februarie 2005
HBO România şi TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania)

anunţă organizarea celei de a V-a ediţii a
Concursului Naţional de Scenarii de Film"Concurs de Scenarii HBO-2005".

Concursul Naţional de Scenarii HBO se află la cea de-a V-a ediţie. În acest an, concursul este organizat în colaborare cu APFR, organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Prima ediţie TIFF a avut loc în 2002 la Cluj şi în numai trei ani şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind adesea identificat cu cel mai important eveniment de film din ţara noastră. Tânăra echipă care lucrează la realizarea festivalului a primit cu bucurie oferta HBO România de a se implica în organizarea celei de-a V-a ediţii a Concursului de Scenarii. Iar motivele acestei asocieri sunt evidente: vorbim de două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi susţină schimbarea într-un domeniu care are toate premisele dezvoltării: filmul. Mai mult, HBO are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.

O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului iniţiat şi susţinut de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional, demostrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului. Şi nu trebuie să ne uităm mai departe de ultima ediţie. Cătălin Mitulescu, câştigătorul secţiunii "scurt metraj", la numai câteva luni după acordarea premiului HBO, obţinea Trofeul Palme d’Or pentru filmul de scurt metraj Trafic. Tudor Voican, câştigătorul de anul trecut al concursului la secţiunea Lung Metraj, a fost invitat la prestigiosul Festival Karlovy Vary, unde a fost premiat alături de alţi scenarişti debutanţi din alte ţări participante. În prezent, Tudor lucrează la un proiect de film.

Aşadar, avem toate motivele să continuăm să sprijinim acest proiect. Şi considerăm că există toate motivele ca cei ce-şi doresc să scrie scenarii să participe la concurs. Cu atât mai mult cu cât premiile sunt tentante.

Se vor acorda următoarele premii:
- Premiul "HBO pentru scenariu de lung metraj", în valoare de 2000 USD. În cazul în care scenariul are mai mulţi autori, valoarea premiului se va împărţi în mod egal între aceştia.
- Premiul "HBO pentru scenariu de scurt metraj", în valoare de 1000 USD. În cazul mai multor autori, se aplică regula de la Premiul de mai sus.

Condiţii de participare:
- Concursul de scenarii de film HBO este deschis autorilor de scenarii aflaţi la debut sau având cel mult un scenariu produs;
- În concurs se pot înscrie numai scenarii originale, complete, pentru film de lung metraj de ficţiune - până la 125 pag.- sau de scurt metraj de ficţiune (cca 20 pag). Fiecare scenariu va fi însoţit de o pagină de prezentare a subiectului, de CV-ul autorului şi de un log-line (rezumat în max. 3 fraze). Nu se admit povestiri, sketch-uri, dialoguri fără descrierea acţiunii sau orice alt fel de scrisori.
- Nu se admit mai multe scenarii ale aceluiaşi autor.
- Scenariile se depun în 2 exemplare (la adresa de mai jos) editate pe computer (font 12), însoţite de discheta sau CD care să conţină textul scenariului.
- Pentru a elimina orice dubii în privinţa obiectivităţii jurizării, scenariile vor fi parolate. Astfel, cele 2 exemplare şi discheta / CD-ul se trimit în plic închis şi sigilat pe care va fi scrisă o parolă de maximum două cuvinte. Cele 2 exemplare, împreună cu discheta / CD-ul, trebuie însoţite de un alt plic închis, având aceeaşi parolă, şi care să conţină datele autorului (nume, adresă, CV). Pe plic trebuie menţionată secţiunea pentru care este înscris scenariul - lung sau scurt metraj. Nici o indicaţie pe parcursul scenariului nu trebuie să dezvăluie identitatea autorului.

Termene:
- Scenariile vor fi depuse în perioada 1 februarie 2005 - 15 aprilie 2005 (data poştei) fie personal, la sediul Festivalului de Film Transilvania, Str. Popa Soare nr. 52, Bucureşti sector 2, tel 326 64 80 (până la 15 aprilie, ora 14:00).
- Pe 19 mai vor fi anunţate numele primilor trei finalişti din fiecare categorie (scurt şi lung metraj)
- Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul galei de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în Cluj, 4 iunie 2005.

Notă finală:

HBO România şi APFR nu răspund pentru condiţiile declarate de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună - credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participant, a condiţiilor de înscriere în concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat.

Scenariile înscrise în concurs (cele 2 exemplare tipărite + suportul electronic) nu vor fi înapoiate participanţilor. HBO Romania si APFR garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.