Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Visul lui Adalbert

Visul lui Adalbert, primul lungmetraj al lui Gabriel Achim, intră din 4 mai în cinematografe

aprilie 2012
Cîştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua Bucureşti acum 26 de ani nu a mai fost egalată în România. Un motiv suficient pentru ca evenimentul să aibă şi o carieră cinematografică. În Visul lui Adalbert, primul lungmetraj al lui Gabriel Achim,  Duckadam apără patru penaltiuri consecutive, Teoharie Coca Cosma comentează frenetic, iar în fabrici şi uzine este sărbătoare. Dar de la bal pînă la spital nu-i cale lungă. Dacă n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.

Visul lui Adalbert este o comedie neagră bazată pe o întâmplare petrecută într-o uzină comunistă din anii '80. E 8 mai 1986, ziua aniversară a Partidului Comunist Român. Au trecut mai puţin de două săptămâni de la explozia de la Cernobâl şi o noapte de când Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor la Sevilla. În acestă atmosferă festivă, Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu), un sub-inginer responsabil cu protecţia muncii, încearcă să-şi etaleze veleităţile artistice, experimentând pe nervii şi resursele partidului noi tehnici de filmare a materialelor de protecţie a muncii. Actul artistic al tovarăşului Ploscaru este întrerupt de o veste proastă: unul dintre muncitori tocmai îşi pierde o mână la strung în timp ce făcea pe şest cuţite artizanale.

Remarcat de presa internaţională de specialitate, Visul lui Adalbert este o abordare proaspătă şi comic-nostalgică a unor momente importante petrecute în România anilor '80, a cărei distribuţie îi aduce laolaltă pe: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Paul Ipate, Alina Berzunţeanu, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Coca Bloos, Mircea Rusu, Viorel Comănici, Adrian Ciglenean, Violeta Haret-Popa, Ana Maria Moldovan, Cristi Balint, Dan Ivanesei, Vitalie Bichir şi Bogdan Marhodin. Figuraţia a fost impresionantă şi a adunat  sute de oameni din Mizil şi Ploieşti care au apărut pentru prima oară într-un film de lung metraj. Filmările au durat 5 săptămâni în perioada 2010-2011 şi s-au desfăşurat în Mizil, Ploieşti, Bucureşti şi Bran.

Scenariul filmului este semnat de Gabriel Achim şi Cosmin Manolache, director de imagine este George Chiper-Lillemark, scenografia îi aparţine lui Vali Ighighean, costumele Luminiţei Mihai, montajul lui Cristian Nicolescu şi Ioan Ştefan Tatu şi sunetul lui Dan-Ştefan Rucăreanu, Filip Mureşan şi Vlad Voinescu.

Visul lui Adalbert este o producţie Green Film şi 4 Proof Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al UniCredit Ţiriac Bank, Loteriei romane, Romaqua Group, MEC Romania, Media Tour, Drill Media,  Digital Cube şi al Asociaţiei Române de Film Independent (ARFI).

Proiectul Visul lui Adalbert a fost selecţionat în faza de dezvoltare la: Connecting Cottbus, Cottbus IFF, 2008; Ateliers d'Angers, 2009; Crossroads, Thessaloniki IFF, 2009; Best Project Award - Baltic Event co-production market, Tallinn IFF, 2009; Works in progress, Karlovy Vary IFF, 2010; Works in progress, Thessaloniki IFF, 2010.

Festivaluri:
Festivalul internaţional de film Transilvania/ Reykjavik IFF/ Thessaloniki IFF/ Malatya IFF/ Black Nights - Tallinn IFF (Jury Award)/ The 6th Romanian Film Festival in New York/ Sofia IFF, 2012 Go-East - Wiesbaden IFF/ Nashville IFF/ Bradford IFF

Gabriel Achim a absolvit secţia Regie-Film a UNATC în 2008 şi Academia de Studii Economice la începutul anilor '90. Mai înainte de a fi regizor şi producător, a lucrat peste 10 ani ca director şi consultant în managementul resurselor umane pentru companii internaţionale. A scris, produs şi regizat filme de scurt-metraj, care au fost selecţionate şi premiate la numeroase festivaluri de film naţionale şi internaţionale.

Site-ul filmului: www.visulluiadalbert.ro
Pagina de Facebook: http://www.facebook.com/VisulLuiAdalbert

Toate articolele despre Visul lui Adalbert

Sageata Alte linkuri: imdb.com