mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 18:00, Cinema Studio
Der Sandmann / Sandman / The Sandman
Elveţia, 2011, 88', comedie dramatică
 
Regia şi scenariul: Peter Luisi
Imaginea: Lorenz Merz
Montajul: Claudio Cea
Muzica: Michael Duss, Christian Schlumpf, Martin Skalsky
Cu: Fabian Krüger, Irene Brügger, Beat Schlatter
Distribuit de: Atrix Films GmbH
 
Sandman este un basm modern. Vorbeşte despre discrepanţa dintre ceea ce fiecare om poate fi şi ceea ce este cu adevărat. Îmi plac filmele distractive care pot să insufle şi puţină inspiraţie. (Peter Luisi)
 
Într-o bună dimineaţă, Benno se trezeşte cu nisip în pat. Deşi la început încearcă să-l ignore, foarte curând îşi dă seama că nisipul e produs chiar de el. Scurgerile de nisip se înmulţesc şi propria-i clepsidră a vieţii pare să se golească. În cele din urmă, nu are altă soluţie şi trebuie să îi ceară ajutorul Sandrei, cea care deţine cafeneaua de sub apartamenul lui. Deşi Benno o urăşte din suflet, începe să o viseze noapte de noapte. Dar ce-are a face Sandra cu visele şi, mai ales, cu nisipul?

Peter Luisi s-a născut în 1975 în Zürich. Studiază film şi producţie video în Carolina de Nord şi apoi la Universitatea din California. A realizat mai multe scurtmetraje, printre care Mr. Raindrop (1998) şi Die Praktikantin (2010), şi două lungmetraje - Verflixt Verliebt (2004) şi Love Made Easy (2006).

Premii: Cel mai bun film, cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu - Festivalul de Film de la Breckenridge, Colorado, S.U.A., 2011; Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film Max Ophüls de la Saarbrücken, 2011; Marele Premiu al Juriului pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă în rol secundar - Festivalul de Film Buffalo Niagara, New York, 2011; Marele Premiu - Festivalul Independent de Film de la Cape Fear, S.U.A., 2011; Cel mai bun regizor - Festivalul Internaţional de Film Hoboken, New Jersey, S.U.A., 2011; Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film Jackson Crossroads, S.U.A., 2011; Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film de la New Jersey, 2011; Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film Riverside, California, 2011; Cel mai bun film - Festivalul de Film Route 66, Illinois, 2011; Premiul STIFFY pentru cel mai bun film - Festivalul de Film Independent de la Seattle, 2011.
 
Website: http://dersandmann.ch



Ora 20:00, Cinema Studio
Kongen av Bastøy / Regele de pe Insula Diavolului / King of Devil's Island
Norvegia, 2010, 115', dramă

Regia: Marius Holst
Scenariul: Dennis Magnusson şi Eric Schmid, după o idee de Lars Saabye Christensen şi Mette Marit Bølstad
Imaginea: John Andreas Andersen
Montajul: Michal Leszczylowski
Muzica: Johan Söderqvist
Cu: Stellan Skarsgård, Trond Nilssen, Benjamin Helstad şi Kristoffer Joner
Distribuit de: Clorofilm
 
Iarnă tipic norvegiană, de început de secol XX. La şcoala de corecţie de pe insula Bastøy, minorii delincvenţi sunt supuşi abuzurilor fizice şi psihice de către gardieni şi director. Dar regimul brutal, inuman, este pe cale să se prăbuşească ca urmare a revoltelor violente. Când tânărul Erling, de 17 ani, ajunge pe insulă cu gândul de a evada cât mai repede, haosul se dezlănţuie. Cât de departe este dispus să meargă pentru a-şi câştiga libertatea? Şi ce consecinţe va avea acest lucru asupra celorlalţi?

Marius Holst a studiat regia la Londra. În 1990, filmul lui de absolvire a fost nominalizat pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Student Academy Awards şi a câştigat BBC Drama Award Grand Prix Potier. În 1994, primul lui film, Cross My Heart and Hope to Die, a fost un succes de casă în Norvegia şi a câştigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Montréal şi Premiul Blue Angel la a 45-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Din filmografia sa mai fac parte: Visiting Hours (1994), Scent of Man (1996), Pust på meg! (2001), Dragonfly (2005) şi Mirush (2010).
 
Premii: Cel mai bun film, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor în rol secundar - Festivalul Internaţional de Film Amanda, Haugesund, Norvegia, 2010; Cel mai bun film, Premiul Publicului - Zilele Filmului Nordic, Lübeck, Norvegia, 2010.
 
Festivaluri: Rotterdam, Chicago, Seattle.
 
Website: http://www.bastoy.no


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus