martie 2012
Aniversare Radio România Muzical, 2012
Pe 24 martie 2012 am participat cu mult entuziasm la un recital de pian susţinut de tânăra Alice Sara Ott la Sala Radio, cu ocazia aniversării a 15 ani de când Radio România Muzical s-a înfiinţat ca post cu un discurs cu totul şi cu totul special. Totuşi, recitalul nu m-a înduioşat foarte tare, deşi prezenţa tinerei pianiste a fost luminoasă, iar repertoriul - Wolfgang Amadeus Mozart - Variaţiuni KV 573 pe o temă de Duport, Beethoven - Sonata de pian Opus 2, nr 3 în do major şi Modest Musorgski - Tablouri dintr-o expoziţie - foarte atrăgător.

Frumoasa tânără a apărut în faţa publicului cu o siguranţă eclatantă, zâmbind senin, îmbrăcată într-o rochie verde, de sub care se vedeau picioarele goale, o extravaganţă ce adăuga un plus de şarm personalităţii sale, dar per total recitalului i-a lipsit cumva strălucirea.

Interpretarea pianistei, deşi corectă, o găsesc vinovată de un soi de mecanicitate care a indus un uşor grad de artificial, mai ales în interpretarea "Tablourilor dintr-o expoziţie". Totuşi, începutul prin Mozart - Variaţiuni KV 573 pe o temă de Duport, de o forţă deosebită, mi-a permis să remarc lejeritatea şi graţia pe care Alice Sara Ott le deţine în interpretare. Sonata de pian Opus 2, nr 3 m-a bucurat mult mai mult, atmosferele piesei reuşind să se instaureze după un conflict între vioi, energic, tristeţe lăuntrică, linişte înălţătoare, cu forţă şi eleganţă totodată.

Nemulţumirea mea personală este legată de Tablouri dintr-o expoziţie - Modest Musorgski, pe care o aşteptam cu cel mai mare drag. Începutul a fost greoi, mâzgos, simţeam apoi şi o discrepanţă între pasiunea afişată de tânăra pianistă şi sunetele pianului, ca şi când piesa nu îi era atât de dragă ca cea a lui Mozart sau cea a lui Beethoven. Aveam sentimentul straniu că muzica lui Musorgski exact atunci când reuşeşte să prindă viaţă, se stinge, şi că nu poate să dea naştere paletei de culori şi trăiri de care compoziţia se bucură din plin.

Cu toate acestea, publicul a salutat performanţa tinerei pianiste prin aplauze puternice, la care s-a răspuns prin susţinerea a două bisuri.

Îi doresc postului Radio România Muzical mulţi ani frumoşi înainte cu multă muzică bună, iar pe dumneavoastră vă invit să ne bucurăm împreună de recitalurile şi concertele susţinute la Sala Radio. Ce ar fi viaţa noastră fără bucuria înălţătoare pe care ne-o aduce muzica?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus