mai 2012
Patru dintre cei mai cunoscuţi cineaşti români ai momentului: regizorul Radu Muntean, actriţa Anamaria Marinca, scenaristul Alexandru Baciu şi editorul Cătălin Cristuţiu iau parte la un proiect dedicat tinerilor pasionaţi de film din estul Londrei. Proiectul intitulat East Meets East face parte din programul de evenimente al Institutului Cultural Român din Londra desfăşurat în timpul Olimpiadei Culturale 2012.

East Meets East este realizat în parteneriat cu Four Corners, organizaţie britanică specializată în ateliere de film şi fotografie, şi se adresează tinerilor ce provin din medii dezavantajate, oferindu-le posibilitatea de a dezvolta aptitudini necesare în industria filmului. Iniţiativa ICR Londra este deja primită cu entuziasm în mediile britanice, prin faptul că oferă tinerilor din cele şase cartiere olimpice - zona de est a capitalei este mai slab dezvoltată şi trece momentan printr-un proces de regenerare urbană, odată cu organizarea Jocurilor Olimpice - o oportunitate unică de a învăţa de la câţiva dintre cei mai buni cineaşti români, recunoscuţi pe plan internaţional. 

Cei douăzeci de tineri selecţionaţi, cu vârste între 16 şi 25 de ani, au în program trei ateliere şi masterclass-uri şi au ocazia să parcurgă întregul proces de realizare a unui film, de la scenariu până la produsul final. De asemenea, această experienţă îi va ajuta să dobândească aptitudini creative şi sociale, precum dezvoltarea spiritului de echipă.

În primul atelier, care a avut loc sâmbată, 28 aprilie 2012, cineaştii aspiranţi, îndrumaţi de scenaristul Alexandru Baciu şi de mentorii de la Four Corners, au schiţat liniile generale ale scenariului. Între ei, tinerii au format cu uşurinţă un mediu plăcut şi cald de motivaţie şi au manifestat interes pentru cultura si istoria Romaniei, cu întrebări despre industria cinematografică şi muzicală, dar şi despre comunism, feminism sau economie.

Proiectul continuă de-a lungul lunilor mai şi iunie şi se va încheia cu proiecţia de gală a filmului de scurt-metraj realizat chiar de participanţi, precum şi a documentarului making-of, eveniment ce se va avea loc în cadrul Festivalului de Film East End în perioada 3 - 8 iulie 2012. Următoarea sesiune de lucru cu regizorul Radu Muntean şi actriţa Anamaria Marinca - filmarea propriu-zisă - va avea loc în data de 10 mai 2012 la sediul ICR Londra. 

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus