BeWhere! / decembrie 2011
Balada triste de trompeta
Al doilea film semnat de fostul protejat al lui Almodóvar care ajunge pe ecranele mioritice.

Dacă n-aţi văzut clasicele care i-au făcut renumele (Acción mutante, El dia de la bestia, Perdita Durango, Muertos de risa, La comunidad, 800 Balas sau Crimen ferpecto), puteţi începe cu ăsta.

E un soi de best-of. În ambele sensuri. Alegorie macabră şi ultra-violentă. Horror cu clovni. Dramă socială franchistă. Poveste de dragoste sângeros-damnată. Epic bolnav&subversiv.

Mai vreţi? Mai am. Un film-epitaf despre Spania. O Spanie jefuită, fracturată, batjocorită, înşelată, penetrată din toate poziţiile. Personaje la limita umanităţii. Râzi cu ei. Râzi de ei. Apoi nu mai râzi deloc. De la Iglesia n-are milă şi n-are răbdare; vechii colaboratori (Santiago Segura, Sancho Gracia, compozitorul Roque Banos) sunt de neoprit; spectacolul, grotesc&fascinant, poate începe. Sfârşit oricum nu are.

Replica anului - clovnul desfigurat şi înarmat, către teroriştii care tocmai au aruncat în aer maşina primului-ministru, în mijlocul Madridului: "Voi de la ce circ sunteţi?". Evident că nu e pentru toate gusturile. Dacă-l întrebaţi pe Tarantino, cel mai provocator film de la Veneţia 2010. Dacă mă întrebaţi pe mine, a demented masterpiece.

Regia: Álex de la Iglesia Cu: Carlos Areces, Antonio de la Torre, Carolina Bang, Manuel Tallafé

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus