mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 18:00, Cinema Studio
Parked / Blocaj
Irlanda / Finlanda, 2011, 94', dramă
 
Regia: Darragh Byrne
Scenariul: Ciaran Creagh
Imaginea: John Conroy
Montajul: Guy Montgomery
Muzica: Niall Byrne
Cu: Colm Meaney, Colin Morgan, Milka Ahlroth, Michael McElhatton, Stuart Graham, David Wilmot, Tatiana Ouliankina, Diarmuid Noyes
Distribuit de: The Yellow Affair
 
Câteodată, persoana la care te aştepţi cel mai puţin te va ajuta să găseşti drumul către casă. Blocaj este o poveste de succes despre prietenie, speranţă şi perseverenţă.
 
Fred trăieşte o viaţă liniştită şi izolată în maşina sa, după ce a pierdut orice speranţă că şi-ar putea îmbunătăţi situaţia. Dar totul se schimbă odată cu apariţia lui Cathal, un tânăr de 21 de ani, dependent de droguri, care îi devine "vecin". Prietenia neaşteptată dintre Fred şi Cathal îi face pe cei doi să redescopere viaţa cu micile ei bucurii. Cathal este hotărât să-l determine pe Fred să-şi facă ordine în viaţă, iar planul lui reuşeşte. Fred îşi modifică maşina, se luptă cu sistemul asigurărilor sociale şi se împrieteneşte cu Jules, o profesoară de muzică, atrăgătoare, care locuieşte singură în apropiere. Dar Fred se luptă cu propria-i mândrie în a-i spune lui Jules despre "locuinţa" lui, în timp ce viaţa lui Cathal este ameninţată permanent de dependenţa de droguri.

Darragh Byrne şi-a început cariera cinematografică în anii '90, ca regizor de filme documentare de televiziune - Wide Angle (2006), The Underworld (2003), The Bridge (1993) etc. Blocaj este debutul lui în filmul de ficţiune.
  
Premii: Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film Mannheim-Heidelberg, 2011; Premiul Publicului - Festivalul de Film de la Bruxelles, 2011; Cel mai bun film de debut - Festivalul de Film Close Up, Paris, 2011; Cel mai bun film - Festivalul de Film Irlandez de la Boston, 2011; Menţiune de Onoare - Festivalul Internaţional de Film de la Dallas, 2011; Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film de la Annonay, 2012.
 
Website: http://parkedmovie.com


Ora 20:00, Cinema Studio
După Revoluţie / After the Revolution
România, 2010, 83', documentar, proiecţie în prezenţa regizorului
 
Un film de: Laurenţiu Calciu
Distribuit de: Productive
 
Filmul relatează evenimentele din Bucureşti din primele şase luni de după revoluţia din decembrie 1989. Filmat pe străzile Bucureştiului în stilul cinema direct, După Revoluţie urmăreşte protestele şi dezbaterile furioase care au avut loc în stradă la vremea respectivă, modul cum au fost interpretate evenimentele, toate în baza unui material brut unic.

Până în 1989, Laurenţiu Calciu a fost profesor de matematică. La puţin timp după Revoluţie, a primit o cameră VHS şi a început să documenteze noua democraţie ce se forma pe străzile Bucureştiului. Tot atunci îl cunoaşte pe jurnalistul Rupert Wolfe Murray, care devine, de altfel, producătorul filmului După Revoluţie. Ulterior se înscrie la Şcoala Naţională de Film şi Televiziune din Beaconsfield, Marea Britanie, pe care a absolvit-o în 1995. A mai regizat documentarul de lungmetraj Mămăliga te aşteaptă (2004), despre o familie de romi dintr-un sat din Moldova, recompensat cu numeroase premii - Cel mai bun film la Festivalul de film Astra, Sibiu; Premiul Jean Rouch Nanook la Festivalul de Film Etnografic din Paris, 2005; Marele Premiu la Festivalul de Film pentru drepturile romilor, Skopje 2005; Cel mai bun film la Festivalul de Film Documentar Dokufest, Prizren, 2005.
 
Selecţii în festivaluri: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Marsilia, 2010; Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, 2010; Festivalul de Film Documentar One World România, 2011; Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra, Sibiu 2011; Festivalul Internaţional de la Edinburgh, 2011; Nominalizat pentru cel mai bun documentar, Premiile Gopo, 2012.
 
Website: http://www.aftertherevolution.ro



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus