent film al lor, Le gamin au vélo, Jean-Pierre şi Luc Dardenne au participat pe 5 martie 2012 la proiecţia specială de la Cinema Studio, urmată de o discuţie cu publicul, relaxată şi cu mult umor, la o întâlnire cu studenţii şi un maraton de discuţii cu jurnaliştii români, francofoni sau britanici. "Venirea noastră la Bucureşti este şi un salut către cineaştii români ale căror filme au fost pentru noi o adevărată revelaţie", spune Luc Dardenne. Fraţii Dardenne au influenţat puternic cinematografia internaţională de azi şi sunt singurii care au câştigat de două ori Palme d'Or-ul la Cannes. În 2011, tot la Cannes, Le gamin au vélo primea Marele Premiu.  
 
Regizorii au dezvăluit informaţii inedite din culisele filmului şi au spus povestea incredibilă a tânărului actor ce a interpretat rolul principal, cucerind audienţa prin forţa sa de sugestie. Proiecţia de la cinema Studio a fost organizată de Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, cu ocazia celor 10 de ani de prezenţă şi activitate în România. Lungmetrajul va intra în cinematografe din 9 martie 2012, adus de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Timp de mai bine de o oră după proiecţie, fraţii Dardenne au răspuns întrebărilor puse de publicul unei săli de cinema pline. Printre invitaţii speciali ai serii au fost foarte mulţi diplomaţi şi oameni de cultură, printre care Philippe Beke - Ambasadorul Belgiei, regizorii Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Nae Caranfil, Cristi Puiu şi actorii Ana Ularu, Ioana Flora, Tudor Chirilă, Florin Piersic Jr., Ada Condeescu, alături de Roxana Theodorescu - directoarea Muzeului Naţional de Artă al României, Virgil Niţulescu - directorul Muzeului Ţăranului Român, Constantin Chiriac - directorul Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu, ambasadorii Franţei, Israelului, Vietnamului, Irlandei, Finlandei, Norvegiei şi Şeful Antenei regionale a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).
 
"Într-o lume din care mulţi cineaşti ne îndeamnă să evadăm din realitate - iar mijloacele tehnice sunt teribil de ispititoare - fraţii Dardenne ne aduc cu picioarele pe pământ, sau, dacă vreţi, pe două roţi", spune Ministrul Culturii, Kelemen Hunor despre Le gamin au vélo şi despre cinema-ul fraţilor Dardenne. "Emoţia, sentimentele, întrebările, răspunsurile, arta şi, până la urmă, viaţa sunt acolo unde sunt oamenii. Fiecare dintre noi a fost, cândva, "un gamin au vélo". Din păcate, mulţi uităm, cu timpul, acele momente. Ultimul film al fraţilor Dardenne ni le aduce aminte. Şi, odată cu ele, subtilul joc între ceea ce este alegerea noastră şi ceea ce este impus de societate", adaugă Kelemen Hunor.
 
La discuţia cu publicul, subiectul principal al celor mai multe dintre întrebări îl priveau pe Thomas Doret, băiatul de 12 ani care a dominat ecranul de cinema pe parcursul celor 87 de minute ale filmului. "A fost al cincilea puşti care s-a prezentat în prima zi de casting pe care am susţinut-o şi ne-a frapat de la bun început prin aerul său concentrat şi figura încăpăţânată. Părea să aibă un potenţial incredibil să interpreteze rolul principal. Am ştiut că urma să îl alegem pe el, dar am continuat totuşi castingul până la final", povestesc fraţii Dardenne despre interpretului lui Cyril, puştiul care, în Le gamin au vélo, aleargă cu încăpăţânare să îşi regăsească tatăl ce l-a abandonat într-un cămin de copii promiţându-i că va reveni să îl ia, dar nu a revenit niciodată. Cyril refuză însă să accepte faptul că tatăl său nu îl vrea şi e pregătit să facă orice pentru a-l convinge să îl accepte.

La baza scenariului filmului fraţilor Dardenne s-a aflat povestea unui băieţel din Japonia, abandonat de tatăl său într-un orfelinat cu promisiunea că va fi recuperat. Povestea le-a fost relatată regizorilor de către judecătorul ce a prezidat cazul de infracţiune în care a fost implicat băieţelul. "Tatăl i-a spus: mă voi întoarce să te iau. Dar nu s-a întors niciodată. Asta ne-a impresionat cel mai mult la poveste. Dar nu am vrut să păstrăm faptul divers, aşa că l-am transformat în povestea noastră şi am introdus personajul Samanthei, care, într-un fel, e ca o zână bună. De fapt, am vrut să păstrăm o simplitate în poveste, ca într-un basm", a explicat Luc Dardenne.

Jean-Pierre şi Luc Dardenne au răspuns de asemenea şi multor întrebări cu privire la cinematografia românească. Realizatorii belgieni sunt mari fani ai noului cinema românesc. În 2006, ei prezidau juriul de la Cannes care a decis să acorde Camera d'Or lungmetrajului A fost sau n-a fost?, în regia lui Corneliu Porumboiu. Recent, fraţii au devenit co-producătorii celui mai recent film al lui Cristian Mungiu, despre care au mărturisit: "Suntem foarte mândri că putem aşeza o piatră, chiar dacă una mică, la acest edificiu. Am fost foarte impresionaţi de filmele lui Mungiu."
 
Realizatorii belgieni au profitat de ocazie pentru a sublinia faptul că cinematografia românească are aceleaşi şanse de a fi promovată şi premiată la festivaluri mari ca şi orice alte filme venite din alte ţări. "Tocmai acesta este cel mai bun lucru la festivaluri de genul celui de la Cannes. Nimănui nu îi pasă de unde vine filmul tău ci cât de bun e", spune Luc. "Totuşi, pentru a se dezvolta, o cinematografie naţională are nevoie şi de implicarea statului. Şi aici, România, ca şi Belgia, are mult de lucru la sistemul de reţelele de săli de cinema şi de distribuţie."
 
Fraţii Dardenne au venit în România la invitaţia Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti, reprezentanta diplomatică a Guvernelor belgiene francofone: Guvernul Comunităţii franceze şi Guvernul Regiunii valone. Ea are misiunea de a asigura relaţiile diplomatice bilaterale şi de a face cunoscute bogăţia şi diversitatea Belgiei francofone, de a sprijini parteneriate şi proiecte concrete de cooperare bilaterală sau multilaterală.
 
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Independenţa Film, TV5 Monde şi Uniunea Cineaştilor din România.
_____________________________________________________________________________________________
 
Despre fraţii Dardenne

Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt printre cei mai cunoscuţi fraţi din cinematografia mondială. Pentru că au scris, regizat şi produs filme împreună încă de la debutul carierei lor cinematografice, fraţii se auto-caracterizează ca fiind "o singură persoană cu patru ochi". Au început prin a realiza o serie impresionantă de documentare cu miză socială. Primul lungmetraj de ficţiune semnat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne intra în cinematografe la sfârşitul anilor '80 (Falsch, 1987). La promesse este filmul care i-a făcut cunoscuţi pe plan internaţional, după ce a fost prezentat la Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 1996 şi a primit numeroase premii internaţionale. De atunci, fraţii au câştigat de două ori Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes, o dată în 1999, pentru Rosetta, şi a doua oară în 2005, pentru lungmetrajul L'enfant, urmate de foarte multe distincţii la festivaluri internaţionale de renume. În 2002, tot la Cannes, pelicula Le fils le aduce premiul Juriului ecumenic şi Premiul pentru cel mai bun actor, lui Olivier Gourmet. Lungmetrajul Le silence de Lorna avea să primească, tot la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2008. Aproape în fiecare an, fraţii sunt invitaţi de onoare ai Festivalului de la Cannes, unde filmele lor participă cu regularitate în competiţia internaţională.
 
Despre Le gamin au vélo / Băiatul cu bicicleta

Le gamin au vélo, al optulea lungmetraj de ficţiune realizat de fraţii Dardenne, a avut premiera oficială la ediţia din 2011 a Festivalului de la Cannes, în cadrul competiţiei internaţionale şi a primit Marele premiu al juriului. Scris, regizat şi produs de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Le gamin au vélo îi are în rolurile principale pe Cécile de France, Thomas Doret şi Jeremie Renier şi spune povestea emoţionantă a unui copil de 12 ani ce încearcă cu disperare să îşi regăsească tatăl care îl abandonase într-un cămin de orfani. Filmul a câştigat de asemenea premiul pentru cel mai bun scenariu la ediţia din acelaşi an a European Film Awards, iar Thomas Doret a primit de curând Premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai bună speranţă masculină.
 
Despre Independenţa Film

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | [email protected]



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus