martie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
După o primă zi de NexT care a luat cu asalt capitala, festivalul continuă joi, 29 martie 2012, cu programe în premieră şi proiecţii maraton, atât la Cinema Scala cât şi la Cinema Studio! De asemenea, joi, 29 martie 2012, se va da startul seminariilor NexT, prezentate şi în 2012 de JTI.

Cea de-a doua zi de festival va debuta la ora 10.00 cu masterclass-ul de actorie susţinut de Gabriel Spahiu la Café Verona Cărtureşti. Gabriel Spahiu, actor de teatru şi film, muzician, dansator şi profesor de actorie, va vorbi despre una dintre problemele majore cu care se confruntă un actor atunci când joacă, şi anume despre "conştiinţa de sine". În plus, va dezvălui "unelte" care pot eficientiza în mare măsură munca regizorului cu actorul pe platoul de filmare. În 2012, Gabriel Spahiu este unul din membrii juriului NexT.

De la ora 11.30, în centrul discuţiilor va rămâne tot actoria, de această dată din perspectiva unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani, cel al şcolilor de actorie. Sub titlul Şcoli de actorie: Ce şi de ce?, seminarul îi va avea ca invitaţi pe Dorotheea Petre (şcoala de actorie Fii Actor), Alina Grigore (Centrul de Creaţie InLight), Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă (actoriedefilm.ro). De la ora 13.30, ultimul seminar al zilei de joi va fi susţinut de coordonatorul Berlinale Talent Campus - Matthijs Wouter Knol - care va discuta despre beneficiile networking-ului, alături de actriţa Ioana Flora, care a trăit experienţa Berlinale Talent Campus chiar în 2012. Intrarea la seminarii este liberă, în limita locurilor disponibile.

La Cinema Scala va continua joi (29 martie 2012) competiţia festivalului, de la ora 17.00 şi de la ora 20.00 cu două programe de scurtmetraje din selecţia realizată de criticul de film Andrei Gorzo şi co-selecţionera lui, Irina Trocan. După cum dezvăluie Andrei Gorzo, competiţia acestei ediţii conţine câteva filme incisive despre sexualitate. Două dintre acestea, În intimitate (r: Francisco Javier Rubio Rodrigo, Huesca International Film Festival 2011) şi Infern (r: Carlos Conceiçaõ,  IndieLisboa 2011), vor face parte din programul de joi. Printre scurtmetrajele ce vor fi proiectate în cea de-a doua zi de festival se numără şi filmele româneşti Hello Kitty (r. Millo Simulov) şi Chefu' (r. Adrian Sitaru), acesta din urmă având premiera mondială în 2012 la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam.


Cel mai emoţionant film din competiţia NexT 2012 este, după cum declară criticul Andrei Gorzo, Pe malurile Mediteranei (r. Olivier Py, Clermont Ferrand IFF, Montpellier IFF), în care regizorul întreprinde o "căutare a timpului pierdut", prin arhiva cinematografică a propriei familii, ce constă din înregistrări făcute de părinţii săi, cu o cameră de amator, în anii \'60 şi \'70. Scurtmetrajul face parte din calupul de competiţie ce va fi proiectat începând cu ora 17.00.

După fiecare din cele două calupuri de competiţie va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii filmelor.  

La Cinema Studio, spectatorii vor putea să (re)vadă joi în reluare primul program de competiţie iar apoi, de la ora 15.30, sunt invitaţi să vizioneze scurtmetrajele ce au făcut parte din competiţia Festivalului BuSho (Budapest Short International Film Festival).

Începând cu ora 18.00, proiecţiile continuă la Cinema Studio cu secţiunea tradiţională  Şi ei au fost NexT Generation II, care va prezenta lungmetrajul indie Littlerock (Premiul publicului la AFI Fest) de Mike Ott, fost participant la NexT în 2009. Mike Ott este considerat unul dintre cei mai promiţători tineri regizori independenţi americani, câştigând "Someone to Watch Award" la Independent Spirit Awards. Publicul îl va putea întâlni pe Mike Ott anul acesta la NexT, atât la proiecţia filmului său, cât şi la seminarul de regie de film pe care îl va susţine pe data de 30 martie 2012, de la ora 12.00, la Café Verona Cărtureşti - "Pasul de la scurt la lungmetraj pentru regizorii independenţi".

Poate unul dintre cele mai aşteptate programe ale ediţiei 2012, NexT Imaginaria, va începe la ora 20.30 la Cinema Studio. O noutate a Festivalului Internaţional de Film NexT, programul NexT Imaginaria îi invită pe spectatori să păşească prin universuri paralele, lumi fantastice, istorie alternativă, utopii şi distopii, viziuni tulburătoare şi temeri întunecate. NexT Imaginaria cuprinde scurtmetraje SF, fantasy şi horror, animaţii amuzante şi filme cu vampiri. Filmele incluse în această secţiune provoacă publicul să îşi imagineze un viitor controlat de computere, viaţa de apoi şi viaţa anterioară, sau că Domnul cu Coasa ar exista cu adevărat, şi nu numai.


Abonamentele şi biletele pentru Festivalul NexT 2012 s-au pus în vânzare în reţeaua TicketFan (în magazinele Flanco şi la Librăria Engleză Anthony Frost), pe www.ticketfan.ro şi la casele de bilete de la Cinema Scala şi Cinema Studio. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente şi bilete iar studenţii beneficiază de preţ redus. Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru studenţi) şi este valabil pentru toate proiecţiile din timpul Festivalului NexT, cu excepţia programului Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi şi catalogul festivalului şi geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiecţii costă 80 de lei (60 de lei pentru studenţi) iar cel de 5 proiecţii, 40 de lei (25 lei pentru studenţi). Biletul de 1 proiecţie este 10 de lei (7 lei pentru studenţi). Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiecţiei, şi include şi accesul la petrecerea din Coyote Café. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei iar însoţitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, Goethe Institut, J\'ai Bistrot, Turbohalle, La Fântâna, Pas Boutique
Parteneri media: Romantic Fm, Gazeta Sporturilor, 24 FUN, Kamikaze, BeWhere, TATAIA, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro, Trilulilu.ro, gsp.ro, LiterNet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, CinemaRX.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro
NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, susţinut de Itsy Bitsy şi Gazeta Sporturilor şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.
Clubul festivalului: Coyote Café
Bilete disponibile prin Ticket Fan

Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus