aprilie 2012
Festivalul TIFF 2012
O selecţie atractivă de documentare şi câteva dintre cele mai bune filme daneze şi australiene din ultimii ani îi vor tenta pe cinefili, la TIFF 2012, în două dintre cele mai îndrăgite secţiuni ale festivalului: What's Up Doc? / Ce se întâmplă, documentarule? şi Focus.
 
16 filme provocatoare, emoţionante sau cutremurătoare îi aşteaptă pe spectatori în secţiunea What's Up Doc? / Ce se întâmplă, documentarule?. Dintre acestea, 7 au fost premiate deja în marile festivaluri internaţionale şi sunt aduse în premieră în România, iar 9 au fost selecţionate de curatorul secţiunii, Ana Maria Sandu, din cele peste 100 de documentare înscrise oficial în festival.

"Dacă ar fi să «tag»-uim tentant această secţiune, ea ar conţine următoarele cuvinte cheie: club de noapte, Italia, fotbal, modă, politică, Bollywood, Charlotte Rampling, LSD, rasism, prostituţie, gastronomie, război, coridă, jocuri video, minerit şi reggae", spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. Pe lângă faptul că abordează subiecte atractive, documentarele sunt extrem de  cinematice şi ar merita distribuite pe marile ecrane, nu doar la TV.

 
Recomandările lui Mihai Chirilov includ portrete incitante cum ar fi: Crazy Horse (Veneţia 2011), al venerabilului Frederick Wiseman, documentar de tip observaţional despre faimosul club parizian; A Man's Story (r. Varon Bonicos), despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a îmbrăcat la crème de la crème de la Hollywood şi care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate; Marley, regizat de Kevin Macdonald - al cărui Life in One Day a închis TIFF 2011 - dedicat icon-ului reggae Bob Marley şi proaspăt adus de la Berlin, în premieră în România; The Look (r. Angelina Maccarone) - care retrasează cariera fascinantă a uneia dintre cele mai temerare actriţe în viaţă, Charlotte Rampling, şi Hodorkovski  (r. Cyril Tuschi), despre destinul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, şi confruntarea lui cu Vladimir Putin. 

 
De neratat este şi povestea spectaculoasă a două gemene în vârstă care practică prostituţia, în Meet the Fokkens (r. Gabrielle Provaas), cutremurătoarea reconstituire a asaltului Leningradului din 900 Days (r. Jessica Gorter), istoria descoperirii drogului LSD - The Substance: Albert Hofmann's LSD (r. Martin Witz), cocteilul Molotov despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal (The Other Chelsea - A Story from Donetsk, r. Jakob Preuss), în care apare şi Mircea Lucescu, şi, nu în ultimul rând, investigaţia unui caz de crimă căruia i-au căzut victimă doi români în 1992, în Germania, caz nesoluţionat până astăzi, în Revision (r. Philip Scheffner), care a avut premiera la Berlin 2012, în secţiunea Forum.

 
De titluri alese pe sprânceană va avea parte publicul din Cluj şi în secţiunile Focus Danemarca şi Focus Australia. Un număr record de 12 filme daneze va fi proiectat la TIFF 2012, în anul în care Danemarca deţine preşedinţia Uniunii Europene. Până la sfârşitul lui iunie 2012, când se încheie acest mandat, Danish Film Institute a dezvoltat o serie de parteneriate din care face parte şi selecţia de titluri reprezentative pentru cinematografia acestei ţări, la TIFF 2012. Danemarca va mai fi reprezentată şi în Competiţie, dar şi în secţiuni tradiţionale ca No Limit, EducaTIFF sau 3x3.
 
În Focus Danemarca, publicul va avea ocazia să vadă, printre altele, A Funny Man (r. Martin Zandvliet), biografia actorului şi comediantului Dirch Passer, în care Nikolaj Lie Kaas (văzut în ediţiile anterioare ale TIFF în Reconstruction şi Just Another Love Story) face un rol extraordinar pentru care a fost premiat la "Oscarurile" daneze. La capitorul highlight-uri figurează şi documentarele The Invention of Dr. Nakamats (r. Kaspar Astrup Schröder), istoria uluitoare a excentricului inventator japonez în vârstă de 80 de ani, responsabil pentru 3.357 de invenţii, printre care şi discheta, şi Ballroom Dancer (r. Andreas Koefoed, Christian Bonke), portretul unui fost campion ucrainean la dans, care revine în competiţie după 10 ani de pauză.

 
TIFF 2012 şi-a concentrat atenţia şi pe una dintre cinematografiile în ascensiune, la ora actuală, în Focus Australia. Cele mai bune producţii din 2010 încoace, când Animal Kingdom (r. David Michôd) - Marele Premiu al Juriului la Sundance, nominalizări la Oscar şi Globul de Aur - a dat semnalul unei revigorări în filmul australian, vor putea fi vizionate de spectatorii din Cluj.

 
Printre ele, deja celebrul Snowtown (r. Justin Kurzel), distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 şi elogiat de presa americană la premiera recentă de peste Ocean, Sleeping Beauty, debutul Juliei Leigh din competiţia Cannes 2011, povestea experienţelor erotice bizare ale unei tinere cu bărbaţi din înalta societate, sau Shut Up Little Man! An Audio Misadventure (r. Matthew Bate), un documentar despre fenomenul pop de la începutul anilor '90, din San Francisco, când doi prieteni au înregistrat certurile vecinilor lor şi le-au distribuit pe casete, creând un veritabil "viral".
 
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus