martie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
Au mai rămas doar câteva zile până la începerea NexT (28 martie - 1 aprilie 2012) şi, ca în fiecare an, festivalul va aduce la Bucureşti cele mai diverse programe de scurtmetraje dar şi întâlniri şi discuţii cu nume importante din industria autohtonă şi internaţională a filmului. Seminariile Festivalului Internaţional de Film NexT sunt prezentate şi anul acesta de JTI şi vor avea loc la Café Verona Cărtureşti de pe 29 până pe 31 martie 2012, iar intrarea este liberă.

Ca de obicei, nu lipsesc seminariile axate pe regie de film şi sound design, iar anul acesta, lor li se vor alătura discuţii despre relaţia dintre actori şi regizori, despre recent înfiinţatele şcoli de actorie româneşti, despre distribuţia de film, beneficiile networking-ului şi despre cum se pot obţine finanţări pentru producţiile independente.

Prima zi de seminarii NexT - joi, 29 martie 2012 - va începe la ora 10.00 cu masterclass-ul de actorie susţinut de Gabriel Spahiu la Café Verona Cărtureşti. Gabriel Spahiu, actor de teatru şi film, muzician, dansator şi profesor de actorie, va vorbi despre una din problemele majore cu care se confruntă un actor atunci când joacă: "conştiinţa de sine" şi va dezvălui cinci "unelte" care pot eficientiza în mare măsură munca regizorului cu actorul pe platoul de filmare. De la ora 11.30, în centrul discuţiilor va rămâne tot actoria, de această dată din perspectiva unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani, cel al şcolilor de actorie. Seminarul va prezenta trei dintre acestea, fiecare cu o viziune diferită asupra artei actorului şi va aduce propuneri interesante pentru cei care îşi doresc să fie actori. Sub titlul "Şcoli de actorie: "Ce şi de ce?", seminarul îi va avea ca invitaţi pe Dorotheea Petre (şcoala de actorie Fii Actor), Alina Grigore (Centrul de Creaţie InLight), Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă (actoriedefilm.ro).

Ziua de joi continuă cu prezentarea Berlinale Talent Campus, una din cele mai eficiente platforme pentru colaborări şi schimburi de idei în privinţa noilor trenduri şi descoperiri în cinemaul contemporan, unde în fiecare an se adună la un loc tinere talente şi profesionişti din lumea filmului. Programul este în sine o academie creativă ce are loc în cadrul Festivalului de Film de la Berlin iar la NexT 2012 coordonatorul Berlinale Talent Campus - Matthijs Wouter Knol - va susţine un seminar despre beneficiile networking-ului, în dialog cu actriţa Ioana Flora, care a trăit experienţa Berlinale Talent Campus chiar în 2012.

Seminariile de vineri, 30 martie 2012, sunt dedicate sound design-ului şi regiei de film. Primul dintre ele va fi susţinut de Michel Klochendler, sunetist francez câştigător al premiului César pentru Cel mai bun sunet pentru filmul On connaît la chanson, de Alain Resnais. Michel Klochendler a început ca monteur şi a lucrat cu François Truffaut (L'homme qui aimait les femmes, La chambre verte), apoi s-a axat pe sunet şi a lucrat cu unii ditre cei mai importanţi regizori francezi: Maurice Pialat (Le garçu), Olivier Assayas (L'eau froide, Désordre), André Téchiné (Alice et Martin, Ma saison préférée), Claude Berri (Germinal). La NexT, Michel Klochendler va împărtăşi publicului viziunea sa despre evoluţia artistică în sound design, ilustrându-şi discursul cu secvenţe din filme.

Despre trecerea de la scurt la lungmetraj a regizorilor independenţi va vorbi Mike Ott în cadrul seminarului de regie. Acesta va discuta despre ce înseamnă să produci un film independent şi despre abordarea personală pe care o preferă când vine vorba de scrierea unui scenariu. Mike Ott locuieşte în Valencia, California, unde predă regie de film la College of the Canyons. În plus, se ocupă de propria casă de discuri, Sound Virus Records, unde lansează CD-uri şi discuri ale unor trupe încă nedescoperite sau pe cale de a-şi forma un nume. Lungmetrajul său, Littlerock, face parte din programul "Şi ei au fost NexT Generation" şi va fi proiectat la Cinema Studio joi, 29 martie 2012, de la ora 18:00 şi în reluare sâmbătă, 31 martie 2012, de la ora 20.00.

Ultima zi dedicată seminariilor NexT - sâmbătă, 31 martie 2012 - va pune în discuţie noile mijloace de distribuţie de film şi fenomenul pirateriei. Jean Charles Mille (producător, fondator Premium Film - una dintre cele mai importante companii internaţionale de distribuţie pentru producţiile de scurtmetraj), Lucie Kalmar (producător, fondator al companiei MÔMERADE din Paris), Simon Perry (preşedinte al Ateliers du Cinéma Européen din Paris, centru de formare şi instruire avansată destinat producătorilor europeni), Antoine Bagnaninchi (director Independenţa Film) vor atinge subiecte precum distribuţia filmelor vorbite în limbi de mică circulaţie, pieţele lor de desfacere şi platformele VOD.

Ziua de sâmbătă va aduce la Cafe Verona Cărtureşti şi o prezentare a programului MEDIA. Evenimentul se adresează în primul rând producătorilor independenţi care doresc să obţină sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de producţie. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk România, va prezenta liniile de finanţare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană şi rezultatele obţinute de producătorii români, iar Tudor Giurgiu (Libra Film Productions) va împărtăşi experienţa colaborării cu Programul MEDIA şi va prezenta proiectele sale susţinute de MEDIA, ca modele de succes pentru potenţialii aplicanţi.

Seminariile celei de-a şasea ediţii a festivalului se vor încheia cu prezentarea organizaţiei britanice Cinephilia Services ce va lansa în cadrul NexT proiectul Feel Reel România. Programul se va desfăşura în vara lui 2012, în parteneriat cu diferite ONG-uri româneşti şi vizează comunităţile rurale din România care au acces redus sau inexistent la cinematografe. În cadrul Feel Reel România vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participanţii vor realiza o serie de scurtmetraje. Producţiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie şi România, iar cel mai implicat participant în realizarea acestora va avea şansa de a primi o bursă de 20 de săptămâni la Brighton Film School Central din Marea Britanie.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, Goethe Institut, J\'ai Bistrot, Turbohalle, La Fântâna, Pas Boutique
Parteneri media: Romantic Fm, Gazeta Sporturilor, 24 FUN, Kamikaze, BeWhere, TATAIA, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro, Trilulilu.ro, gsp.ro, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, CinemaRX.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro
NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, susţinut de Itsy Bitsy şi Gazeta Sporturilor şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.

Clubul festivalului: Coyote Cafe
Bilete disponibile prin Ticket Fan


Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus