martie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
La NexT 2012, după trei zile pline de filme, de discuţii despre acestea şi de evenimente conexe, sâmbătă (31 martie 2012) vor fi dezvăluite filmele câştigătoare ale celei de-a şasea ediţii. Până la Gala de Închidere, când se vor anunţa câştigătorii anului 2012, NexT aşteaptă spectatorii cu programe diverse, pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, la Cinema Scala, Cinema Studio şi Café Verona Cărtureşti.

În 31 martie 2012, la Café Verona Cărtureşti, începând cu ora 10.00, invitaţii străini Hanna Sohlberg (membru Juriu NexT 2012, directoarea Festivalului Pixel din Suedia), Jean Charles Mille (fondator Premium Films, Paris) şi Simon Perry (preşedinte al Ateliers du Cinèma Européen, Paris) vor discuta despre noile mijloace de distribuţie de film şi despre fenomenul pirateriei. De la ora 12.00, seminariile NexT continuă cu prezentarea programului MEDIA despre modalităţile de finanţare ale filmelor independente. Prezentarea, susţinută de Valentina Miu, va fi completată de un studiu de caz realizat de regizorul Tudor Giurgiu.

Seminariile celei de-a şasea ediţii a festivalului se vor încheia cu prezentarea organizaţiei britanice Cinephilia Services, ce va lansa în cadrul NexT proiectul Free Reel România. Programul se va desfăşura în vara lui 2012, în parteneriat cu diferite ONG-uri româneşti şi vizează comunităţile rurale din România care au acces redus sau inexistent la cinematografe. În cadrul Free Reel România vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participanţii vor realiza o serie de scurtmetraje. Producţiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie şi România, iar cel mai implicat participant în realizarea acestora va avea şansa de a primi o bursă de 20 de săptămâni la Brighton Film School Central din Marea Britanie.

Primul program al zilei de sâmbătă 31 martie 2012, NexT Kids - prezentat de Cartoon Network, va umple cinematograful Studio cu veselie şi culoare. De la ora 11.00, NexT Kids le promite copiilor, părinţilor şi bunicilor o evadare într-o lume fermecată, ca-n poveşti.  Programul NexT Kids, dedicat copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani, este alcătuit dintr-o  proiecţie de filme scurte pentru copii şi o serie de activităţi pentru cei mici create de invitaţii speciali: regizorii Cristina Iliescu, Stanca Radu şi Nikolaus Eckhard, actriţa Raluca Răcean Gorgos, şi Dr. Ilinca Cioculescu. Boribon va aduce la NexT Kids cele mai frumoase jucării. Partenerul programului, Cartoon Network, l-a invitat la NexT Kids pe curajosul Scooby-Doo, dar şi pe cele mai noi şi mai haioase personaje din Uimitoarea lume a lui Gumball - Gumball şi Darwin, în persoană. Jocuri pentru dezvoltarea atenţiei şi a spiritului de echipă, provocări amuzante şi multe premii îi aşteaptă pe cei mici la activităţile Cartoon Network.

 
Programul de sâmbătă, 31 martie 2012, va continua la Cinema Studio, după reluarea programului IV de competiţie, cu proiecţia specială a filmului California Dreamin' (Nesfârşit) (regia: Cristian Nemescu, sound concept: Andrei Toncu) de la ora 16.45. Filmul a câştigat o serie de premii importante, printre care Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes şi a fost prezentat în numeroase festivaluri. De la ora 20:00 va fi proiectat în reluare lungmetrajul indie Littlerock (r. Mike Ott), câştigător al Premiului Publicului la AFI Fest ȋn 2010 şi prezentat anul acesta la NexT ȋn cadrul secţiunii Şi ei au fost NexT Generation

Pentru că nu numai spectatorii îşi doresc să revină an de an la NexT, ci şi foştii invitaţi, secţiunea Festival Friends - prezentată de HBO va proiecta, în cadrul a două programe, scurtmetraje realizate de prieteni vechi ai festivalului la Cinema Scala, de la ora 13.00, respectiv 16.00. Dedicată în mod special filmelor realizate de apropiaţii Societăţii Culturale NexT, proiecţiile Festival Friends vor cuprinde nu numai filme ale unor regizori deja cunoscuţi publicului, precum Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Nash Edgerton, Iulia Rugină şi Stanca Radu ci şi scurtmetraje realizate de adolescenţi. În 2012, Festival Friends va prezenta şi scurtmetraje realizate de liceeni pasionaţi de cinema şi pe care NexT doreşte să îi sprijine în demersul lor, cu speranţa că la ediţiile viitoare vor ajunge să facă parte din competiţie. După fiecare dintre proiecţiile Festival Friends va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii filmelor. 


Pe toată perioada festivalului, Cinema Studio va găzdui şi un târg de cărţi şi DVD-uri. Librăria Cărtureşti, Librăria Engleză Anthony Frost, Gazeta Sporturilor şi Pro Video au venit la NexT cu cea mai bună selecţie de filme şi cărţi axate pe cinematografie sau romane ce au fost transformate în filme. La standul librăriei Cărtureşti se regăsesc, printre altele, şi titluri distribuite de Transilvania Film şi Parada Film. Târgul de film se va desfăşura la Cinema Studio, în foaier şi în Sala de Mamură, zilnic, între orele 16:00 - 21:00, cu excepţia zilei de sâmbătă 31 martie 2012, când standurile vor fi deschise de la ora 11:00, o dată cu începerea programului dedicat celor mici,  NexT Kids.

Gala de Închidere a celei de-a şasea ediţii a festivalului va avea loc la Cinema Scala, sâmbătă, 31 martie 2012, începând cu ora 19:30, şi va dezvălui marii câştigători ai premiilor NexT din 2012. Publicul NexT va putea viziona filmele premiate de la ora 20.30. Cele 27 de titluri din competiţie au concurat pentru Trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Român şi Kodak CineLabs România, Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie, oferit de Institutul Cultural Român, Premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră, oferit de Institutul Cultural Român, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, Premiul Publicului, oferit de Societatea Culturală NexT şi Premiul Publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în Viziunea pe 30 de ani pentru România a Casei Regale. Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus