mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 15:00, Cinemateca Eforie
Păcătoasa Teodora / Teodora Sinner
România / Franţa, 2011, 86', documentar
Un film de: Anca Hirte
Distribuit de: les Films d'Ici / Elefant Films
 
Nimic nici nu se poate în lume mai presus
Decât să fii mireasa stăpânului Iisus.
cântec bisericesc
 
Cum poate fi trăită iubirea în absenţa trupului fiinţei iubite?
Mănăstirea Văratec. Măicuţe. Femei în negru. Femei în doliu. Făgăduite, logodite, mirese.
Este un film despre corpuri si despre iubirea pe care sufletele ce locuiesc în aceste corpuri o poartă unui iubit fără trup. Documentarul relatează nunta celei mai frumoase măicuţe cu Domnul.


Anca Hirte s-a născut la Piatra Neamţ în 1967, a terminat Institutul Politehnic din Bucureşti şi a lucrat o vreme ca cercetător antropolog la Muzeul Ţăranului Român. Debutează în cinematografie în 1994, cu scurtmetrajul Venus, urmat de Dali şi Dali (1996). În 1998 realizează împreună cu Jean Lefaux documentarul De la chute despre efectele violenţei asupra spiritului şi corpului în România anilor '50. În aceeaşi formulă realizează Voyage dans l'irréalité immédiate (2004), un documentar despre starea României, despre mentalităţi, clişee şi anti-clişee, dorinţa de a schimba şi neputinţa de a o face. Înaintea documentarului despre măicuţa Teodora, a realizat Je dors mais mon cœur veille (2008), selecţionat la Caméra des Champs, Ville-sur-Yron, 2008 şi la Festivalul Traces de Vie, Clermont Ferrand, 2008. 

Premii: Premiul Astra Film, Competiţia România - Festivalul de Film Astra, Sibiu, 2011.
Păcătoasa Teodora a fost nominalizat la categoria cel mai bun documentar - Premiile Gopo, 2012.


Ora 17:00, Cinemateca Eforie
Beli lavovi / Leii albi / The White Lions
Serbia / Croaţia, 2011, 93', comedie

Regia: Lazar Ristovski
Scenariul: Lazar Ristovski, Gordana Mihića
Imaginea: Milorad Glušica
Montajul: Petar Putniković
Muzica: Tomo Babović
Cu: Lazar Ristovski, Gordan Kičić, Vuk Kostić, Mira Banjac, Hristina Popović
Distribuit de: Zillion film
 
Un film anti-stat, anti-globalizare, un film despre anarhie, făcut cu îndrăzneală şi umor, o metaforă pentru cei care luptă pentru locul lor sub soare, oricât de diferiţi ar fi faţă de semenii lor, aşa cum sunt leii albi printre ai lor.
 
Un grup de intelectuali, odată celebri, se găsesc în situaţia neplăcută de a face orice pentru a supravieţui; cântăreaţa de operă Bela cântă acum pe la nunţi şi petreceri, faimosul regizor Gruja filmează nunţi şi înmormântări, încercând să adune suficienţi bani ca să se poată căsători cu Bela; profesorul de filosofie Baki este paznic de noapte. Dar cel care-i întrece pe toţi este Dile, tatăl lui Gruja, acum şomer, care organizează o grevă împreună cu foştii colegi de fabrică, neplătiţi de 6 ani. Dile are, de altfel, multe idei pentru a restaura echilibrul social, printr-un "transfer" de la bogaţi la săraci.

Lazar Ristovski s-a născut în 1952 în fosta Iugoslavie. A studiat actoria la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad şi a jucat în numeroase piese de teatru şi peste 40 de filme şi seriale de televiziune. Din bogata filmografie internaţională fac parte King of Thieves (r: Ivan Fila, 2004), The Second Wife (r: Ugo Chiti, 1998) şi Casino Royale (r: Martin Campbell, 2006). Deţine, de asemenea, un rol principal în celebrul Underground al lui Kusturica, câştigător al trofeului Palme d'Or la Cannes în 1995. A debutat ca regizor cu The White Suit, a cărui premieră a avut loc la Cannes, în cadrul secţiunii Semaine de la Critique, 1999. Ristovski este şi scriitor, autor al romanelor The White Suit (Belo odelo) şi How I won the Oscar (Kako sam dobio Oskara).

Selecţii în festivaluri: Festivalul de Film din Croaţia, 2011; Festivalul de Film Golden Orange din Antalya, 2011; Cinedays, Skopje, 2011.
 
Website: http://www.zillionfilm.com/eng/Beli%20lavovi/index.html


 

Ora 19:00, Cinemateca Eforie
My Queen Karo / Regina Karo
Olanda / Belgia, 2009, 101', dramă
 
Regia: Dorothée van Den Berghe
Scenariul: Dorothée van den Berghe & Peter van Kraaij
Imaginea: Jan Vancaillie
Montajul: Marie-Hélène Dozo
Cu: Christelle Cornil, Déborah François, Anna Franziska Jaeger, Matthias Schoenaerts
Distribuit de: Doc & Film International
 
Intenţia mea a fost să schiţez portretul unei ere, anii 1970, prin ochii unei fetiţe. O eră în care valorile erau puse sub semnul întrebării, iar oamenii erau gata să experimenteze şi luptau pentru idealurile lor. (Dorothée Van Den Berghe)

Anul 1974. Karo are zece ani şi locuieşte cu părinţii ei la Amsterdam, într-o comunitate utopică, în care singura regulă este ca totul să fie împărţit cu ceilalţi: nu există reguli stricte, nu există pereţi, există numai iubire. La început, Karo este foarte fericită în această lume în care adulţii au renunţat la barierele proprietăţii şi la atitudinile egoiste, dar încet-încet totul se schimbă. Unii membri nu mai sunt dispuşi să respecte regula comunităţii şi încep să apară conflicte, iar Karo realizează că nimic nu rămâne la fel pentru totdeauna...  

Dorothée Van Den Berghe s-a născut în Belgia, la Ghent, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Amsterdam. S-a întors apoi la Bruxelles pentru a studia filmul şi sculptura la Şcoala St. Lucas. După ce a realizat mai multe scurtmetraje care au avut succes în diferite festivaluri, şi câteva filme de televiziune, a regizat primul său film artistic, Girl (2002). Regina Karo este al doilea film artistic al său, selecţionat în numeroase festivaluri - Toronto, Tribeca, Karlovy Vary, San Francisco, Palm Springs, Rotterdam, Valladolid, Premiile Academiei Europene de Film etc.
 
Premii: Premiul Juriului de Tineret - Festivalul Internaţional de Film de la Créteil, Franţa, 2010.
 
Website: http://www.myqueenkaro.com



Ora 21:00, Cinemateca Eforie
  Sedamdeset i dva dana / 72 de zile / 72 Days
Croaţia / Serbia, 2010, 93', dramă 

Regia şi scenariul: Danilo Šerbedžija
Imaginea: Saša Rendulić
Montajul: Ivana Fumić
Muzica: Miroslav Tadić
Cu: Rade Šerbedžija, Krešimir Mikić, Bogdan Diklić, Živko Anočić, Mira Banjac, Dejan Aćimović
Distribuit de: Blitz Film & Video Distribution

Sunt interesat în principal de tensiunea dintre generaţiile mai vechi, împovărate de secole de istorie sângeroasă în regiunea balcanică, şi generaţia mai tânără care încearcă să se raporteze la lume într-o manieră mai civilizată. (Danilo Šerbedžija)
 
Într-un sat mic devastat de război, în prima săptămână a fiecărei luni, poştaşul aduce pensia americană a bunicului Djuradj, ucis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pensia este încasată de văduva acestuia, Nedja şi este singura sursă de venit a familiei Paripović. Când Nedja moare brusc, traiul tuturor membrilor este ameninţat, iar capul familiei, Mane, pune la cale un plan de salvare.
 
Danilo Šerbedžija s-a născut în 1971 la Zagreb. A studiat filosofia şi greaca veche la Universitatea din Zagreb şi a absolvit şcoala de film din cadrul Universităţii Ohio. Documentarul său Berto from Jakovci a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Atena, iar Mussels in Wine (2002) a câştigat premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Zilele Filmului Croat. Filmul 72 de zile este lungmetrajul de debut a lui Danilo Šerbedžija, având o distribuţie de excepţie, compusă din cei mai buni actori ex-iugoslavi, printre care şi tatăl său, Rade Šerbedžija (cunoscut din filme de mare succes internaţional precum recentul In the Land of Blood and Honey) şi unii dintre cei mai promiţători actori croaţi. 72 de zile a fost propunerea Croaţiei la Premiile Oscar 2012 pentru cel mai bun film străin.
 
Premii: Premiul Publicului, cel mai bun film de debut, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun machiaj - Festivalul de Film de la Pula, Croaţia, 2010; Cel mai bun film balcanic - Festivalul Internaţional de Film de la Durres, Albania, 2010; Cel mai bun actor în rol principal - Festivalul de Film de la Herceg Novi, Muntenegru, 2010; Premiul Publicului - Forumul de Film de la Zadar, Croaţia, 2010; Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film de la Liège, Belgia, 2010.
 
Website: http://sedamdesetidvadana.com



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus