aprilie 2012
Festivalul filmului european, 2012
Festivalul Filmului European vă propune sâmbătă, 12 mai 2012, de la ora 20.00, la sala ArCuB, un spectacol fusion de muzică şi film, oferit de Lucian Ban (pian), Mat Maneri (violă, violă electrică, efecte) împreună cu Silent Strike (sintetizator, sound design) şi Dan Băsu (artist vizual).
 
Tarkovsky Redux este un proiect care îmbină muzica inspirată de patru filme ale lui Andrei Tarkovski - Oglinda, Călăuza, Nostalgia şi Sacrificiul - compusă şi interpretată live de Lucian Ban şi Mat Maneri, cu scene din filme tăiate, mixate şi proiectate live de Dan Băsu.
 
Concertul Tarkovsky Redux este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu ArCuB.

Festivalul Filmului European 2012 se va desfăşura la Bucureşti (3-13 mai, Cinema Studio şi Cinemateca Eforie), Braşov (10-13 mai, Reduta), Timişoara (17-20 mai, Biblioteca Centrală Universitară), Tîrgu-Mureş (17-20 mai, Teatrul Naţional) şi Iaşi (24-27 mai, Casa de Cultură "Mihai Ursachi").
 
Lucian Ban, pianist şi compozitor newyorkez de origine română, este considerat "unul dintre cei mai talentaţi şi originali pianişti ai New York-ului din ultimii zece ani". Fundaţia Hans Koller şi Ministerul Culturii din Austria l-au nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, pentru titlul de Cel mai Bun Muzician European de Jazz. A înregistrat şase albume ca solist pentru case de discuri din Statele Unite şi Europa. Este liderul trupei Elevation, formată din muzicieni de renume. A compus muzică pentru peste 20 de producţii teatrale, de film şi balet şi, de asemenea, pentru New York City Symphony Orchestra, pentru Compania de Teatru / Dans Minus şi partitura originală pentru piesa de teatru Philosopher Fox de Slawomir Mrozek, spectacol produs de East River. Comedia a fost nominalizată de două ori la prestigioasele Innovative Theatre Awards din New York. Cele mai recente piese ale sale au fost compuse pentru spectacolul Waxing West, al Savianei Stănescu, de la Teatrul La MaMa din New York. www.lucianban.com.
 
Mat Maneri a fost nominalizat în 2006 la premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă. Din anii '90, Mat Maneri face parte, alături de Randy Peterson, din Joe Maneri Quartet, care se bucură de o largă apreciere a criticii. În 1996 înfiinţează patru formaţii şi începe să înregistreze ca solist. Colaborează îndeaproape cu basiştii Ed Schuller, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, Barre Phillips şi John Lockwood. Mereu deschis inovaţiei, Mat a lucrat de asemenea cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops şi are un remix în colecţia Illy B Eats. www.myspace.com/matmaneri.


Lucian Ban şi Mat Maneri au mai colaborat, printre altele, la proiectul Enesco Re-Imagined. Lansat în toamna anului 2010, albumul Enesco Re-Imagined by Lucian Ban & John Hébert (Sunnyside Records) s-a bucurat de un mare succes internaţional. New York Times, The Village Voice, All About Jazz, Jazz Times, New York Magazine, The Guardian, Financial Times, The Evening Standard, Time Out London, Les Dernieres Nouvelles du Jazz, All Music Jazz, All About Jazz Italia sunt câteva dintre publicaţiile care au elogiat acest album, promovat printr-un turneu internaţional sprijinit de ICR.
 
Silent Strike este compozitor de muzică electronică şi sound designer. Cele mai importante evenimente la care a participat până în prezent au fost deschiderile concertelor Faithless, Amon Tobin, Bonobo şi DJ Food din Bucureşti. A mai fost prezent la Festivalul Portoroz Goldendrum din Slovenia (alături de Matze şi DJ Vasile), la Destruktief, în Maastricht, la FanFest Roşia Montană şi StuffStock Vama Veche (alături de Lucian Ban, Alex Harding, Willard Dyson). Albumul său de debut, Silent Strike, conţine 17 piese (îi are ca invitaţi pe Ada Milea, Maria Radu, C.T.C., Vlaicu Golcea, Electric Brother, Sonic Tonic, BGE) şi a apărut în decembrie 2005. Recent, Silent Strike, Alex Harding şi Lucian Ban au lansat albumul 3 AM. www.silentstrike.ro

Dan Băsu şi-a început activitatea artistică în Iaşi, debutând ca VJ la sfârşitul anului 2003. A continuat cu diverse proiecte video prezentate în festivalurile de profil din ţară: Studentfest din Timişoara, Artensive Festival din Constanţa etc. Alături de Silent Strike, a pus bazele proiectului Silent Bass, un proiect în care muzica şi video-ul se completează. Ca artist vizual, Dan Băsu se ocupă de partea video, participând la numeroase live-performance-uri: Street Delivery din Bucureşti, deschiderea concertului Amon Tobin, Cybermental 3 etc. Creaţiile lui Dan Băsu se caracterizează prin vizualuri ornamentale, bazate pe footage-uri video, prin care încearcă să transmită publicului diverse gradaţii ale stărilor de calm şi plenitudine.

Bilete: 35 lei (categoria I), 26,50 lei (categoria II), 15,90 lei (elevi şi studenţi, pe bază de legitimaţie)
Biletele se vor pune în vânzare începând cu 20 aprilie la casa de bilete a Sălii ArCuB (str. Batişte nr. 14) şi online pe www.arcub.ro 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus