mai 2012
EUROPAfest 2012
După aproape 3 săptămâni de festival EUROPAfest s-a încheiat pe 19 mai 2012 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Violin Competition desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 12 - 19 mai 2012.
 
În prima parte a serii publicul iubitor de muzică de calitate, precum şi susţinătorii tuturor concurenţilor s-au delectat cu jazz de calitate, în interpretarea celor 4 trupe finaliste - Quentin Angus Quintet - SUA, Australia, Artbeaters - Slovenia, Jazz in Dreadlocks - Polonia şi Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia. Timp de 7 zile de concurs piesele lor au putut fi ascultate şi apreciate în cadrul EUROPAfest 100% jazz and more, care a prezentat 14 trupe din întreaga lume, iar pentru ultima dată în Gală, într-o atmosferă de neegalat.

 
Seara a continuat cu decernarea premiilor la Jeunesses International Violin Competition pentru cele trei categorii de vârstă.  Câştigătoarea categoriei B (până la 14 ani) a fost Lara Boschkor din Germania care a obţinut din partea juriului nota 10 în unanimitate. O prezenţă gingaşă dar matură, a primit la sfârşitul interpretării piesei "Variaţiuni pe o temă din Carmen" de Pablo Sarasate aplauze de neoprit. Premiul I pentru categoria C (14-18 ani) a fost obţinut de irlandeza Hickey Mairead, la rândul ei cântând  o altă lucrare notabilă a lui Sarasate - "Melodii lăutăreşti"-  iar talentul deosebit cu care mânuia vioara a atras admiraţia tuturor. În cele din urmă, premianta categoriei D (18-30 ani),  Park Sujin a interpretat "Poloneza în la major" de H. Wienawski cu dăruire, virtuozitate şi talent care au impresionat profund întreaga sală.
 
De asemenea, Casa Regală a acordat "Diploma de excelenţă pentru susţinerea culturii şi tinerilor", spre încurajarea mecenatului cultural.
 
Mai mult, înainte de a afla câştigătorii Bucharest International Jazz Competition 2012, membrii trupelor finaliste de jazz au fost invitaţi pe scenă pentru a crea un moment special - jam session pe piesa "St. Thomas" compusă de Sonny Rollins, momentul reflectând bucuria improvizaţiei spontane din jazz. În aplauzele audienţei au fost anunţaţi câştigatorii Grand Prize Winner - Artbeaters / Slovenia, Best Band - Lindeborg Aadnekvam Duo / Suedia şi premiul de popularitate acordat trupei Quentin Angus Quintet / SUA, Australia.
 
După 2 ore şi jumătate de muzică, emoţie şi  plăcere, publicul a părăsit cu greu sala, oscilând între nostalgia unui final şi entuziasmul cu care e aşteptată ediţia viitoare.

 
Sub sloganul "It's all about live, quality music!" EUROPAfest a oferit în perioada 4 - 19 mai 2012 concerte de jazz, blues, pop şi muzică clasică, cu peste 300 muzicieni din 45 ţări.

LAUREAŢII EUROPAfest 2012:
 
BUCHAREST INTERNATIONAL JAZZ COMPETITION, 2012:

Finalişti:
 Quentin Angus Quintet - SUA, Australia
 Artbeaters - Slovenia
 Jazz in Dreadlocks - Polonia
 Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Premiul de popularitate
 Quentin Angus Quintet - SUA, Australia

Best Band
 Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Grand Prize Winner
 Artbeaters - Slovenia
 
JEUNESSES INTERNATIONAL VIOLIN COMPETITION, 2012:
 
Categoria B (până la 14 ani)
 
Finalişti
 Iacob Laura / România
 Lundina Maria / Rusia
 Popan Anna Maria / România
 Ruseva Yoanna / Bulgaria
 Vardanyan Mariam / Armenia
 Zhuang Heyu / China
 Zhuang Yun / China
 Boschkor Lara / Germania
 
Premiul I:
 Boschkor Lara / Germania

Premiul al II-lea:
 Zhuang Yun / China

Premiul al III-lea:
 Zhuang Heyu / China
 
Categoria C (14-18 ani)
 
Finalişti
 Daszkiewicz Aleksander / Polonia
 Faber Line / Luxemburg, Belgia
 Hickey Mairead / Irlanda
 Kwasnikowska Roksana / Polonia
 Bolozan Ionut / România
 Bucholc Aleksandra / Polonia
 
Premiul I:
 Hickey Mairead / Irlanda

Premiul al II-lea:
 Bucholc Aleksandra / Polonia
 Daszkiewicz Aleksander / Polonia
 
Categoria D (18-30 ani)
 
Finalişti
 Haase Axel / Germania
 Lakatos Robert / Serbia
 Park Sujin / Australia - UK
 Wen Xianbo / China - Germania
 
Premiul I:
 Park Sujin / Australia - UK

Premiul al II-lea:
 Lakatos Robert / Serbia

Premiul al III-lea:
 Wen Xianbo / China - Germania

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus