Libertatea / februarie 2005
Nu cred că s-a mai întîmplat să fie atîta aglomeraţie de români ca acum, la Berlin. Pe lîngă ziariştii acreditaţi (vreo duzină), două dintre programe - Panorama şi Forum - au filme româneşti.(Sau, mă rog, "aproape-româneşti"...)

E vorba, mai întîi, despre Radu Mihăileanu (regizorul Trenului vieţii / Train de vie) cu ultimul său film, Live and Become; sigur, e o producţie franceză, cu actori francezi şi vorbită în ebraică şi franceză - dar Mihăileanu (care trăieşte în Franţa) e născut în România. Filmul a fost foarte bine primit de public şi critică.

În al doilea rînd, e vorba despre tinerii actori (români) Maria Popistaşu şi Bogdan Dumitrache, protagoniştii filmului austriac Crash Test Dummies: un cuplu de români ajunge la Viena şi e lăsat baltă să frece menta pe malurile Dunării...

În fine, în al treilea - dar nu ultimul - rînd, trebuie salutată prezenţa Anei Ularu, a Luminiţei Gheorghiu şi a lui Alexandru Papadopol (pe ecran) precum şi a lui Cristi Mungiu şi Hanno Hoffer (regizor şi producător, în carne şi oase la Berlin) pentru promovarea filmului Lost and Found: o colecţie de scheciuri româno-bulgaro-ungaro-estoniano-serbo-bosniace care a avut mare succes la proiecţie, ridicînd sala în picioare (ce-i drept, ajutată şi de taraful de lăutari care a urcat pe scenă)! Episodul scris şi regizat de Mungiu se numeşte Curcanii nu zboară şi este despre o fătucă de la ţară (Ularu) care vine la Bucureşti să dea plocon la doctor curcanul din titlu şi paraii din buzunare; la sfîrşitul filmului, fata rămîne cu banii, iar curcanul învaţă să deosebească un cerc de un pătrat în faţa Casei Poporului.

****


Românii prezenţi la proiecţia filmului britanic Asylum (regia: David Mackenzie) au avut un şoc: actorul (Hugh Bonneville) care-l joacă pe directorul unui azil de nebuni, în Anglia anilor '50, semăna leit cu fostul premier Adrian Năstase! Personajul interpretat de Bonneville este părăsit de nevastă (Natasha Richardson) pentru unul dintre pacienţi (un seducător criminal, jucat de ungurul Marton Csokas), după care îşi pierde slujba şi minţile la rîndul său.

La conferinţa de presă, actorul a spus că deja s-a obişnuit cu astfel de roluri: în filmul care a deschis Berlinala - Man to Man - el interpretează, de asemenea, un personaj căsătorit care înnebuneşte...

(Deplasare sponsorizată de PricewaterhouseCoopers)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus