aprilie 2012
EUROPAfest 2012
Între 12 şi 19 mai 2012 se va desfăşura la Bucureşti ediţia cu nr. 19 a unui eveniment deja consacrat, care a reuşit să poziţioneze România pe harta evenimentelor de muzică clasică internaţionale - Jeunesses International Music Competition.

În ultimii ani, evenimentul s-a detaşat ca lider incontestabil în zona concursurilor internaţionale de muzică clasică derulate în România, înregistrând an după an numere record de participanţi. În 2012, 138 de violonişti din 38 de ţări vin la Bucureşti să concureze pentru premii de 10.000 Euro. Un alt element remarcabil este faptul că proporţia muzicienilor străini este covârşitoare, 90% dintre participanţi reprezintă Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Coreea de Sud, Croaţia, Cuba, Elveţia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, SUA, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Apreciat atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Jeunesses International Music Competition 2012, derulat în cadrul Festivalului Internaţional EUROPAfest, este un eveniment de ţinută, care s-a remarcat nu doar prin calitatea muzicală prezentată pe scenele evenimentului şi prin numărul record de participanţi înregistrat la un concurs organizat în România, dar şi datorită carierelor de succes şi recunoaşterii mondiale ulterioare de care s-au bucurat de-a lungul timpului laureaţii săi - Remus Azoiţei, în prezent Prof. la Royal Academy of Music in London, Alexandru Tomescu, câştigătorul viorii Stradivarius Elder-Voicu, Rita Meier - solistă a Operei Zurich, fiind doar câteva exemple în acest sens.

Depăşind graniţele unui concurs tradiţional de muzică clasică, evenimentul include master-class conduse de specialişti internaţionali şi prezintă concerte de muzică clasică pentru iubitorii genului. Între spaţiile alese de organizatori pentru evenimentele din cadrul concursului se numără Biblioteca Central Universitară "Carol I" şi Teatrul Odeon.

De asemenea, concursul şi-a asumat încă de la prima ediţie un rol de educare şi apropiere a publicului faţă de muzica clasică, fiind o experienţă inedită pentru orice ascultător de muzică, nu doar pentru "specialişti". În fiecare zi în cadrul evenimentului au loc demonstraţii de virtuozitate, în care talentul se îmbină cu inspiraţia, tradiţia cu creativitatea, pasiunea cu disciplina. Diversitate, perspective şi idei noi, imaginaţie, fantezie, spontaneitate, trăire intensă, vitalitate, toate aduc spectatorului câte ceva din personalitatea fiecărui participant.

Directorul concursului, Dl. Luigi Gageos încurajează apropierea tinerilor români de cultură, în cadrul evenimentului permiţându-se studenţilor şi elevilor accesul liber la manifestări, în limita locurilor disponibile, dar şi prin implicarea unui număr de 30 - 40 tineri voluntari în derularea evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus