martie 2012
România este invitată de onoare a celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Iberoamerican de Teatru de la Bogota (Columbia), ce va avea loc în perioada 23 martie - 8 aprilie 2012, iar cel mai bine vândut spectacol din acest an al festivalului este Aşteptându-l pe Godot în regia lui Silviu Purcărete, o producţie a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu.
 
Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului de la Bogota va aduce atât în sălile de spectacol, cât şi în cadrul spectacolelor de stradă peste 2000 de artişti din 30 de ţări de pe 5 continente. "Ediţia din acest an are un invitat special. Această ţară reprezintă una dintre cele mai valoroase culturi teatrale din toată Europa Centrală: România, scena unei şcoli artistice de importanţă internaţională" se arată într-un comunicat trimis de Andres Chaur, coordonator mass - media pentru Festivalul de la Bogota.
 
Deşi iniţial au fost programate 5 reprezentaţii pentru spectacolul Aşteptându-l pe Godot, organizatorii au prelungit turneul actorilor sibieni cu încă două reprezentaţii având în vedere entuziasmul publicului la întoarcerea lui Silviu Purcărete în Columbia. Regizorul român a mai fost prezent în cadrul festivalului în anul 2006 când a prezentat cu succes spectacolul Cumnata lui Pantagruel. Spectacolul din acest an va fi prezentat în fiecare zi în perioada 29 martie - 2 aprilie 2012 pe scena Teatrului Naţional din Bogota.

 
Programul special dedicat spaţiului românesc cuprinde de asemenea şase reprezentaţii pentru spectacolul Electra în regia lui Mihai Măniuţiu, tot o producţie a Teatrului Naţional din Sibiu. Organizatorii au declarat că acest spectacol este al patrulea cel mai bine vândut spectacol de teatru din program. Cele şase reprezentaţii vor avea loc în perioada 4 - 8 aprilie2012  pe scena Teatrului Naţional La Castellana.
 
Cel de-al treilea spectacol românesc prezentat în cadrul Festivalului de la Bogota este o producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca, în regia lui Tompa Gábor, şi anume Leonce şi Lena. Spectacolul va avea cinci reprezentaţii în perioada 5 - 8 aprilie 2012 pe scena Teatro Cafam de Bellas Artes de Bogotá.
 
Programul dedicat ţării noastre include de asemenea două conferinţe susţinute de George Banu pe tema teatrului românesc, şi respectiv "Du rideau à l'homme de dos / De la Cortină la Spatele Omului". Seria evenimentelor continuă cu un concert al Grupului IZA din Maramureş, un masterclass susţinut de Mihai Măniuţiu pe tema realizării spectacolelor nonverbale, un atelier de lucru cu actori susţinut de Gábor Tompa, precum şi o dezbatere pe tema "Teatrul şi Societatea în România" cu trei directori de teatre: Constantin Chiriac, Gábor Tompa şi Mihai Măniuţiu. Mai mult decât atât, columbienii vor putea descopri mega - producţia Faust printr-o proiecţie video specială însoţită de o expoziţie foto a Mihaelei Marin şi o prezentare făcută de criticul George Banu. 
De: Samuel Beckett Regia: Silviu Purcărete Cu: Constantin Chiriac, Virgil Flonda / Marian Rîlea, Cristian Stanca

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus