mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 18:00, Cinema Studio
Stand van de Sterren / Un loc între stele / Position Among the Stars
Olanda / Indonezia, 2010, 115', documentar
 
Regia, scenariul şi imaginea: Leonard Retel Helmrich
Distribuit de: Films Transit
 
O familie, de-a lungul a trei generaţii, faţă-n faţă cu globalizarea în versiune indoneziană. Un loc între stele este cel de-al treilea episod al unei trilogii care începe într-o mahala din Jakarta, şi care urmăreşte familia Shamshudin în perioada căderii preşedintelui Suharto (The Eye of the Day, 2001), venirea la putere a Islamului (Shape of the Moon, 2004), până la instaurarea unei democraţii crude, încă în formare, însoţită însă de corupţie şi de adâncirea prăpastiei între bogaţi şi săraci.
 
În căutarea propriilor rădăcini, cineastul olandez Retel Helmrich vizitează Indonezia, locul unde s-au născut părinţii săi, tatăl olandez şi mama indoneziană. Prin ochii bunicii, o femeie săracă, de religie creştină, care locuieşte în mahalalele Jakartei, vedem schimbările de natură economică din societatea indoneziană şi influenţa globalizării brutale şi neselective asupra fiilor ei şi-a nepoatei. Utilizarea tehnicii "Single Camera Shot", pe care Helmrich a perfecţionat-o, permite inserarea sentimentelor şi percepţiilor autorului în felul în care e spusă povestea, adăugând factorul subiectiv într-un documentar cu mare miză personală.

Leonard Retel Helmrich s-a născut în Tilburg în 1959, după ce familia sa emigrase din Indonezia în Olanda. A absolvit Academia Olandeză de Film şi Televiziune în 1986 şi a debutat în lungmetraj cu The Phoenix Mystery (1990). Primul său documentar, Moving Objects (1991), câştigă numeroase premii la festivaluri internaţionale. În urmă cu doisprezece ani, decide să viziteze Indonezia, locul de naştere al părinţilor lui, şi este fascinat de această ţară, care devine subiectul multora dintre documentarele sale, printre care - Eye of the Day (2001), Shape of the Moon (2004) şi The Burning Season (2008).
 
Premii: Premiul Special al Juriului World Cinema pentru cel mai bun documentar  - Festivalul de Film de la Sundance, 2011; Premiul Special al Juriului - Festivalul de Film de la Sarasota, S.U.A., 2011; Marele Premiu al Juriului - Festivalul de Film Alba, Italia, 2011; Cel mai bun documentar - Festivalul Internaţional de Film de la Durban, Africa de Sud, 2011; Cel mai bun documentar - Zagrebdox, Croaţia, 2011; Menţiunea Specială a Juriului - Silverdocs, Washington, 2011; Cel mai bun documentar - Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, IDFA, 2010

Website: http://www.standvandesterren.nl



Ora 20:15, Cinema Studio
Ova ne e amerikanski film / Acesta nu este un film american / This is not an American Movie
Macedonia, 2011, 97', acţiune

Regia: Saso Pavlovski
Scenariul: Pavel Jech
Imaginea: Dejan Dimevski
Montajul: Blaze Dulev, Nik Gaster
Muzica: Foltin, Dorijan Jovanovik, Darko Spasovski
Cu: Ky Evans, Senko Velinov, Tony Naumovski, Tanja Mickov, Slavisha Kajevski, Igor Angelov, Zlatko Mitrevski, Nikola Ristanovski
Distribuit de: Manufaktura
 
O bandă de infractori neînsemnaţi din Skopje încearcă să îşi facă vieţile mai interesante trăind "ca într-un film american". În mod evident, nu trăiesc într-un film american, şi eşuează lamentabil în încercările lor. Eforturile depuse sunt ridicole, dar tocmai prin acţiunile lor fără sens, personajele demonstrează că sunt amuzante, umane şi reale.
Cel care îşi doreşte cel mai mult să trăiască "un film american" este şeful lor - the Boss, care a dobândit de-a lungul vieţii câteva cunoştinţe de cinematografie, dar nu suficient de multe pentru a avea vreo însemnătate în viaţa pe care o duce. Când află că este pe moarte, pentru a-i asigura "filmului" său un final glorios, plănuieşte o ultimă lovitură - un jaf asupra unei clădiri oficiale americane. Dar pentru că echipa lui improvizată de actori nu poate juca rolurile aşa cum trebuie (şi pentru că un adevărat producător de filme americane îi complică planurile), scenariul trebuie rescris.

 
Website: http://www.thisisnotanamericanmovie.com



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus