mai 2012
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediţie şi este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, la care s-au înscris cca 130 de muzee din România - în creştere faţă de ediţiile anterioare. În acest an, Noaptea Muzeelor se va desfăşura sâmbătă, 19 mai 2012. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional. RNMR invită publicul să afle detalii despre activităţile organizate cu această ocazie de către muzeele din România vizitând site-ul www.noapteamuzeelor.ro. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează şi organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, RNMR propune vizitatorilor, în premieră, şi un circuit-pilot în Cluj.


În Bucureşti vizitatorii pot alege să-şi petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care şi-au făcut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi muzee sau organizaţii culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an. Printre acestea amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană "Ing. Dumitru Furnică-Minovici", Muzeul Naţional al Pompierilor, Universitatea Spiru Haret, Şcoala Centrală şi Biblioteca Naţională a României (World Press Photo România, în colaborare cu Fundaţia Culturală EIDOS), care sărbătoresc pentru prima dată evenimentul, Muzeul Naţional Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", căruia vizitatorii pasionaţi de domeniul tehnic i-au simţit lipsa la ediţia de anul trecut, Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Löwendal sau Centrul Cultural Art Society, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", care au participat pentru prima dată anul trecut şi s-au bucurat de un real succes.
 
Muzeele care s-au alăturat evenimentului încă de la primele sale ediţii îşi aşteaptă şi în acest an publicul: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă "Vasile Grigore" - pictor şi colecţionar, Muzeul Municipiului Bucureşti (atât cu sediul central, cât şi cu Observatorul Astronomic şi Curtea Veche), Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (sediul central şi Anexa MNAC), Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" (cu programul "Dimineaţa Muzeului").
 
Continuând colaborarea din 2011, şi de această dată Noaptea Muzeelor conduce MINI. O flotă de automobile ale mărcii va fi disponibilă din nou în principalele locaţii pentru serviciu de taxi gratuit între muzee. Este continuarea unui serviciu deosebit de popular, în 2011 zeci de bucureşteni alegând să călătorească în stilul MINI.
 
Noaptea Muzeelor 2012 încurajează utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai uşor distanţele între muzeele din Bucureşti: vizitatorii vor avea la dispoziţie 100 de biciclete din cel mai important program naţional de bike-sharing, I\'Velo, puse la dispoziţie de Green Revolution şi Raiffeisen Bank. Vizitatorii care doresc să folosească bicicletele I'Velo pentru deplasarea între muzeele deschise sunt rugaţi să trimită un email la adresa [email protected] (cu nume & prenume, CNP şi număr de telefon) până vineri 18 mai, ora 18.00. Bicicletele se vor prelua si preda la centrul I'Velo din parcul Tineretului, în intervalul orar: 22.00 - 00.00 - preluarea, 02.00 - 04.00 - primirea bicicletei. Este obligatorie prezentarea actului de identitate la preluare.
 
În plus, ca şi la alte ediţii, autobuze Noaptea Muzeelor oferite de RATB şi Primăria Municipiului Bucureşti vor parcurge circuitul între muzee.
 
Şi pentru că este o noapte specială, vizitatorii sunt invitaţi în şase locuri Samsung înscrise la Noaptea Muzeelor Bucureşti pentru a câştiga unul dintre cele cinci telefoane Samsung Galaxy Note. Locurile selectate sunt: Biblioteca Naţională a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Observatorul Astronomic. Este nevoie doar de un check-in folosind aplicaţia de smartphone a evenimentului la minim 3 dintre locurile înscrise în program, din care să facă parte şi Biblioteca Naţională. Vizitează şi Samsung te premiază!
 
Deoarece hărţile cu organizaţiile participante au fost apreciate de public, RNMR invită bucureştenii să folosească hărţile tipărite cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, care vor fi distribuite gratuit la sediul muzeelor participante în noaptea evenimentului. Totodată, participanţii la eveniment au posibilitatea să câştige una din cele trei biciclete MINI Folding Bike oferite prin tragere la sorţi. Pentru participare trebuie completat cuponul ataşat hărţii evenimentului şi depus în urnele MINI de la: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană sau la voluntarii Nopţii Muzeelor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus