mai 2012
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2012
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu anunţă anularea mai multor evenimente programate în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 25 mai - 3 iunie 2012. Decizia a fost luată ca urmare a deficitului bugetar creat în urma retragerii finanţării promise de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Bugetul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost proiectat având la bază o contribuţie de două milioane de lei din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Din suma propusă în 2012, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va putea acoperi mai puţin de jumătate, şi anume 700.000 de lei. "Domnului Diaconu vreau să îi mulţumesc pentru că încearcă să găsească o soluţie, deşi dânsul nu are nicio vină. S-a trezit în situaţia în care premierul a zis că nu mai poate fi folosit fondul de rezervă bugetară." a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Acesta a mai adăugat că "Un festival ca cel de la Sibiu ar trebui să aibă un cadru mult mai bine securizat, iar în acest sens ar trebui regândită o strategie naţională cât mai repede posibil. Vocaţia Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este să adune, sub semnul creativităţii, artişti din Europa şi din lume, în aşa fel încât Sibiul şi România să devină un loc pentru dialog, un loc de promovare a creativităţii din România şi spre România."

"Directorul FITS, domnul Constantin Chiriac, cunoaşte în amănunt puterea culturii. Graţie dedicării şi pasiunii sale, acest festival a devenit un eveniment marcant al vieţii culturale româneşti şi, de asemenea, un eveniment marcant la nivel european şi internaţional, cu o ofertă culturală extrem de bogată şi variată." a declarat Androulla Vassiliou, Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret.

E.S. Szczygiel Marek, Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, declară că e foarte fericit deoarece unele dintre cele mai reprezentative companii de teatru poloneze se vor afla în acest an la Sibiu. "Acordăm o atenţie specială acestui Festival, unul dintre cele mai importante şi respectate evenimente de acest fel nu doar din Europa, ci din lume, aş spune." mai adaugă acesta.

"Acest festival este foarte apreciat şi în Japonia, mai ales în rândul tinerilor din zona teatrului. Pentru aceştia e o mare onoare să primească această şansă de a juca la Sibiu." completează E.S. Natsuo Amemiya, Ambasadorul Japoniei la Bucureşti.

Beate Köhler, directoarea Institutului Goethe de la Bucureşti subliniază că între Germania şi România există o relaţie specială, de tradiţie şi că "Sibiul este un loc foarte bun pentru noi datorită acestui faimos festival de teatru."

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfăşura în perioada 25 mai - 3 iunie 2012 şi va fi prezentată sub genericul Crize. Cultura face diferenţa. Timp de zece zile oraşul Sibiu se va transforma într-o scenă uriaşă reunind artişti din toate colţurile lumii.

Organizatorii festivalului sunt puşi totuşi în situaţia dificilă de a anula o parte din evenimentele anunţate în programul din acest an, după cum urmează:

Concertul de gospel Autostrada spre Rai / Highway to Heaven - Gospel Dream (Franţa) din datele de 26 şi 27 mai 2012
Spectacolul de teatru Casa Cerbilor / The Deer House - Needcopmany (Belgia), programat pe datele de 27 şi 28 mai 2012
Concertul Sága / Hai să credem în poveşti - Dez Mona & Box (Belgia) din data de 29 mai 2012
Spectacolul Circa / Circa realizat de Yaron Lifschitz şi Circa Ensemble - C!RCA (Australia) din data de 29 mai 2012
Musicalul The Full Monty - Teatrul Naţional Timişoara (România) din data de 30 mai 2012
Spectacolul de teatru Egg(S)Hell al companiei Maladype (Ungaria) din data de 31 mai 2012
Spectacolul de teatru şi jonglerii One For The Road / Magia Râsului- Galina & Sonny Hayes (Marea Britanie) din data de 31 mai 2012
Spectacolul de teatru Seuls / Singuri - Au Carré de l'Hypoténuse (Canada) din datele de 31 mai şi 1 iunie 2012
Spectacolul de teatru Trei surori - Nebolshoy Drama Theatre (Rusia) din data de 1 iunie 2012
Spectacolul de teatru Platonov al companiei Maladype (Ungaria) din data de 1 iunie 2012
Concertul Cânturi spirituale bizantine şi slave - Ensemble Melodi (Serbia) din data de 1 iunie 2012
Concertul Music of Elizabethan Court and Theatre / Muzica Elisabetană - Ensemble Renaissance (Serbia) din data de 2 iunie 2012
Concertul Baroque Revived / Baroc Redivivus - Ensemble Renaissance (Serbia) din datele de 2 şi 3 iunie 2012
Concertul de fado Todas Las Horas Son Viejas / Parfumul Vinului Vechi - Maria Berasarte (Spania) din data de 3 iunie 2012.

Toate biletele cumpărate pentru aceste evenimente vor fi rambursate în cel mai scurt timp posibil. Contravaloarea biletelor cumpărate online va fi rambursată direct în contul cumpărătorilor. Aceştia vor fi anunţaţi, de asemenea, prin email sau telefonic cu privire la modificările de program. Posesorii de bilete cumpărate de la Agenţia Teatrală din Sibiu sunt rugaţi să se adreseze Agenţiei pentru returnarea banilor sau pentru a schimba biletele cu locuri la alte spectacole. Agenţia Teatrală va fi deschisă de luni până vineri între orele 11:00 - 18:00, iar sâmbăta între orele 11:00 - 15:00.

De asemenea, au fost anulate spectacolele de stradă ale companiilor Da Motus din Elveţia, Cirq' Ulation Local din Belgia, Woest din Belgia, Tutatis din Spania, Les Goulus din Franţa, expoziţia fotografilor Scott Eastman şi Dragoş Spiţeru, precum şi spectacolele de artificii. Pentru varianta actualizată a programului vă rugăm să verificaţi întotdeauna www.sibfest.ro.

Anul acesta organizatorii au pus în vânzare peste 20.000 de bilete. Preţul unui bilet variază între 10 şi 40 de lei, în funcţie de eveniment şi locul în sală. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu (bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, de luni până vineri între orele 11:00 - 18:00, iar sâmbata între orele 11:00 - 15:00) sau în reţeaua Eventim (în Librăriile Humanitas şi Cărtureşti, magazinele Germanos, Vodafone şi Orange şi online pe eventim.ro).

Programul afişat poate face obiectul unor modificări. Pentru varianta actualizată a programului vă rugăm să verificaţi întotdeauna www.sibfest.ro

Agenţia Teatrală
Luni - Vineri: 11:00 - 18:00, Sâmbătă: 11:00 - 15:00, Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, Tel. 0369 101 578
Accesul în sala de spectacol nu este permis după începerea reprezentaţiei. Fotografierea, înregistrarea video şi / sau audio a spectacolelor este strict interzisă.

Descarcă programul FITS, 2012 aici..